Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalamana_krk

zapalenie odbytu?!

Polecane posty

Gość zalamana_krk

Witam, mam okropny problem gdyż od jakis 2 miesiece ( z okresami nasilenia) odczuwam pieczenie odbytu, ostatnio zauwazylam ze po wypróznianiu pojawia sie sluzowata wydzielina...nic z tym nie robilam ale przeczytalam wlasnie objawy zapalenia odbytu...i jestem w szoku:( "Objawy Świąd, zaczerwienienie, ból, wyciek treści śluzowej, ropnej, krwistej " Nie wiem co robic...pierwszy raz mam jakies problemy z okolicami odbytu, nie wiem nawet do jakiego lekarza sie udac:/ do ginekologa?! ostatnio lecze sie ciagle na grzybice i nic nie przynosi efektow. Moze byc to zwiazane z moimi problemami? Czytalam ze pieczenie przy oddawaniu stolca pojawiac sie moze np z powodu obtarc skory ale ta wydzielina.... wiec troche sie przerazilam:/ powiedzcie mi prosze czy przy takim badaniu lekarz bedzie mi wsadzal cos w odbyt?! ma fobie na tym punkcie , nawet czopka bym w zyciu nie wlozyla wiec boje sie jak cholera:( moze sa jakies domowe sposoby... blagam pomozcie...

Gość wiola_23
Sprobuj moze ssmarowac jakims zwyklym kremem na razie, moze rzeczywiscie to obtarcie a jak nie pomoze to do lekarza a jakiego to tez nie wiem:P

Gość ewqa2
Aha....nie bralas ostatnio antybiotykow?

Gość zalamana_krk
Nie...ostatnio antybiotyki jakies 5 miesiecy temu...Ale jak wyglada takie badanie?:/ na sama mysl o tym ciary mnie przechodza. wiem ze to smieszne ale ciezko mi sie bedzie zdecydwac?;/

Gość zalamana_krk
Jeszcze jedno pytanie...za tydzien ide do ginekologa, czy moze on jakas diagnoze postawic czy to nie ginekologiczna przypadlosc i nie obedzie sie bez specjalisty?

Gość ewqa2
Ginekolog moze ci pomoc, ale w moim przypadku nie dal rady, pomogl mi dopiero proktolog. Wiesz co? Kup sobie Lacidofil i lykaj go 3 razy dziennie po 2 kapsulki, zastosuj diete, ogranicz cukier. Powinno pomoc. A masz jakies bole?

Gość zalamana_krk
A wlasnie...sa moze jakies specjalne plyny do mycia okolic odbytu ktore moga pomoc...? sorry ze jestem taka nadgorliwa ale nie mam z kim pogadac na ten temat a boje sie strasznie:/

Gość lekareczka
Tak sie sklada, ze jestem lekarka i w swoim zyciu mialam szanse byc po obu stronach wziernikowania odbytu :( Kiedy ja mialam robione badanie to pomimo tego, ze pozycja ktora trzeba przybrac podczas jest rzeczywiscie troche upokarzajaca, to z racji mojego zawodu i nastawienia byla to dla mnie bulka z maslem. Natomiast rzeczywiscie, duzo pacjentow bardzo przezywa takie badanie --> mysle ze duza role odgrywa tutaj czynnik psychologiczny - ten zakamarek ciala to takie mniej lub bardziej podswiadome/swiadome tabu. Bez obejrzenia nie mozna nic zdiagnozowac dlatego zachecam Cie jednak do wizyty u lekarza (niekonicznie proktologa). Jezeli to zwykle odparzenie lub podraznienie to mozesz zastosowac miejscowo sudocrem.

Gość Arletta_k
Ja również mam problem bo chciałabym iść z moimi dolegliwościami do lekarza, ale u nas nigdzie nie ma proktologa :( Wie ktoś może gdzie jeszcze można się z tym udać?

