Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość calineczka.neczka

pytanie dotyczące wychowaczego.pilne!!!

Polecane posty

Gość calineczka.neczka

sytuacja jestem w ciazy mam umow na czas okreslony wiem,ze musze mi przedluzyc do porodu i przsluguje mi macierzynski a wychowawczy juz nie ALE jesli pujde na rozmowe z dyrekorka i poprosze o podpisanie wychowawczego"z dobrej woli" to czy ona moze to zrobic? bedzie zgodne z prawem?

Gość nauczycielka elka
jestes nauczycielka?

Gość calineczka.neczka
nie

Gość halinka2999999999
wcale nie musi sie zgadzac,może nie podpisywac nastepnej umowy i wysłac cię na zasiłek.

Gość testuje
wychowawczy dostajesz bez niczego tzn pracodawca ma obowiazek udzielic ci urlopu wychowawczego

Gość testuje
aha -ale jak masz umowe na czas okreslony to moze byc zonk

Gość calineczka.neczka
dziewczynki czytalam w kodeksie pracy,ze ejsli praca jest na czas okreslony( pracuje tam 2 lata) to jesli zaszlam w ciaze przed zakonczeniem tej umowy musza przedluzyc ta umowe do dnia porodu i macierzynski mi sie anlezy a potem moga mnie kppnac w tyłek!!! jesli to zrobia to czy moge sie starac przed uplywem macierzynskiego zeby z laski swojej udzielila mi wychowawczego mimo,ze np juz mnie nie bedzie chciala przyjmowac z powdrotem??? bo wychowczy placi panstwo a nie firma prawda? dlatego pytam czy z jeej dobrej woli moze podjac taka decyzje?

Owszem ma obowiązek udzielić urlopu wychowawczego ale jak się jest pracownikem, jeżeli umowa wygasa z dniem urodzenia dziecka to nie ma takiego obowiązku, chyba że przedłuży umowę na dłużej niż do czasu porodu - ale nie sądzę

nie może wyrazić zgody na wychowawczym jak skończy ci się umowa o pracę i to nie zależy od jego dobrej woli. Aby udzielić urlopu wychowawczego musisz być ich pracownikiem !!! a po urodzeniu dziecka już nie będziesz - chyba że coś źle zrozumiałam

Gość no cóż ...
samo podpisanie urlopu wychowawczego "z dobrej woli" bez jednoczesnego przedłużenia umowy o pracę nic Ci nie da. Jak szef przedłuży Ci umowę o pracę np. o 1 rok, to wychowawczy też będziesz miała maksymalnie do 1 roku

Szef w sumie nic nie traci przedłużając ci umowe bo zasiłek wychowawczy płaci państwo - tylko dobra wola pracodawców ma wiele do życzenia - niestety

Gość testuje
a piszecie o urlopie wychowawczm czy zasiłku wychwowaczym?

Gość calineczka.neczka
no to mam zonka bo nastepna musi byc juz na nieokreslony mialam juz probna i 2 normalne no trudno w takim razie jak mozna sobie jeszcze pomoc finansowo gdyby z praca nie wypalilo a chcialam bym posiedziec z maluchem? czy w urzedzie pracy jak sie zarejestruje to mnie rusza z malym dzieckiem? szukam pomocy...na prawie sie nie znam...

Zeby dostać zasiłek trzeba mieć udzielony urlop wychowawczy, aby mieć urlop trzeba być pracownikiem

Gość calineczka.neczka
a znasz odpowiedz na moje drugie pytanie?

Przedłużenie terminowej umowy o pracę z kobietą w ciąży w trybie art. 177 § 3 k.p. następuje z mocy prawa, czyli niezależnie od woli stron stosunku pracy. Tymczasem zgodnie z art. 251 § 2 k.p. uzgodnienie między stronami w trakcie trwania umowy o pracę na czas określony dłuższego okresu wykonywania pracy na podstawie tej umowy uważa się za zawarcie, od dnia następującego po jej rozwiązaniu, kolejnej umowy o pracę na czas określony. Wyraźnie zatem widać, że w art. 251 § 2 k.p. chodzi o przedłużenie umowy z woli stron, przez ich zgodne oświadczenie woli. Ustawodawca posłużył się tu jednoznacznym określeniem "uzgodnienie". Z tego wynika, że art. 251 § 2 k.p. nie obejmuje przypadków, w których dochodzi do przedłużenia umowy o pracę z mocy prawa, bez udziału woli stron, takich jak art. 177 § 3 k.p. Pozwala to na stwierdzenie, że przedłużenie umowy na czas określony w trybie art. 177 § 3 k.p., do dnia porodu nie spowoduje skutku, o którym mowa w art. 251 § 1 k.p., czyli będzie to nadal umowa na czas określony, która nie będzie wywierała skutków takich jak umowa na czas nieokreślony. Dopiero jeżeli po rozwiązaniu tej umowy z dniem porodu strony w odstępie nie dłuższym niż jeden miesiąc zawrą kolejną umowę na czas określony, wówczas ta umowa będzie z mocy art. 251 § 1 k.p. wywierała taki skutek jak umowa na czas nieokreślony. Więc niezależnie od tego która będzie to umowa nie muszą ci jej przedłużać ale mogą. Jeżeli byłaś zatrudniona powyżej roku możesz ubiegać się o zasiłek dla bezrobotnych (nie wiem na jaki okres czasu bo to zależy chyba od regionu Polski)

Gość odpowiem............
Może to nie do końca zgodne ale możesz iść n zwolnienie lekarskie po macierzyńskim ale to zaraz po macierzyńskim

Gość calineczka.neczka
...czyli będzie to nadal umowa na czas określony, która nie będzie wywierała skutków takich jak umowa na czas nieokreślony. Dopiero jeżeli po rozwiązaniu tej umowy z dniem porodu strony w odstępie nie dłuższym niż jeden miesiąc zawrą kolejną umowę na czas określony, wówczas ta umowa będzie z mocy art. 251 § 1 k.p. wywierała taki skutek jak umowa na czas nieokreślony.... to jest tak zawile,ze poprosze o wyprostowanie ejsli sama cos z tego rozumiesz jak mowlam nastepna powinna byc na nieokreslony ale skoro szefowa wolala by mi dac na kolejne 2 lata umowe to juz nie ma mozliwosci umowy na czas okreslony

Gość odpowiem............
Więc powolutku: Trzecia umowa o pracę musi być zawarta na czas nieokreślony, natomiast nie w przypadku kobiety w ciąży ponieważ taka umowa może być zawarta na czas określony czyli do dnia porodu ale jakby twoja szefowa chciała zawrzeć z tobą umowe po porodzie musi ją podpisać na czas nieokreślony

Gość calineczka.neczka
aha czyli jest opca awaryjna ,ze ejsli jestem w ciay umowa zostaje przedluzona do dnia porodu mimo,ze powinna nastepna byc na nieokreslony to prawo przewiduje dac jeszcze jedna umowe na czas okreslony np. na okres wychowawczego?