Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MeDżk

Maseczka złuszczająca

Polecane posty

Gość MeDżk

Witam, Może zna ktoś przepis na dobrą, żluszczającą maseczkę do twrzy ? Ostanio strasznie łuszczy mi się skóra twarzy i jest to dosyć bolesne. Potrzebuję jakiś przepis na to, bo nie za ładnie to wygląda a nic nie pomaga. Dodam, że jestem alergiczką i nie mogę za bardzo wszystkiego "używać". Proszę o pomoc.

Gość bggggg
serduszko kwiatek

Gość bggggg

Gość MeDżk
Że co proszę ?

a wiesz czym to łuszczenie jest spowodowane? na co jesteś uczulona? zewnętrznie na łuszczącą się skórę najlepszy jest peeling: łyżeczka kefiru, 4 rozdrobione aspiryny (polopiryny s)- pomieszać, gdy aspiryna się rozpuści nałożyć na 5 min na skore, a następnie mocno wmasować tak jak zwykły peeling - tak ok 2 min. spłukać ---- przy okazji ma działanie przeciwzapalne na bardzo wrażliwą skórę -- kawałek jabłka rozgotowac w mleku, rozdronione nałozyć na 15 min -- ale działa dużo słabiej niż aspirynowa wewnętrznie: żeby nawilżyć skórę od środka potrzebujesz oleju, w aptece możesz kupić olej w kapsułkach (z wiesiołka, z ogórecznika, capivit hydrokontrol) - 2 kapsułki rano plus 4 kaspułki na noc możesz też łykać zwykły olej zimnotłoczony (oliwa, sezamowy winogronowy) - duża łyżka na czczo i druga na noc kuracja olejem tak przez tydzień zrezygnuj z kosmetyków które mogą powodować podrażnienie i łuszczenie: z kwasem, z alkoholem, mocno pachnących

Gość MeDżk
Sama nie wiem, czym spowodowane jest to łuszczenie skóry, bardzo dbam o siebie i nie uzywam żadnych kosmetyków przez alergię. Na twarzy mam już rany (jestem uczulona na sól, nie mogę nawet płakać, bo łzy wypalają mi skórę), używam mocno nawilżającego kremu do twarzy, a czasami też oliwkę, ale i to niewystarczjąco nawilża mi skórę. Czy może to być spowodowane tym, że mam skazę białkową ?