Gość Hemoroidy jak byk
Na 90% są to hemoroidy, 10% to możliwość jakiegoś nowotworu. Sprawę wyjaśnić i zastosować adekwatne leczenie może li tylko lekarz proctolog. Doraźnie, zanim zdecydujesz się na lekarza, by mieć jako taki komfort życia, spróbuj: 1.mycie odbytu po każdej defekacji i płukanie chłodną/zimną wodą 2.prawidłowe odżywianie(wysokobłonnikowe i witaminowe, optymalnie białkowe) 3.higiena w pełnym tego słowa znaczeniu 4.pozytywne nastawienie psychiczne 5.czopki i maść proctoglyvenol Szczegóły na www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Gość inka_07
ŻADNE hemoroidy!!!!! Nikt tu nie jest lekarzem i nie powinien wydawac na 100% diagnozy bo forum nie zastapi wizyty u specjalisty!! !!!! !!!!! "zalamana" pisze ze brala antybiotyki i czesto dokucza jej grzybica pochwy i niestety to sie przenosi tez na tylek:-/ wiem cos o tym bo tez bralam antybiotyki i mialam nawracajace infekacje pochwy, co juz mine wkurzalo az wkoncu doszedl do tego okropny swiad odbytu. TEŻ myslalam ze to hemoroidy bo obiaw swiadu sie zgadzal. Antybiotyki wyjalawiaja uklad pokarmowy a u kobiet takze uklad moczowo-plciowy !!!!! czyli zabijaja te "dobre bakterie" w naszym ukladzie co stwarza idealne srodowisko dla rozwoju infekcji i grzybicy!!! Zapytajcie swojego ginekologa !!!! Trzeba dbac drogie panie o prawidlowe ph czyli zakwaszenie pochwy, bo antybiotyki je niszcza!!! Ja ze wzgledu na te ciagle infekcje jem probiotyki, jogurty, kefiry i profilaktycznie raz w tygodniu stosuje globulki VITAGYN C i spokoj swiety mam!!

Gość martini 1988
dobra załamana nie pocieszę Cie, ale chyba mamy ten sam problem . U mnie zaczeło sie po antybiotykach i trwa już dobre pare miesięcy, swędziało, piekło, ból przy wypróżnianiu, wyrzuty śluzy, krew... BEZ LEKARZA SIE NIE OBEJDZIE !!! Tez myalalm ze to hemoroidy, ale okazalo sie ze zadnych hemorodów tam nie mam, miałam robiona kolonoskopię, a reczj rektoskopię, bo dalam sie zbadac tylko do 30 cm tak mnie bolało, pobrali wycinek do bania histopatologicznego i wyszlo lekkie chroniczne zapalenie odbytu czy jakos podobnie, dostalam czopki, sluzy już nie ma, nie krwanie, jedyne co zostalo to swedzenie na zewnatrz. Teraz bede miala robiona druga kolonoskopie ( tym razem po podpelna narkoza) zeby zobaczyc czy nie mam zapalenia jelit typu choroba Crohna itp., bo mnie oprocz tego męczą bóle brzucha. załamana nie ma sie co załamywać wszytsko da sie przezyc, a swoj glupi wstyd nalezy schowac gleboko w kieszen, najwazniejsze jest zdrowie :) ja mam 20 lat i nie wstydzilam sie isc do proktologa wiec Ty tez dasz rade, naprawde nic starsznego :P

Gość martini 1988
a jak nie ma proktologa to zwykly chirurg :)

Ja tez cierpie na zapalenie odbytu :( niedawno sie o tym dowiedzialam w sumie nic o tym nie wiem za bardzo ale czytalam ze to zajebiscie cholerna dolegliwosc. U mnie jest to choroba genetyczna :( czytalam ze nie ma na to jeszcze leku i ludzie bedzo sie mecza:( ja mam problemy juz od ponad roku niedawno powiedzialam o tym mamie... mialam kolonoskopie no i bede to badanie miala co roku... zmykaj szybciutko do lekarza bo to nie sa zarty. Ja osobiscie bardzo sie boje i nie wiem co mam robic

