Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaska123

Wysoki testosteron

Polecane posty

Gość kaska123

Witajcie!Od ponad roku z narzeczonym współżyjemy regularnie i nie udaje mi się zajść w ciążę. Ginekolog wykonał cytologię, kolposkopię i usg i powiedział, że wszystko w porządku. Jedynie badania hormonalne wykazały za wysoki poziom testosteronu i przepisał mi Diane 35. Czy ten testosteron może być przyczyną trudności z zajściem w ciążę? jak długo muszę go przyjmować, żeby rozpocząć starania o dzidzię? Jeśli możecie, pomóżcie, będę ogromnie wdzięczna. Pozdrawiam :-)

Hmm, to wyglada tak: w organizmie kazdej kobiety jest testosteron ,ktroy nastepnie przetwarzany jest w jajnikach w estrogeny. Proponuje abys udala sie do ginekologa na badanie usg , aby obejzał twoje jajniki w kierunku policystycznych jajnikow.

Gość kaska123
NiuniaM sama podejrzewałam PCO i miałam robione usg jajników, ale okazało się wszystko w porządku, więc nie rozumiem czy ten testosteron jest przyczyną trudności z zajściem, skoro wszystko jest o.k.?

no to nei wiem, przy zle dobranej antykoncepcji przedtem moze dojsc tez do takiej sytuacji, lekarz powinien zadbac o rpawidlową owulację a reszta mozesz sie nei rpzejmowac. JEsli naturalne metody pcozecia zawiodą moze sztuczne zaplodnienie...:)

Ah , no i 50% niepowodzen w zajsciu w ciaze to oligospermia albo patologicznie zbudowane plemniki... wiec moze warto zbadac nasienie meza :)

No i jeszce jedna metoda diagnostyczna jest HISTEROSALPHINGOGRAPHIA- HSG. BAdanie poelga na tym ze idzie sie na 1 dzien do szpitala, jestes na czczo i wyprozniona, wchodzisz do gabinetu w ktorym jest REntgen , lekarz podaje CI lek przeciwbolowy wiec nic nie czujesz, potem wprowadza ci cienkim cewnikiem specjalny plyn do szyjki macicy,tzw.kontrast, kontrast powinien wlac sie do jamy macicy, do jajowodow i wylac sie z jajowodow do jamy brzusznej, oznaczaloby to ze jajowody są drożne, a macica prawidłowo zbudowana. Oczywiscie robi sie zdjecie REntgenowskie i patrzy sie czy kontrast dostal sie do jamy brzusznej itp.

Gość franczeska por fawor
testosteron to tylko jeden hormon... powodem niepowodzeń moze być prolaktyna za wysoka- kiedy jest za wysoka często i testosteronu jest za dużo, poza tym testosteron może być z jajnków albo z nadnerczy. powinna Cię dokładniej przebadać...

Gość jowitka28
Dziewczyny z wysokim testosteronem nie koniecznie musicie mieć PCOS i wysoką prolaktynę - ja nie mam a testosteron mam 1,58 przy normie 0,06 - 0,82 więc jak to jest ?