Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zwykły Człowieczek

Czy są tu jacyś GERMANIŚCI ? Mam pytanie prosze wejdźcie !

Polecane posty

Gość Zwykły Człowieczek

Chciałabym wiedzieć, czy po germanistyce mam szansę na znalezienie dobrej pracy (np. w jakimś przedsiębiorstwie itp. ) Zupełnie nie interesuje mnie nauczanie w szkole :o A niemiecki od zawsze był moją pasją, dlatego nie wyobrażam sobie bym mogła studiowac coś innego. Jestem tegoroczną maturzystką, dlatego muszę już niedługo podjąc ostateczną decyzję co do wyboru kierunku studiów. To dla mnie bardzo ważne, chcę żeby moja pasja szła w parze z dobrym stanowiskiem pracy i przywzoitymi zarobkami. Proszę o wypowiedzi :)

Gość Zwykły Człowieczek
Odpowie mi ktos ?

Gość rada faceta
Chyba znasz rynek i obecną sytuację i wiesz zapewne o tym, że nadal wiele firm w Polsce importuje wiele urządzeń z Niemiec i nie tylko samochody , również energetyka przoduje , więc moja propozycja jest taka, jezeli połączysz dwie umiejętności , czyli znajomość języka niemieckiego ( również technicznego ) oraz będziesz mieć trochę wiedzy technicznej to będziesz spać na pieniądzach i tego życzę :)

Gość Zwykły Człowieczek
Dziękuję. To bardzo dobra rada :)

Gość wujek dobra rada jsdjkjsdf
tak jak poprzednik-jezyk super opanowany plus umiejetnosc czegos wiecej niz deklamowania piesni nibelungow i cos fajnego znajdziesz. bo teraz ludzi z jezykiem jest od groma, za to ludzi z olejem w glowie, konkretna wiedza plus jezyk juz niewiele.

Gość wujek dobra rada jsdjkjsdf
chyba ze chcesz byc sekretarka w jakiejs firemce, to tez masz szanse, choc nawet sekretareczka nie zostaniesz bez odpowiedniego przygotowania:)

Gość Ola La1112
Ja jestem po germanistyce i Pan powyżej ma rację, dziś ludzi z super opanowanym językiem jest mnóstwo. Praktycznie każdy zna jakis język obcy. Dlatego, żeby podnieśc swoje kwalifikacje skończyłam dodatkowo studium zarządzania zasobami ludzkimi i pracuję dużym przdsiębiorstwie, mającym swoją główną siedzibę w Niemczech oraz filie w różnych krajach Europy :)

Gość Polecam ci WSJO Poznań
Tam można sobie wybrać moduł zawodowy, bodajże turystyka, dziennikarstwo coś tam jeszcze :) Myślę, że o to chodzi... miałam tam iśc, dlatego wiem, ceny sa chyba wysokie ....

Gość a ja nie polecam
żadnej germanistyki w Poznaniu. Tak, jak lubię to miasto, tak germanistyke mają beznadziejną. Obojętnie, czy to jest na uniwerku, kolegium, czy prywatnej WSJO. Jedna wielka chamówa, tematyka na egzamin wzięta z kosmosu - nie warto!!

Gość Zwykły Człowieczek
Ja własnie mieszkam w POznaniu ehh :/

Gość do a ja nie polceam
Cio Ty gadasz ? Ja egzaminy na wsjo zdawałem z palcem w nosie, jak lubisz autorko niemiecki to jest to uczelnia dla ciebie.

Gość a ja nie polecam
Człowieczku, porozmawiaj z innymi studentami, pozbieraj informacje gdzieś w necie może. Szkoda by było, żeby Ci Twoją pasję zmarnowali byle jacy wykładowcy.

