Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

MaMani

Czy na obciązenie glukoza trzeba iść na czczo?

Polecane posty

Mialam dzis zadzwonić do przychodni i zapytać i mi wylecialo z glowy... a juz nie pamietam jak to bylo :( Musze sobie kupic 50gram glukozy cytryne - tyle wiem ale nie wiem czy mozna to badanie robic po posilku czy trzeba byc na czczo? I jeśli na czczo to co to dokladnie oznacza? 3 godz od ostatniego posilku?

Tak. A na czczo, czyli musisz zjeść lekką kolację i w nocy nie pij nic słodkiego, nic nie podgryzaj, rano też nic nie jedz. Tylko woda mineralna.

na czczo mnie smakowalo 75g bez cytryny ale chyba jestem wyjatkiem pod tym wzgl :P

Zależy, co Ci powiedział lekarz. Każdy inaczej pprzeprowadza to badanie, ja np. mialam po lekkim, niesłodkim sniadaniu po godzinie pobrac krew.

a ja mam miec tylko 50... polozna mi napisała na karteczce ze mam sie zaopatrzyc w 50 gram glukozy i cytryne jesli chce...

pszczola a wlasnie nic mi nie powiedzial nawet mi skierowania na to badanie nie dal bo mu sie tak spieszylo... polozna mi skierowanie dala ale zapomnialam jej zpaytac a dzis tez mi wylecialo z glowy zeby zadzwonic do osrodka i zpaytac :(

Każdy spożyty posiłek, nawet jeśli jest bez cukru, podwyższa poziom cukru we krwi, co może powodować przekłamanie wyniku :D Wiem MaMani, ja nie wiem dlaczego miałam 75, nie miałam 50 :). Ale wyszły mi niestety problemy z cukrem.

Okokokoko-nie znam sie, nie wnikam, mam zaufanie do lekarza, jesli każe mi tak robic, to robie. Juz 3 raz z rzędu i wyniki dobre:)

na wszelki wypadek nie bede nic jadla :) mam nadzieje ze mi dobrze wyjdzie :D

na obciazenie 50g nie trzeba byc na czczo bo nie robi sie krzywej cukrowej tylko pobiera sie raz krew po godzinie od wypicia glukozy... gdybys miala 75g to wtedy pobiera sie na czczo po godzinie i po dwoch...

kurna a ja slyszalam ze mi pobiorą krew, potem amm wypic glukoze a potem mam czekac 1,5 godziny i pobiora mi znó... tak polozna mowila ze mam sobie w sumie 2 godziny zarezerwować...

Nie wiem już jak to jest. Z tego co mówili lekarz, co mówiła pani w zabiegowym, nie ważne czy 50 czy 75g trzeba iść na czczo. Moim zdaniem z tego co widzę, gdy zjem cukier idzie w górę, gdyby dowalić jeszcze do tego 50 g czystej glukozy, to byłby dużo wyższy niż po samej glukozie. Moim zdaniem lepiej idź na czczo.

Komitet Ekspertów Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego, Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego zaleca następujący schemat postępowania, który stosowany jest powszechnie w Polsce od kilkunastu lat: - po rozpoznaniu ciąży przez ginekologa należy oznaczyć w surowicy krwi stężenie glukozy na czczo. W przypadku wartości wyższej niż 105 mg% należy wykonać test obciążenia glukozą (75 g). Ciężarne z rozpoznaną cukrzycą należy skierować do Regionalnego Ośrodka Diabetologiczno – Położniczego. - u wszystkich ciężarnych między 24 a 28 tygodniem ciąży należy wykonać test doustnego obciążenia glukozą (50 g) i oznaczyć stężenie glukozy we krwi w 60. minucie - przy wykonywaniu tego testu bez znaczenia jest pora dnia i czas jaki upłynął od ostatniego posiłku ( tzn. że ciężarna nie musi być na czczo i wykonuje się oznaczenie poziomu cukru tylko w 60. minucie po doustnym zażyciu 50 g rozpuszczonej w wodzie glukozy - dla celów tego testu nie ma potrzeby wykonania oznaczenia poziomu cukru na czczo, do czego często nakłaniają laboratoria). zrodlo: http://www.maluchy.pl/artykul/109,2

asia-k no własnie i o to chodziło, sama tego właśnie szukałam. Ciekawa jestem dlaczego więc i lekarze, i np. w krakowskiej diagnostyce mówili, że trzeba być na czczo. Po co skoro nie trzeba?

mnie przy 50 gramach pobierali krew tylko po godzieie i nie musialam byc na czczo ,natomiast przy 75 gramach kazali mi byc na czczo i pobierali krew trzy razy :(

75 g to wiem. Przepraszam, za wprowadzanie w błąd. Ale dziwne to strasznie dla mnie jest, że wszyscy gadają na czczo. Ehhh...