Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karmienie1977

pomóżmy sobie

Polecane posty

Gość karmienie1977

Witam serdecznie wszystkie mamusie.Jestem mamą 1.5 miesiecznego bobaska, mój maluch ma od kilku dni kolke i nie mam pojęcia co mam jeść.Proponuje żeby każda która ma ochotę napisała coś od siebie co je lub jadła karmiąc piersią , mile również widziane jakieś przepisy kulinarne.Na pewno przyda się nie tylko mi ale każdej mamusi która ma ten sam problem co ja.Dziekuję i pozdrawiam.:):):)

Gość nic z krowim mlekiem
zero jogurtów,sera itp.

moja mala tez jakby czasem mial kolke, ale mozna miec ją tylko czasem? myslalam ze jak sie nie zacznie w 3,4 tygodniu zycia to juz nie grozi, moja mala m 7 tyg

jak dziecko pruka to podobno nie ma kolki, moja mała pryka, choc płacze jakby miała kolke,moze i łyka powietrze w czasie jedzenia

często tak jest ze dziecko nałyka sie powietrza i potem ma albo kolki albo wzdęcia itd. Nalezy wtedy masowac brzuszek i robic cieple oklady na niego. Nie zaszkodzi herbatka z kopru wloskiego. a Kolki niby wystepują do 3 mc a u mojego malego utrzymywaly sie do 7 mc. Dzien w dzien.

ojej współczuje, 7 miesięcy to bardzo długo

no długoooo, aha a ja mysle ze np truskawek nie wolno, i tez innych pestkowych owoców. Chyba na początek najlepsze tylko jabłka i to tez nie duzo.

Gość karmienie1977
przybywam z daleka też się zastanawiam od czego ta kolka ale jak to sprawdzić czy od powietrza czy od jedzenia?może ktoś wie?

Gość nin-ja
przestan jesc nabial na tydzien, i zobaczysz czy kolki przejda tak sie to sprawdza, przez eliminacje i obserwowanie czy pomoglo. Jako "super bezpieczne" menu polecam: indyk z ryzem, brokulami Kurczak duszony z warzywami i kasza/ziemniakami Pieczona ryba Duszona wieprzowina z kasza/ziemniakami marchewka, buraki, rzodkiewka, cukinia, dynia, ziemniaki, brokuly, groszek - na parze z zasmazka na oliwie i z maka, albo surowe Z owocow - jablka, gruszki, czeresnie, banany, sliwki jak sie nie da bez mleka wytrzymac - to zastepniki sojowe (typu alpro soya) Do chleba - rama oliwkowa (jedyna w PL nie zawierajaca mleka), wedlina, mieso, dzem, pasztet, rybki z puszki Jak na tym pozyjesz 2 tygodnie, kolki powinny ustapic, potem mozna wprowadzac po malutku - np pol jogurtu - i poczekac tydzien co tego wyniknie albo dwa plasterki zoltego sera albo zaczac smarowac chleb maslem albo jedno jajko Wazne- wprowadzac po koleji, i odczekac tydzien co tego wyniknie Powodzenia

Co do jabłek to właśnie wbrew pozorom są ciężkostrawne. Więc nie polecam ich w dużej ilości. Z resztą moim zdaniem nic nie zaszkodzi jeśli sie zje tego mało. A jeśłi dziecko ma kolkę toco byś nie jadła i tak ją będziemiało. Są takie dzieci po prostu z kolką i niestety trzeba przeczekać

podczas karmienia zadbaj o to by dziecko niełykalo gwaltownie mleka i zeby bylo dobrze przystawione do piersi. Tak aby np po bokach nie było przestrzeni ktorą dziecko pobiera powietrze tylko zawsze uwazaj zeby nosek nie byl przytkany do piersi. Wtedy maluch nauczy sie oddychac noskiem podczas karmienia. A tutaj podam wam kilka linków gdzie sa porady co jeśc http://www.maluchy.pl/artykul/191 http://www.mediweb.pl/nutrition/wyswietl.php?id=1089 http://www.lorenc.krakow.pl/mi/?page_id=26

Gość karmienie1977
przybywam z daleka dziękuje ci za dobrą radę z tym karmieniem, bo ja przeważnie karmię mojego maluszka na leżąco i jeśli to jest od powietrza które łyka to od tego.przestanę karmić go w ten sposób i zobaczę.stronki o odżywianiu też bardzo pomocne, na pewno nie jedna mamusia skorzysta tak jak ja.