Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość serwus madonna

Czy ktoś potrafi dobrze analizować i interpretować wiersze?

Polecane posty

Gość serwus madonna

? i w dodatku mógłby mi pomóc? Ponieważ ja nigdy nie potrafiłam odczytać z wiersza co autor chciał przez to powiedziec :) dlatego prosze o pomoc w takiej naprawde rzetelnej interpretacji, której bardzo potrzebuję. Chodzi o wiersz "Serwus, madonna" Gałczyńskiego. A jeśli ktoś zechciałby pomóc to: Serwus, Madonna Niechaj tam inni księgi piszą. Nawet niechaj im sława dźwięczy jak wieża studzwonna, ja ksiąg pisać nie umiem, a nie dbam o sławę - serwus, madonna. Przecie nie dla mnie spokój ksiąg lśniacych wysoko i wiosna też nie dla mnie, słońce i ruń wonna, tylko noc, noc deszczowa i wiatr, i alkohol- serwus, madonna. Byli inni przede mna. Przyjdą inni po mnie, albowiem zycie wiekuiste, a śmierć płonna. Wszystko jak sen wariata śniony nieprzytomnie- serwus, madonna. To ty jesteś, przybrana w złociste kaczeńce, kwiaty mego dzieciństwa, ty cicha i wonna- że rosa brud obmyje z rąk, splatam ci wieńce- serwus, madonna. Nie gardź wiankiem poety, łotra i łobuza; znają mnie redaktorzy, zna policja konna, a tyś jest matka moja, kochanka i muza- serwus, madonna. Z góry dzięki za cokolwiek Aha wiem ze w internecie sa różne interpretacje, ale są bardzo ogólne, więc prosze nie kopiujcie ich tutaj :)

Gość sztuczna i zwykla
to wiersz o kimś kto jest spełniony! pisze coś ale nie dba o sławe..pisze z siebie. Inni beda po mnie i przede mna.. a zatem on wie ze zycie toczy sie dalej..ze nie jest jedyny nie on pisze tylko. .Nie gardź wiankiem poety, łotra i łobuza; znają mnie redaktorzy, zna policja konna, a tyś jest matka moja, kochanka i muza- serwus, madonna. To człowiek ktory zyje w zgodzie z natura przemijaniem ale..odzywa sie u niego pesymizm a moze realizm: Przecie nie dla mnie spokój ksiąg lśniacych wysoko i wiosna też nie dla mnie, słońce i ruń wonna, tylko noc, noc deszczowa i wiatr, i alkohol- serwus, madonna. widac ze dla niego jest smutek...czyli ten wiatr deszcz..noc..alkogol.. ten wers duzo mowi o nim o jego zyiu, o tym jak on sam siebie postrzega. tu oddaje hołd..madonnie moze byc to maryja ale chyba i Ktos kogo onceni moze niewista itp.A on ma sie za zwyklego czlowieka - łobuza ale i poete bo zna go i policja cos musiał przeskrobac i redaktorzy a wiec ma powazanie:)

Gość sztuczna i zwykla
To ty jesteś, przybrana w złociste kaczeńce, kwiaty mego dzieciństwa, ty cicha i wonna- że rosa brud obmyje z rąk, splatam ci wieńce- serwus, madonna. ten wers mowi ze ona towarzyszyla mu od dziecinstwa a zatem to maryja lub matka:)

Gość serwus madonna
dzięki :)

Gość sztuczna i zwykla
nie ma sprawy;) Moze analiza wierszy pozwala na to ze umiem analizowac ludzi po gescie slowie;)

Gość huma
Proszę o pomoc w rzetelnej interpretacji wiersza, a dokładnie interesuje mnie odpowiedź na pytanie: jaką funkcję pełnią cytaty zasłyszanych rozmów, mam do wyboru 3 odpowiedzi: wywołują nastrój niepokoju, uplastyczniają obraz poetycki czy odtwarzają codzienną sytuacją. Mieczysława Buczkówna * * * [Chodzą i mówią...] Chodzą i mówią do czarnego pudełka Na ulicy na przystanku w autobusie Tu dzwoni tam dzwoni - to nie ja to tamten! Chodzą z tym przy uchu widocznie muszą - Halo! To ja, czy to ty? Aha - więc jak? No tak, pytam co u ciebie - u mnie o'key! Ojej jak ty - gadają - bo ja w tramwaju - moja koteczko Więc dzisiaj - tak tak - tam gdzie zawsze No wiesz, ja cię... a ty mnie? - Proszę się posunąć czy pan nie widzi że rozmawiam!