Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odnośnie cytologii

Cytologia-proszę dopowiedzcie jeśli wiecie

Polecane posty

Gość odnośnie cytologii

Czy to,że wzielam 2 dni wczesniej globulke Gynalgin bo akurat konczylam kuracje moze zaburzyc wynik cytologii? tzn wyszlo mi II , ale czy np gdybym nie wziela gynalgin to mogloby byc 3?:( czy to az tak moze zmienic wynik? ide do lekarza dopiero za 3 dni z wynikiem,wiec jesli wiecie to odp prosze bo sie martwie.Dziekuje z gory, pozdrawiam

Gość misio82
Mysle że nie powinno to mieć wpływu. grupa II jest ok świadczy o występujacym stanie zapalnym.

Gość kkkkkkkubvewjs
Tak wynik może byc nieprawidlowy , z tego powodu . Jesli bierze się jakiekolwiek leki dopochwowe z cytologią należy wstrzymac się minimum 2 tygodnie po skonczonej kuracji - Jest to czas wystarczający na powrót naturalnej flory bakteryjnej w pochwie.

Cytologię najlepiej jest wykonać w pierwszej połowie cyklu, 3-4 dni po ustaniu krwawienia miesiączkowego. Jeśli w tym czasie kobieta ma jakiś stan zapalny narządu rodnego (mogą o tym świadczyć m.in. upławy), lepiej jest badanie przesunąć w czasie i najpierw się wyleczyć. Przez około 5 dni poprzedzające cytologię nie należy stosować leków dopochwowych.

Gość oooooooooolllllllaa
Aby wynik cytologiczny był jak najbardziej wiarygodny Przed badaniem pacjentka przez trzy dni nie może stosować żadnych leków dopochwowych, płukania pochwy ani odbywać stosunków płciowych. ...

Gość odnośnie cytologii
ja wiem,ze nie nalezy dlatego sie pytam w jakim stopniu moze to wplynac na wynik, bo byc moze odbywanie stosunku moze pogorszyc wynik cytologii,ale czy 2 dni wczesniej wzieta globulka moze az tak polepszyc wynik??? zwl ze niby jest stan zapalny,juz przy pobraniu mi to laska powiedziala,ale cytologia wyszla II...co sadzicie/.