Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dowiedzmy się

FAKTY i MITY o zdrowym odzywianiu sie.

Polecane posty

Gość dowiedzmy się

1. czy przetwory mleczne/nabial sa potrzebne w diecie doroslego czlowieka? w jednych zrodlach pisza, ze wapn, ze bialko, w innych, ze ten wapn nie pomaga naszym kosciom, a bialko spozywane w nabiale wynosi 500% zapotrzebowania dziennego. co jest prawda? 2. czy jedzenie wieczorem lub przed samym snem jest szkodliwe? czy powoduje prace zoladka az do strawienia i przez to utrudnia zasniecie? czy zaladek wieczorem szykuje sie do snu i juz nie jest w stanie przetrawic tego jedzenia, wiec ono gnije i powoduje wypryski na twarzy a takze nieswiezy oddech nastepnego dnia? ktora wersja jest prawdziwa? 3. czy gotowane mieso i warzywa sa zdrowsze od niegotowanych lub pieczonego beztluszczowo miesa? znowu spotykami sie z roznie informujacymi zrodlami. czy witaminy w surowych warzywach sa gorzej przyswajalne niz w gotowanych? czy gotowane warzywa i mieso sa pozbawione wartosci odzywczych? jak jest naprawde? 4. czy owoce sa naprawde takie zdrowe? przeciez ich glownym skladnikiem jest glukoza (cukier) i woda, czy czasem nie tucza w rownym stopniu jak czekolada? 5. czy nie lepiej zamiast duzych porcji owocow brac dziennie pigulke zawierajaca zestaw witamin i mikroelementow? ale znowu niektore zrodla podaja, ze suplementy pomagaja tylko w niedoborach, a w innych przypadkach moga nawet szkodzic, wiec brac je czy nie w normalnej diecie? zapraszam do odpowiadania na pytania, a takze do zadawania wasnych. :)

Gość asdasd
owoce nie mają glukozy tylko fruktozę a to duuuuuuuuuuuża różnica

Gość dowiedzmy się
ale fruktoza to tez rodzaj cukru.

Gość sprobójmyodpowiedzieć
1. wydaje mi się że białko spożywane w postaci nabiału nie jest szkodliwe ajego nadmiar przez zdrowego człowieka zostanie bez problemu wydalony. Organizm przyswoi ile bedzie potrzebował a reszta goodbey! 2.jedzenie przed spaniem każdy powinien dobrać indywidualnie. Ja głodna nie zasnę, zawsze jem przed spaniem, nie mam problemów z trawieniem ani cerą ani nawet oddechem. Żołądek nie śpi, nasze narządy nie śpią. Procesy gnilne zachodzą w jelicie grubym. 3.W wysokiej temperaturze włókna mięsne ulegają zwęgleniu i tracą swoją wartość odżywczą.podobno wytwarzają się też substancje rakotwórcze,ale gdzie ich nie ma? Wg, mnie nie ma różnicy między mięsem poddanym beztłuszczowej obróbce termiczne a gotowanym. Warzywa surowe to specyficzne pożywienie, znam wiele osób które po ich spożyciu mają prblemy żołądkowe i w ogóle przewodu pokarmowego, nie są w stanie ich trawić. Gotwanie na pewno zmienia wartość odżywczą produktów: zmniejsza jakąś ilość substancji ale niektore stają sie bardziej dostepne. 4. owoce sa bardzo zdrowe. cukier jest nam potrzebny, nawet glukoza. organizm sam moze wytwarzac glukoze z iinych substancji,jest to podstawowy material energetyczny. owoce zawieraja fruktoze, duzo witamin ktorych nie zastąpią pigułki. witaminy te lepiej sie wchłaniaja i nie niszcza watroby. poza tym owoce zawieraja wode strukturowaną, czyli taką jaka jest zawarta w naszych komorkach. Pigułki nie owoce tak.

Gość dowiedzmy się
co tak malo wypowiedzi? nie interesuje was zdrowa dieta?

Gość dowiedzmy się
a dlaczego wszedzie mowia, ze jedzenie na noc sprzyja tyciu? a co do nabialu: im go wiecej, tym bardziej sie tyje, czyz nie? wiec czy nie zdrowiej jest wyeliminowac je calkowicie z jadlospisu?

Gość sprobójmyodpowiedzieć
wszystko czego jest za duzo to sprzyja tyciu, nie wazne czy to tluszcz, bialko czy glukoza. Są to podstawowe materiały budulcowe ktore w nadmiarze przekształcane są w material energetyczny odkładany w postaci tkanki tłuszczowej. nie zgodzę się ze pozne jedzenie sprzyja tyciu. sprzyja osobom majacym tendencje do tycia o spowolnionym metabolizmie. na jednym z topikow pisalam,ze ja odzywiajac sie wg. ustalonych schematów,trzymajac sie kalorii itp zaczynam tyc. a jedzac to na co mam ochote i kiedy chce, wrecz przeciwnie. nie mam problemow z utrzymaniem swojej wagi.