Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzystka2008

jutro matura

Polecane posty

część I: 20 punktów za tekst, część II: 50 za wypracowanie = 70 punktów, co daje 21 punktów na 30%. cudów tu nie ma.

Gość policzmy
dobrze Agłaja, już kolezanka przed Tobą to powiedziała. Zdziwiłam sie bo na rozszerzeniu wystarczy 15 pkt. Czyli co, rozszerzenie jest łatwiejsze od podstaw? Hehe

Gość sialalinka
no wlasnie na to wychodzi niby rozszerzenie jest trudniejsze ale u mnie w kl jedna osoba pisala nie za dobra z pola rozszerzona i miala najwyzszy wynik z calej kl

Gość policzmy
No ewidentnie jest łatwiejsze bo po 1 - wystarczy 15 pkt po 2 - nie trzeba sie odnosić do całych utworów a jedynie do podanych fragmentow :P

Hehe ja się jeszcze nic nie uczyłam i nie wiem czy będę:P nie no coś tam zajrzę do zeszycików i przeczytam kilka streszczeń tylko które??

No tak, ale na rozszerzonym uczeń (teoretycznie) nie zna podanych tekstów i trzeba odnosić się prawie całkowicie do teorii literatury albo/i poetyki. Podstawa bezpieczniejsza z mojego punktu widzenia i sprawdzania.

Gość magdus89
A macie jakies przeczucia co bedzie? ja jakos obstawiam wesele chociaz wolałabym cos z literatury współczesnej. Ostatnio też miałam sen o Kamizelce :D może mam jakies prorocze sny ;p

Gość sialalinka
co bedzie to sie dowiemy za ok 18 godz

Gość policzmy
jak kto woli, ja tam zdecydowanie wole rozszerzenie. Dobra spadam czytac o unii europejskiej na wos - w środe.

Gość sialalinka
a wlasnie z jakiego przedmiotu piszecie? Ja poszlam na latwizne i z gery

Gość magdus89
matematyka podstawa geografia rozszezona

Gość karolinaaaaaa
Kurcze dziewuszki:P usiadlam do nauki i godzinka i juz mi sie nie chce;p chwila relaksu teraz:) Macie moze jakies porady co do pisania wlasnego tekstu??Bo ja mam z tym problem... Poza tym boje sie ze nie bedzie zadnego tematu ktory by mi odpowiadal i co wtedy??:/brrr az sie boje

mam pytanie do tych, którzy będą jutro pisać rozszerzony polski - mieliście jakieś kursy przygotowawcze do polskiego rozszerzonego, przerabialiście te lektury, czy co?

Gość policzmy
"te" lektury tzn. ktore? Nie chodziłam na zadne kursy, a pisze rozszerzony bo nie trzeba tam znac calych utworow :P

Te lektury "przerabia się" na lakcjach, o ile ma się je w danym profilu, a ich na pewno nie będzie na rozszerzonej.

Gość policzmy
Agłaja, a skad ty to mozesz wiedziec? Mistrz i Małgorzata już kiedyś był, Tango zresztą tez (ale nie wiem czy nie na probnej) Moze byc wszystko

Na stronie cke napisano: "tematy na poziomie rozszerzonym będą zobowiązywac do analizy i interpretacji utworów spoza wyżej wymienionych", czyli spoza listy lektur.

Gość policzmy
no spoza też. Ale przecież mogą dać z kanonu lektur również. Chciażby na próbnej byli "Krzyżacy", oraz "Rozdzióbia nas kruki, wrony". A więc z kanonu.

Hm, jakoś w podstawie programowej nie widzę "Kruków i wron...".

Gość policzmy
U mnie w szkole były omawiane.

Mogły byc, ale nie ma ich w liście lektur dlalszkół ponadgimnazjalnych.

Gość policzmy
hm... no dobra, ale wydaje mi sie ze "krzyzacy" , ogolnie sienkiewicz, trylogia itp. to są tak znane rzeczy ze na rozszerzeniu nikt nie powinien byc zaskoczony gdyby sie pojawily :|

Może już nie kombinujmy. "Potop" jest lekturą obowiązkową. Są konkretne przepisy, które to regulują. Na rozszerzonej maturze może być teoretycznie wszystko ;)

Gość policzmy
no wlasnie, TEORETYCZNIE. W praktyce raczej nie dadzą tekstu którego nikt na oczy nie widzial.

Gość sialalinka
dobra juz koniec klotni to naprawde rosyjska ruletka i dopiero jutro sie dowiecie

Gość policzmy
masz jakieś inne informacje niż ja :) Rok temu była "pani bovary" i "republika marzen". Oba dzieła nie omawiane na lekcjach, ale ogólnie znane - klasyka literatury. Na próbnej - sienkiewicz, więc tymbardziej... hm.. nie wiem która wg ciebie matura byla taka,ze nikt nie mial pojecia o tym co na niej jest?