Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chciałabym wiedzieć

Kwas foliowy

Polecane posty

Gość chciałabym wiedzieć

Jestem w 5 tyg. ciąży czy mam brać kwas foliowy? I kiedy się wybrać do lekarza, bo jeszcze nie byłam.

Teoretycznie lekarz i tak zaleci kwas foliowy do 12 tygodnia ciąży. Prawda jednak taka, że on już niewiele poskutkuje.

Gość koniecznie bierz kwas foliowy
!!! jeszcze dziś biegnij do apteki:) a do gina to najwcześniej około 7-8 tygodnia licząc od dnia OM, bo wtedy już na pewno będzie widać na usg bijące serduszko:)

Gość Anialisa
Oczywiście, że powinnaś brać kwas foliowy! Najlepiej zacząć już 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciąże, ale nie każdy planuje;) A do lekarza idź najlepiej około 7 tygodnia ciąży (licząc od pierwszego dnia ostatniej miesiączki), bo wtedy będzie już dobrze widać zarodek i bijące serduszko.

Gość kwas foliowy lekarz
zaleca od poczatku ciąży, jest niedrogi i bez recepty-idz kup. w 8 tyg na usg bylo juz widac małą zabke, nózki, rączki i biło serduszko :-)

Gość chciałabym wiedzieć
Dzięki za odpowiedzi

Gość chciałabym wiedzieć
A czy preparaty witaminowe które zawierają kwas foliowy wystarczą przed planowaną ciążą czy lepiej brać sam kwas foliowy? Bo przyjmowałam witaminy zanim zaszłam w ciążę

jeśli zawierały kwas foliowy przynajmniej w dawce 0,4 to spokojnie wystarczą, ale teraz bierz sam kwas, bez suplementów witaminowych.

Gość chciałabym wiedzieć
dzięki okokoko :)

Gość kitka98877
ja biorę feminatal metafolin 800 on jest do 12 tyg ciazy pokazalam to lekarce i powiedziala ze dobrze

Gość tak to już jest
Boże opamientajcie sie!!! szukajcie kwasu foliowego w żarciu a nie w aptece!!!!!!! jak byłam u doktorki w czasie ciąży i zapytała czy ma mi przepisać witaminki i kwas foliowy to podziękowałam i jej powiedziałam że jem duzo sałaty bananów pomarańczy brokułuw wątróbki i że nie potrzebuje. ona się uśmiechneła i powiedziała że jestem jedynom pacjentką która tak powiedziała i przyznała mi racje a moje dziecko urodziłam zdrowiusieńkie

Gość tak to już jest
watrobke wolno ale nie w duzych ilosciach.

Gość kati_28
w ciąży mozna jesc wątrobke ale bardzo rzadko i w małych ilosciach - bo nadmiar witaminy a ( a w watrobce jest jej bardzo duzo ) moze bardzo zaszkodzic dziecku .

własnieo to chodzi, wiesz ze taki kwas ci nie zaszkodzi, a w kupowanych warzywach niegdy nei wiadomo co mozna znalezc, moze sie zatruc a to dla dziecka nei byloby fajne, naswet w takich nbananach nei wiesz co znajdziesz

Gość tak to już jest
ja nie kupuje warzyw tylko sadze. no a w okresie zimowym to czeba bedzie zamrażać. ale sałaty czy pietruszki czy koperku ze hipermarketu - to NIGDY!!

tak to już jest a po co tak zaparcie odradzasz witaminy w tabletkach??? zastanow się za nim komuż zaszkodzisz!!!! bierzcie dziewczyny kwas foliowy do 12 tyg a pozniej preparaty witaminowe dla kobiet w ciazy i żadne inne, tak to już jest to jak jestes taka mądra to powiedz mi co mam jesc? mam niedobór żelaza i to taki ze nie przyswajam go z pokarmów i nawet jakbym zjadła po tonie warzywek z zelazem i po tonie kazdego mięsa które zawiera Fe to i tak nie poprawie sobie wyników natomiast tabletki jak narazie uchronią mnie przed pobytem szpitalnym i braniu dożylnie Fe więc nie odradzaj czegos co może pomoc, bo każdy organizm jest inny i reaguje inaczej To że urodziłas zdrowe dziecko nie znaczy że kazda tak będzie miała jedząc tylko warzywka z ogródka!!!

Gość tak to już jest
ja nie napisałam że ODRADZAM tylko że ja nie używam i sobie sadze warzywa a to różnica. w twoim przypadku to wiadomo - czeba brać witaminy i tu sie zgodze.

Gość Mysza 34
kwas foliowy powinno sie brać do 3 mies ciązy, potem nie ma juz wiekszego wpływu na rozwój płodu. Pierwsze 3 mies sa najwazniejsze, dlatego powinnaś go brać.