Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dowiedzmy się

FAKTY i MITY o zdrowym odzywianiu sie.

Polecane posty

Gość dowiedzmy się

1. czy przetwory mleczne/nabial sa potrzebne w diecie doroslego czlowieka? w jednych zrodlach pisza, ze wapn, ze bialko, w innych, ze ten wapn nie pomaga naszym kosciom, a bialko spozywane w nabiale wynosi 500% zapotrzebowania dziennego. co jest prawda? 2. czy jedzenie wieczorem lub przed samym snem jest szkodliwe? czy powoduje prace zoladka az do strawienia i przez to utrudnia zasniecie? czy zaladek wieczorem szykuje sie do snu i juz nie jest w stanie przetrawic tego jedzenia, wiec ono gnije i powoduje wypryski na twarzy a takze nieswiezy oddech nastepnego dnia? ktora wersja jest prawdziwa? 3. czy gotowane mieso i warzywa sa zdrowsze od niegotowanych lub pieczonego beztluszczowo miesa? znowu spotykami sie z roznie informujacymi zrodlami. czy witaminy w surowych warzywach sa gorzej przyswajalne niz w gotowanych? czy gotowane warzywa i mieso sa pozbawione wartosci odzywczych? jak jest naprawde? 4. czy owoce sa naprawde takie zdrowe? przeciez ich glownym skladnikiem jest glukoza (cukier) i woda, czy czasem nie tucza w rownym stopniu jak czekolada? 5. czy nie lepiej zamiast duzych porcji owocow brac dziennie pigulke zawierajaca zestaw witamin i mikroelementow? ale znowu niektore zrodla podaja, ze suplementy pomagaja tylko w niedoborach, a w innych przypadkach moga nawet szkodzic, wiec brac je czy nie w normalnej diecie? zapraszam do odpowiadania na pytania, a takze do zadawania wasnych. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdasd
owoce nie mają glukozy tylko fruktozę a to duuuuuuuuuuuża różnica

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dowiedzmy się
ale fruktoza to tez rodzaj cukru.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sprobójmyodpowiedzieć
1. wydaje mi się że białko spożywane w postaci nabiału nie jest szkodliwe ajego nadmiar przez zdrowego człowieka zostanie bez problemu wydalony. Organizm przyswoi ile bedzie potrzebował a reszta goodbey! 2.jedzenie przed spaniem każdy powinien dobrać indywidualnie. Ja głodna nie zasnę, zawsze jem przed spaniem, nie mam problemów z trawieniem ani cerą ani nawet oddechem. Żołądek nie śpi, nasze narządy nie śpią. Procesy gnilne zachodzą w jelicie grubym. 3.W wysokiej temperaturze włókna mięsne ulegają zwęgleniu i tracą swoją wartość odżywczą.podobno wytwarzają się też substancje rakotwórcze,ale gdzie ich nie ma? Wg, mnie nie ma różnicy między mięsem poddanym beztłuszczowej obróbce termiczne a gotowanym. Warzywa surowe to specyficzne pożywienie, znam wiele osób które po ich spożyciu mają prblemy żołądkowe i w ogóle przewodu pokarmowego, nie są w stanie ich trawić. Gotwanie na pewno zmienia wartość odżywczą produktów: zmniejsza jakąś ilość substancji ale niektore stają sie bardziej dostepne. 4. owoce sa bardzo zdrowe. cukier jest nam potrzebny, nawet glukoza. organizm sam moze wytwarzac glukoze z iinych substancji,jest to podstawowy material energetyczny. owoce zawieraja fruktoze, duzo witamin ktorych nie zastąpią pigułki. witaminy te lepiej sie wchłaniaja i nie niszcza watroby. poza tym owoce zawieraja wode strukturowaną, czyli taką jaka jest zawarta w naszych komorkach. Pigułki nie owoce tak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dowiedzmy się
co tak malo wypowiedzi? nie interesuje was zdrowa dieta?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dowiedzmy się
a dlaczego wszedzie mowia, ze jedzenie na noc sprzyja tyciu? a co do nabialu: im go wiecej, tym bardziej sie tyje, czyz nie? wiec czy nie zdrowiej jest wyeliminowac je calkowicie z jadlospisu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sprobójmyodpowiedzieć
wszystko czego jest za duzo to sprzyja tyciu, nie wazne czy to tluszcz, bialko czy glukoza. Są to podstawowe materiały budulcowe ktore w nadmiarze przekształcane są w material energetyczny odkładany w postaci tkanki tłuszczowej. nie zgodzę się ze pozne jedzenie sprzyja tyciu. sprzyja osobom majacym tendencje do tycia o spowolnionym metabolizmie. na jednym z topikow pisalam,ze ja odzywiajac sie wg. ustalonych schematów,trzymajac sie kalorii itp zaczynam tyc. a jedzac to na co mam ochote i kiedy chce, wrecz przeciwnie. nie mam problemow z utrzymaniem swojej wagi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×