Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

www.poważnasprawa.aha

Badanie kału- sanepid

Polecane posty

Gość zafajk@
hahahaha,ja nie moge ale się uśmiał@m,kupy na porcje dzielą!!

Gość zafajk@
hahaha ja nie mogę ale się uśmiał@m ,kupy na porcje dzielą!nonono.

Gość zafajk@
hahaha ja nie mogę ale się uśmiał@m ,kupy na porcje dzielą !

Gość zafajk@
hahaha ja nie mogę ale się uśmiał@m ,kupy na porcje dzielą !

Gość jak ktos nie moze to kawa
i fajka pomaga sie zalatwic,ja musialam zanosic codziennie "swieza". nie mialam patyczka tylko szpatulke i nabieralam na nia odrobine.

Gość zafajk@
bo właśnie swieżą kupe trzeba nosić a nie dzielić i przechowywać, ja już o 7-mej zaniosłam.

Gość zafajk@
Szambelan nie wiem czy tu jeszcze zaglądasz ale twój post powala na nogi ze śmiechu!!haha.

Gość tepasuko
powala cie na nogi? aha

Gość rene69426
no oczywiscie ze zostawic xD no ale jak chcesz to mozesz sobie zostawic na pamiatke ;D

Gość ...n shjsubsw
Gówno prawda... można przechowywać w lodówce...

Gość ...n shjsubsw
do zafajk@ miało być

Gość kamikazezeze
baju baju ,można w lodówce tak .....ale wynik już nie będzie 100 % pewny.......co świeże ..gó***no to świeże.......!!

Gość ulanyyja
up

Gość gość
wlasnie jestem przed takim badaniem i tez nie wiem jak to wyglada mam cicha nadzieje, ze dokladnie dowiem sie w SANEPID-zie ale zeby gonic przez kolejne trzy dni do sanepidu to lekka przesada musi byc jakis lepszy sposob na przechowanie tegoz smrodliwego tematu

Gość gość
Ja robiłam tydzień temu godzinę przed zrobiłam kupę dwoma patyczkami pogrzebałam w kupie ,a do pojemnika szpatulka nabrałam kupę i zawiozlam .Dziś idebralam wyniki i ok nikt nie kapnał się że to z jednej kupy

Gość DW888
Dziękuję wszystkim, za te wpisy, gdyż od 5-ciu lat tak się nie śmiałam szczerze jak dzisiaj rano. Właśnie idę do sanepidu -badanie kału do ks.sanepid. Pozdrawiam się badających.

Gość ednaa
Potwierdzam, czytając ten poważny temat i przydatne informacje na temat kupy, przy okazji można zażyć niezłą dawkę śmiechu :)

Gość specjalista xD
gówno ich obchodzi jak pobierasz. ważne, że Twoje :D

Gość weraaaaaam
a ile u was kosztuje to badadnie w sanepidzie??calosciowo-badanie 3 probki i wpis...? u mni e rok temu bylo 80zł....dzisiaj jest 90zl!!! ale kazdy lekarz rodzinny ma to w Cenniku wywieszone na drzwiach....I Sam wpis do ksiazeczki u niego kosztuje 30 zł :) moja siostra przy okazji wizyty lekarskiej zapytala czy nie dalo by sie podbic tej ksiazeczki bez baadan bo ma to na jutro...I lekarka sie tylko usmiechnela i podbila jej to za darmo !!! ( a wczesniejszy wpis miala 10 lat temu)!!! :) Co do robienia kupy ja tez nie robię codziennie... Ale mam dobry sposob ,zeby robić codziennie-POLeCAM:) OTOŻ TRZEBA RANO ZJESC BARDZO SYTY POSILEK: a-ALBO KILKA BULEK Z TWAROGIEM I CEBULĄ PLUS MOCNA HERBATA B-ALBO kilka parowek plus mocna herbata c-albo 3 jogurty zasypane otrębami owsianymi :) i kupa murowana

Gość bogpitt
ale jaja już dawno tak się nie uśmiałem, chyba będę szukał pracy w sanepidzie :))

Gość gość
A jakby tak zamiast kobiety wysral się facet to ma to jakies zznaczenie? Xd wykryja to?

Gość gość
hahahahahahahahaah

Gość gość
Ktoś pisał o cenie badania... ja za samo badanie daje 165 zl + 50 za podpis. -.- zarty jakies

Gość gość
witam, oddałam juz 2 probki i jutro oddaje ostatnia,ale nie moge tam byc,czy ktos z rodziny moze spokojnie oddac probke i dokument za mnie?

Gość gość
Kał należy pobrać przed podjęciem leczenia. Kał pobiera się do pojemniczka zwanego "kałówką" (do nabycia w każdej aptece) Kał należy pobrać z różnych miejsc oddanego stolca (pobrana próbka nie powinna przekraczać wielkości orzecha laskowego) Do wykonania badań niezbędne jest pobranie trzech próbek w odstępach, co dwa dni (np.: 1 próbka - poniedziałek, 2 próbka - środa, 3 próbka - piątek) Próbki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) Tak pobrane trzy próbki opisane imieniem i nazwiskiem pacjenta oraz datą pobrania materiału do badań dostarczyć do Laboratorium Centralnego. Przestrzeganie w/w wytycznych pozwoli na skrócenie czasu badania oraz ograniczy konieczność kontroli (ponownego badania)

Gość gość
ja od razu do do 3 dałem ... ale musiałem założyć maskę przeciwpyłową bo normalnie gorzej niż końskie łajno waliło ....masakra :(

Gość gość
Witam i sory za refresh ale mam pytanko Czy ma znaczenie jakie zaniosę kubeczki? tj. czy te patyczki maja waciki itp. te moje sa takie z lyzeczka . Pytam o sanepid w Poznaniu na Nowowiejskiego. pozdroo

Gość gość1997
hej co wy ludzie wgl wypisujecie jakies bzdury totalne , poprostu zrob kupke do muszli ale przed zrobieniem nałóż jakis worek czysty pozniej patyczkiem wielkosci grochu wsadz do pojemniczka , mozesz zanies wszystkie razem ja tak robilam , zreszta kazdy tak robi komu by sie chcialo 3 dni z kolei przynosic kal , zaddnym patyczkiem w pupie sobie nie grzebac mozna uszkodzic blone sluzowa odbytu , ;p

Gość jeszcze niezbadany
witam.Chcę zapytać o szczegóły techniczne odnośnie gówna. A mianowicie.Czy gówno może być w przechowywane w garnku plasikowym z pokrywką.Przez 3 kolejne dni będę łyżką przekładał kawałek gówna z dużego pojemnika do małego i czy taka próbka będzie dobra i co najważniejsze czy gówno się nie popsuje w lodówce przez ten czas.Zależy mi aby było świeże i miało jak najdłuższą datę przydatności do... przetestowania ,a jakby inaczej. Czy lepsza jest łyżka do zupy,czy łyżeczka do kawy ,a może widelec?Bo właśnie nie wiem.A wy czym nakładacie. Ewentualnie potem mógłbym je posmarować na ... papier,albo podać na ... starych gazetach,bo nie mam odpowiedniego talerza ani miski. Czekam na konstruktywne odpowiedzi