Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mieszkanka świata

Dlaczego Polacy to rasiści?

Polecane posty

Gość mieszkanka świata

Rozumiem,że w Polsce istnieje rasizm i to bardzo duży,ale z trwogą obserwuję to co się dzieje zagranicą wśród Polaków.Dlaczego nikt nas od małego nie nauczył przynajmniej poprawności politycznej?Rodzice nie nauczyli nas że świat to nie tylko Polska i należy ludzi szanować,bez względu na kolor skóry.Wstyd mi doprawdy za nas :( ps. o homofobii nie wspomnę i podam upokarzający przykład.Przerwa na obiad,siedzimy sobie razem w pracy.Jeden z obcokrajowców jest gejem,wszyscy o tym wiedza oficjalnie. Powiedzial mojej kolezance Polce komplement na temat jej paznokci i chcial je obejrzec biorac ja za reke,na co ona zaczela krzyczec "nie dotykaj mnie,nie dotykaj mnie".Myslalam ze sie ze wstydu spale :(

Gość mieszkanka świata
czy ja nie napisałam prawdy?

poczytaj sobie to forum to dopiero sie załamiesz.... młodzi ludzie a tak ograniczeni i bez jakiejkolwiek wyrozumiałości dla kogos kto jest choc troche inny lub odstaje od tzwn "szablonów"----dla mnie szok!! Oczywiscie nie mozna generalizowac

Gość mieszkanka świata
więc niech będzie 80%

Gość trzeba było sie spalić
jednej głupiej byłoby mniej

Gość no niby racja
ale mni jakoś nauczyli że ludzie mogę być różni...

Gość mieszkanka świata
pamiętam jak ten chłopak podszedł do mnie pozniej i zapytał czy my wszyscy jestesmy tak anty nastawieni do gejów i lesbijek...nie wiedzialam co odpowiedziec. o innym kolorze skóry nie wspomne. moja kolezanka jest zareczona z murzynem, 2 lata temu pracowala w fabryce gdzie wiekszosc stanowili polacy.tak jej nie dawali zyc,ze musiala powiedziec o tym menadzerowi. z czasem odeszla z tego miejsca pracy.nie moglam w to uwierzyc :O

Gość mieszkanka świata
głupiej? kolejna ograniczona osoba sie odezwala?

Gość ilj
"pamiętam jak ten chłopak podszedł do mnie pozniej i zapytał czy my wszyscy jestesmy tak anty nastawieni do gejów i lesbijek...nie wiedzialam co odpowiedziec." Widać, że on niczym się nieróżni od tej dziewczyny skoro wysnuwa takie wnioski po jednym przypadku.

Gość mieszkanka świata
nie byl to pierwszy przypadek kiedy sie spotkal z podobna reakcja.mam nadzieje ze mnie jakos uswiadomicie ze generalizuje :O

Gość to i ja cos dodam od siebie
kiedys bylam bardzo tolerancyjna, nigdy nikogo nie ocenialam po kolorze skory czy wyznawanej religii. odkad zamieszkalam w innym kraju definitywnie zmieniilam zdanie. w miescie , w ktorym mieszkam jest mnostwo obcokrajowcow. niestety ten kraj jest bardzo tolerancyjny i daje schronienie tym co go szukaja. jest tu wiec pelna albancow z kosowa, bosniakow, i innych muzulmanow. nie chce im sie isc do pracy, zyja tu po kilka lat a slowa w jezyku nie zamienia, na kursy nie chodza bo po co - social im daje kase, placi za mieszkanie itp. ostatnio, w mojej szkole jezykowej, gdy mielismy slowka z zakresu uroczystosci i swiat uslyszalam z ust albanki z kosowa, ze chrzest to prymitywizm, ze chrzescijanstwo to co to w ogole jest. kilka dni wczesniej jej maz rozpaczal bo jego brat, ktory od 3 lat jest zonaty z dziewczyna z tego kraju, gdzie mieszkam, bedzie mial z zona dzieco. nazwal te kobiete ku.. i powiedzial, ze prawdziwe kobiety godne szacunku sa tylko w kosowie. mysle, ze to nie wymaga komentarza. moglabym tu przytoczyc mnostwo innych przykladow.