Gość a ja nie polecam
no moze teraz czasy się zmieniły, parę lat temu było nieciekawie - dlatego napisałam Człowieczkowi, by się rozejrzała i pozbierała info od innych studentów - obecnych

Gość Zwykły Człowieczek
Bardzo Wam dziękuję ! Bo własnie nie wyobrażam sobie, zebym mogła studiowac coś innego niż germanistykę, nie mam nawet teraz pomysłu ani planu co studiować zamiast germanistyki w razie czego :o

Gość germanistka
Germanistyka, ja skończyłam na Uniwersytecie, studiowałam jeszcze coś dodatkowego, dużo się działo, stresu też kupę, byłam dobrą studentką, a po studiach masakra, wysłałam mnóstwo CV do niemieckich firm, do jednej się załapałam po roku szukania pracy... a czy teraz jestem zadowolona???, trudno powiedzieć, firma duża, z kapitałem niemieckim, ale średnio płaci, i od 3 lat zajmuję to samo stanowisko za te same pieniądze..., atmosfera też średnia :( uważam, że nie jest to tylko kwestia kierunku, w Polsce rynek pracy leży, nie ma ciekawych ofert, szuka się młodego pracownika, którego się wykorzystuje za śmieszne pieniądze, takie są moje odczucia, nadal poszukuję pracy w której mogłabym się choć trochę rozwijać, to jest moje marzenie :)

Gość germanistka
A zapomniałam dodać, że firma jest z branży technicznej, tłumaczę dużo tekstów technicznych, ale na pieniądzach nie śpię :(

Gość nielsen
Jestem absolwentką germanistyki na WSJO. Jak można wyrażać opinie nie mając styczności z uczelnią, jej wykładowcami i nie studiując na niej? Studia są na wysokim poziomie. Ten, kto myśli, że uda mu się "lajtowo" przejść przez 5 lat studiów, rozczaruje się. Tu się studiuje!!! Wykładowcy, wysoce wykwalifikowani specjaliści i prawdziwi pasjonaci, stawiają wysokie wymagania. A trzeba się napracować!!! To studia dla wytrwałych i pracowitych. Zresztą, polecam rozmowę ze studentami uczelni.

No więc tak - mam licencjat z niemieckiego z UŚ ale teraz na drugiego stopnia poszłam na zarzadzanie projektami miedzynarodowymi gdzie mam jeszcze angielski i francuski biznesu a ponadto elementy rachunkowości, makro i mikroekonomii. Magistra piszę z stosunków gospodarczych Polski i Niemiec. I mam nadzieję że to za rok zaowocuje.

Gość gość
Odswieżam ten stary temat... Hey Cinamonn Tea, mam do Ciebie parę pytań odnośnie kontynuacji studiów germanistyki, czy magisterka z innego kierunku jest trudniejsza, jesli nie jest kontynuacją licencjatu itd., i czy mgra robisz zaocznie czy dziennie???

Gość gośćolka12345
Hej ! :) nie poszukujesz teraz czasami pracy z wykorzystaniem języka niemieckiego albo nie masz jakiś znajomych, którzy znają dobrze język niemiecki i szukają pracy ? Praca od 2 listopada, na ul. Armii krajowej, w jednym z wieżowców, polega na obsługiwaniu klientów, którzy korzystają z portalu, firmy Ebookers (Easyjet pewnie coś więcęj Ci powie, a to jest podobna firma i bardziej znana) chodzi o obsługę klientów sektorze turystycznym, czyli osoby, klienci korzystające z Ebookersa, kontaktują się z naszymi pracownikami jeśli mają jakieś problemy dotyczące podróży, zmiana rezerwacji, zagubiony bagaż, problemy na lotnisku, opóźnienia itd, kontakt jest taki, ze dzwonią do nas jak mają problem albo piszą mail-e. Możliwość rozwoju w późniejszym czasie na bardziej specjalistyczne miejsca do obsługi klientów biznesowych, social media. bonusy do kilkuset zł miesięcznie za osiągniecie targetów :) zapraszam do kontaktu: olka_zurek@op.pl

Gość gość
Mam do zaoferowania dobrą pracę, w której jedynym wymogiem jest znajomość języka na poziomie minimum B2. Zapraszam do kontaktu mailowego: rekrutacja.venttrade@gmail.com :)