Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezarowka 21tc

pomozcie prosze-drętwienie rąk

Polecane posty

Gość gość
ja mam to samo od jakiegoś 36 tyg ciąży i już tydzień się męczę. Zawsze po nocy, jak budzę się rano to nie mogę zgiąć palców i zacisnąć w pięść. Mąż mi zawsze rozciera palce i powolutku zgina, po takiej minutowej gimnastyce jest już ok. Ale przyznam że w nocy przez to nie mogę np nakryć się kołdrą bo palce mam wyprostowane jak deski i po prostu nie można ich zgiąć, żeby o tym nie myśleć szybko zasypiam i dopiero rano staram się je rozruszać. masakra jakaś, nigdy tak nie miałam.

Gość Ala_54321
KU PRZESTRODZE WSZYSTKICH PRZYSZŁYCH MAM opowiem moją historię: jestem w 18 tc., a ręce drętwiały mi gdzieś od 14 tc., ale tak, że nie mogłam kompletnie spać, bo od położenia się do łóżka po ok 1-1,5 godz. ręce drętwiały, początkowo do łokcia, potem całe od ramienia, ramię i ręce bolały strasznie - doprowadzało mnie to po jakimś czasie do rozpaczy (notoryczny brak snu, pomijając ból...). Czasem jedna ręka, czasem obie. Żaden lekarz nie brał tego super poważnie, słyszałam przeróżne tłumaczenia, że to może być zespół cieśni nadgarstka (tylko że to trochę wcześny etap ciąży), może brak mikroelementów, może od kręgosłupa. a generalnie to "ciąża to odmienny stan i często wychodzą różne dolegliwości, których nie było wcześniej". Zrobiłam biochemię - wyszedł lekki niedobór cynku - rozważałam suplementację cynkiem, ale lekarz odradzał; byłam u masażysty na masażu kręgosłupa - rewelacji w poprawie samopoczucia nie było, kolejna noc również nieprzespana... a w międzyczasie okazało się (trochę przypadkiem poszłam na dodatkowe USG, przeczulona niedawnym poronieniem), że SKRACA SIĘ SZYJKA MACICY!!! Zrobiono mi badanie (posiew), który miał odpowiedzieć na pytanie, czy należy założyć pessar (taki krążek powstrzymujący przed rozwarciem się szyjki). Na wynik czeka się tydzień, po tym czasie kolejne badanie - lekarz stwierdził że szyjka tak się skróciła, że pessar się długo nie utrzyma - KONIECZNE BYŁO ZAŁOŻENIE SZWU W SZPITALU. Po zabiegu nie tylko się uspokoiłam o moją dzidzię, ale i jakbym dostała nowe ręce!!!!!! już pierwszej nocy jakie było moje zdziwienie, gdy nawet nie zamrowiła mnie jedna ręka :-) Kobietki, przestrzegam i piszę tylko dlatego, że nikt nie wpadł na pomysł aby mi tę szyjkę na podstawie takich objawów badać, USG może robię wg. niektórych zbyt często, ale tylko to pozwoliło lekarzowi w porę wykryć tę patologię, w przeciwnym razie zapewne by było już po ciąży... Uważajcie na siebie i bądźcie czujne, pamiętajcie o własnej intuicji, ta często podpowiada co i kiedy mamy zrobić :-)

Gość moniczkaJak
Witam. Jeśli o mnie chodzi to polecam http://www.olimp-labs.com/11,13,326/Produkty/CHELA-MAG-B6-SKURCZ.html Chela Mag B6 mi pomógł kiedy miałam problemy z drętwieniem rąk i skurczami nóg. To nic innego jak niedobór magnezu, a więc trzeba go uzupełnić jak najszybciej.

Gość gość
A czy to nie jest objaw zespołu cieśni nadgarstka ? U mnie właśnie się tak zaczęło...

Gość Znajomy lekarza
To wszystkie rzeczy to prawdopodobnie utajona tężyczka wywołana zmianami składu hormonów w ciąży co może skutkować brakiem przyswajania magnezu. Należy zrobić proste badanie EMG próbe ischemiczna które da odpowiedz czy to właśnie tężyczka utajona. Ogólnie nic groźnego, ale bardzo dokucza i siada na psychikę co też pogarsza stan pacjenta bo stres oddziaływuje negatywnie na układ nerwowy, czasem mogą dochodzić to tego akataki paniki z hiperwentylacja itp objawów jest mnóstwo. Poczytacie o tężyczce utajonej. Dodam tylko że w przypadku tej postaci tężyczki magnez wapń i potas w 99 procentach przypadków wychodzi prawidłowy przy badaniu krwi. Tylko próba tezyczkowa może to potwierdzić. Pozdrowienia!

Gość mariannanna
No ale wspomniany zespół nadgarstka można teraz leczyć bezoperacyjnie...tyle dobrego , bo te operacje, to nie zawsze się udawały