Gość mieszkanka świata
zyczenie to jest po prostu głupie,nad czym tu sie rozwodzic?

ojej, chyba ty jesteś głupia. Podchodzi do ciebie ktoś i mówi \"Oby twoje dziecko było zdrowe\" Mówisz mu: o tak, dziękuję Podchodzi do ciebie ktoś i mówi \"Oby twoje dziecko było upośledzone\" Mówisz mu: o nie, spierrrdalaj Podchodzi do ciebie ktoś i mówi \"Oby twoje dziecko było homo\" Mówisz mu: \"o tak, dziękuję\", czy \"o nie, spierrrdalaj\"?

Gość to i ja cos dodam od siebie
acha, mialam praktyki jezykowe w przedszkolu. wszystkie dzieci miejscowe byly czysciutkie i mialy zawsze zapas swiezych ubranek w razie nieprzewidzianych wypadkow (wiadomo dzieci). bylo 3 muzulmanskich dzieci. 4 letnie dziewczynki jadly ze sliniakiem pod broda (nie wspomne, ze w lokalnym przedszkolu trzeba bylo specjalne jedzenie dla nich przygotowywac bo przeciez to muzulmanie!), nie potrafily utrzymac kredki w rekach, nie mialy majteczek, wlosy mialy myte raz na 3 tygodnie, smierdzialy, byly niedomyte, nigdy nie mialy niczego przygotowanego choc matka wiedziala, ze co tydzien jest spacer po okolicy i kazde dziecko mialo plecaczek z prowiantem (picie, ciasteczko i kromka), one nawet plecaczka nie mialy i prosily sie innych zieci by choc plecak potrzymac czy poniesc. dodam, ze matka nigdy nie rozmawiala z nauczycielami, podrzucala dzieci jak jaskolka - otwierala drzwi przedszkola i fruu. Kiedys przechodzilismy obok ich domu podczas wycieczki, zatrzymalismy sie, wygladala zza firanki ukryta, nie przyszla sie przywitac. i teraz jak takie zachowanie nazwac? dzicz? nie wiem... fakty mowia same za siebie...

Gość mieszkanka świata
wymagasz ode mnie czego?madrej odpowiedzi na głupie pytanie? madra odpowiedz brzmi: "zaakceptuje je takim jakie bedzie" kolejne madre pytanie?

Gość ludzie sa rozni nizezalznie
od religii i narodowosci. Tez jestem przeciwna rasizmowi a zwlaszcza uogolnieniom. Nie wyszlabym za muzulmanina, nie dlaltego,ze to zly czlowiek, ale dlatego,,ze prawdopodobnie roznice kulturowe bardzo utrudnialyby nam zycie.Co nie przeszakdza mi szanowac porzadnych muzulmanow ( takze Murzynow, gejow i innych "nietypowych " u nas)

Gość mieszkanka świata
taaaa,skoro tak twierdzisz...niech bedzie jak myslisz :O

Gość taka sobie miesamowitkaaa
a tam naoglądaliście sie tv nawet nie wiecie jaki rasizm jest w niemczech czy holandi tam to strach obchodzić się że jest sie obcokrajowcem a polska wcale nie jest homofobiczna kitu wam nakładli do głów i tyle ajeżeli były taki8e wypadki to rzadko

Gość mieszkanka świata
chociaż trochę mnie samą to przeraża, ale dużo racji masz :(

Gość ilj
We Francji muzułmanie palą jakąś synagogę co kilka miesięcy ale to Polska jest antysemicka bo na murach dziecki maluja kreda gwiazdy dawida. BTW dawno czegos takiego juz niewidzialem