Ja tez cierpie na zapalenie odbytu :( niedawno sie o tym dowiedzialam w sumie nic o tym nie wiem za bardzo ale czytalam ze to zajebiscie cholerna dolegliwosc. U mnie jest to choroba genetyczna :( czytalam ze nie ma na to jeszcze leku i ludzie bedzo sie mecza:( ja mam problemy juz od ponad roku niedawno powiedzialam o tym mamie... mialam kolonoskopie no i bede to badanie miala co roku... zmykaj szybciutko do lekarza bo to nie sa zarty. Ja osobiscie bardzo sie boje i nie wiem co mam robic

Gość bum boom
ja od kilku miesiecy mam biegunki, strasznie to męczące (mam 23 lata), czy ten lacidofil mi pomoże? można kupić bez recepty?

Gość bum boom
a po co kolonoskopia co roku?

Gość bum boom
od zapalenia odbytu zwiększa się ryzyko raka jelita? 1 słyszę. wiem, ze ryzyko zwiększa wrzodziejące zapalenie jelita....ile masz lat i jakie miałaś objawy?

krew leci mi ciurkiem nieraz skrzepy i sluz okropnie boli mnie brzuch. mam ostre zapalenie jelita. Tak slyszalam ze to zwieksza raka jelita i ze nie ma na to jeszcze leku ja juz bralam jakies czopki i tabletki ale nic nie pomaga 10 sierpnia ide na kontrole i okaze sie co dalej. Podkresle ze moja choroba jest genetyczna...;/

Wogole chcialabym z kims porozmawiac na forum kto na to choruje bo roznie ludzie gadaja i strasza nie wiem w co wierzyc

Gość bum boom
a ile masz lat Agnieszko? robiłaś kolonoskopię na NFZ czy prywatnie? jeśli prywatnie to ile płaciłaś? ja chciałabym zrobić kolonoskopię prywatnie, ale czytałam gdzieś że to nawet 450 zł, nie stać mnie:( a na NFZ musze czekać jeszcze 1,5 miesiaca:O a te biegunki są niemiłosiernie uciążliwe:(

mam 20 lat i mecze sie od ponad roku robilam to badanie na NFZ ja czekalam 2 tyg bo lekarze troche sie zaniepokoili. okropne badanie:( mnie tez nie stac na wizyte u prywatnego lekarza ale jesli bedzie potrzeba to niestety bede musiala isc. Aha pierwszy raz u lekarza bylam ponad miesiac temu i juz pozbylam sie z kieszeni ponad 200 zl i nic nie pomoglo

Gość bum boom
okropne? nie uśpili Cię do niego. mnie nawet na nfz uśpią i znieczulą

Gość bum boom
ale ostatecznie co Ci wykryli? zapalenie odbytu i coś jeszcze? jak to możliwe, że tak młoda osoba ma taką chorobę?

Tez mowili mi ze mnie uspia a co sie okazalo ze dostalam "glupiego jasia" ja mam genetyczne zapalenie jelita pewnie dlatego tak szybko mi to wykryli. Skrasznie sie mecze

Gość bum boom
aha, czyli Ty masz stwierdzone wrzodziejące zapalenie jelita grubego? a powiedz masz jakieś inne objawy typu chudnięcie?

na 100% Cie nie uspia zawsze jest anasteziolog, ogolnie schudlam jakies 5 kg a teraz waze 49-50 kg nie moge przytyc a naprawde bardzo duzo jem... oczywiscie teraz bede musiala zmienic diete

Gość bum boom
czyli będę wszystko czuła?:O ale ja dostałam nawet taką kartę od anestezjologa do wypełnienia bo będę miała znieczulenie-tak mi mówili. że będę uśpiona i do domu puszczą mnie wieczorem jak dojdę do siebie

No to moze Cie uspia. Mnie niestety nie uspili i to bylo okropne a smak tego gowna... nie do opisania... ja musze sie przyzwyczajac