Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dokładnie....

JESZCZE RAZ BECIKOWE...

Polecane posty

Gość dokładnie....

Gość dokładnie....
kochani mam pytanie czy to prawda żeby otrzymac becikowe te drugie tys. złotych to trzeba w ogóle nie pracować...? czy liczy sie żeby na osoba w rodzinie nie przekraczała kwota bodajże 504 zł..? nie wiem ale myślę ze ktoś w prowadził mnie w błąd:( ze niby nie dostane te drugie tys. z gminy bo mąż pracuje ...ale zarabia 1300zł a będzie nas za 2 miesiące 4 osoby w rodzinie ..ja nie pracuje.

Gość to nie jest żadne becikowe
tylko zapomoga z gminy.

Gość dostaniesz 2 tys

Gość nieznamsie......
A co to jest to becikowe? Za co sie dostaje? Za porod? Bez wzgledu na zarobki? Nalezy sie kazdemu obywatelowi, zamieszkujacemu na terenie Polski? Czy jak? I jak to jest kiedy ojciec jest obcokrajowcem,dziecko urodzilo sie za granica(ma obywatelstwo polskie tak jak matka), ale przebywa z matka w Polsce! Rodzice niestety nie sa juz razem i nie zostalo pobrane becikowe za granica?

Gość dokładnie....
no wiem ze te drugie tys. złotych nie nazywa sie już becikowe,ale wiecie o co mi chodzi...ale czy jest to liczone właśnie tak jak napisałam ,ze nie może przekraczać na osobę w rodzinie 504zł...???

becikowe - dostaje każdy, bez względu na zarobki. Wynosi 1000 zł i wypłaca go albo urząd miasta/gminy albo MOPS. Wypełnia się tylko druk,na kogo ma być wypłacony i kto go bierze - matka, czy ojciec. w przypadku rodzin uboższych, gdzie dochód nie przejracza 504 zł na osobę (wraz zdziećmi, nie ma znaczenia, czy pracuje jeden rodzic, czy oboje, dochód jest rozumiany jako przychód minus koszty uzyskania - składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne minus podatek dochodowy) dostaje się dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu urodzenia dziecka w wysokości 1000 zł. Warukiem jest spełnienie wymagań niezbędnych do uzyskania zasiłku rodzinnego (m.in. zaświadczenie z urzędu skarbowego o dochodach, z ZUS o zgłoszeniiu do ubezpieczeń). Po prostu występuje się o zasiłek rodzinny wraz z dodatkiem z tytułu urodzenia dziecka.

i jeszcze jedno - jeśli składa się wniosek o zasiłek rodzinny + dodatek z tytułu urodzenia dziecka do sierpnia 2008 r. - dochód bierze się za 2006 r. Po sierpniu 2008 r. liczy się dochód za 2007 r powiększony o ulgę prorodzinną - jeśli oczywiście dokonało się jej odliczenia w rocznym zeznaniu podatkowym PIT za rok 2007

Gość pasadenna
kurczę a ja mam problem, bo termin porodu mam ustalony na koniec sierpnia dokładnie na 23., jeśli wezmę dochód za 2006 rok to się zmieszczę a jeśli urodzę na początku września to już mnie ten zasiłek nie chwyci, bo kwota będzie za duża o 58 zł. Mam pytanie: ten dochód dzieli się na osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie bez dziecka, które ma się urodzić? Czyli małżonkowie i wcześniejsze dzieci?

Gość pasadenna
oooo!! to super :) bo to oznacza, że nawet jeśli dziecko bedzie przenoszone i urodzi sie we wrześniu to kwota do zasiłku będzie dobra! dzięki za wspaniałą informację :) a ten dochód to dochód po odliczeniu składek na ubezpieczenie zdrowotne? czy inne odliczenia od dochodu np. za internet też należy odjąć i potem ten dochód podzielić przez 12 czyli ilość miesięcy i ilość osób?

przychód (brutto) minus koszty uzyskania przychodu minus składki na ubezpieczenia społeczne minus składki na ubezpieczenie zdrowotne minus podatek dochodowy (ten wykazany w PIT-cie czyli po uwzględnieniu wszystkich ulg; wyjątek stanowi ulga prorodzinna odliczona za 2007 r.- ona niestety powiększa dochód uzyskany za 2007 r.)

taqk obliczony roczny dochód dzielisz na 12 miesięcy, a potem ten dochód z jednego miesiąca dzielisz na ilość osób w rodzinie (ojciec, mama, dzieci i nowonarodzony maluch)

Gość pasadenna
dzięki tofikowa :)