Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gdfgvdg

zwracacie się tak do rodziców?

Polecane posty

Gość ja.a.a
Ja się tak zwracam do rodziców. Niektórym wydaje się to dziwne, ale dla mnie i mojego rodzeństwa jest to sytuacja naturalna, wręcz głupio mi powiedzieć do mamy czy taty 'podaj mi herbatę', raczej powiedziałabym ' mamo, proszę podać mi herbatę'. Tak zostałam nauczona i mimo, że mogłabym mówić do rodziców na 'TY'(bo oni nie mają nic przeciwko) to jakoś głupio mi tak... Dodam, że mam 24 lata. Co więcej również nie potrafię powiedzieć 'Cześć' do któregoś z rodziców ;) Wszystko jest kwestią wychowania.

Gość kimmonkka
Luz luzem, ale ten wpis: '''po imieniu????? Przeciez to normalne! Ja mówie tak ,bo to moja mama i tata! Mamuś pomóc Ci ? Mamuś zadzwonisz? itp itd. O zaden dystans tu nie chodzi. To nie są moi koledzy! '' był absurdalny

Gość ech nie chcialabym zeby
moje dziecko mialo do mnie taki dystans i zwracało się do mnie w trzeciej osobie.

Gość gdfgvdg
hmmm... now lasnie - ten facet ma trochę problemy z okazywaniem uczuć - mi, a wczesniej swoim poprzednim dziewczynom (tak mówił). Sądzicie że to przez wychowanie?

Gość a ja miałam tak...
a co Ci przeszkadza jak on sie zwraca do rodzicow? tak ma w domu i juz

Gość ja.a.a
nie sądzę, że problemy z okazywaniem uczuć wynikają ze sposoby komunikowania się z rodzicami, przynajmniej jeśli o mnie chodzi, ta teoria kompletnie się nie zgadza.

Gość No bo to ma zwiazek
z okazywaniem sobie uczuć w rodzinie.

Gość gjdfgjxryj
nie tłumacz, bo jełopy nie zrozumieją i tak. mam taką jedną kuzynkę, starą pannę dobrze po trzydziestce, której nagle się odmieniło i zaczęła do swoich rodziców (moich wujków) mówić po imieniu i do ich rodzeństwa i krewnych też (czyli m.in. do moich rodziców), a mnie i moje kuzynostwo - czyli osoby na jej poziomie pokrewieństwa traktować totalnie z góry. Nic dziwnego, że nikogo nie ma - zołza ;P

Gość no widzisz sama piszesz
że ma problemy z okazywaniem swoich uczuć,widocznie został tak wychowany i stąd też zwracanie się do rodziców w trzeciej osobie, dystans jak nic.

chłopaki moje mówia do mnie tato, a miedzy soba ojciec, ja mówiłem do matki i teściowej, mamuśka stosując zasady odmiany przez przypadki

Gość U mnie w domu ...
tez obowiązuje taka forma zwracania się do rodziców, dziadków, wujostwa ... i nie uważam, że to jest dziwne.

Gość gość
Zwracanie sie w trzeciej osobie nie ma nic wspolnego z szacunkiem, a jest jedynie oznaka dystansu i mocno zaznaczonej hierarchii. Osobiscie predzej w zyciu bylam swiadkiem gdy to wlasnie w tej chlodnej relacji dziecko napyskowalo matce w stylu "niech juz mama nie pier/do/li tych glupot", niz w sytuacji gdzie dziecko moze mowic normalnie w drugiej os.l.poj."mamo, nie pier/dol glupot". Powaznie, teksty typu "niech sie ojciec uspokoi bo kopne ojca w du/pe". I wiele innych. A w takich rodzinach gdzie kroluje wlasnie ta forma w trzeciej os.l.poj, nie ma ciepla, nie ma zabaw typu rzucanie sie poduszkami czy granie w karty, gry planszowe, gluchy telefon itp. Tacy rodzice nie rozmawiaja z dziecmi czy to malymi czy nastolatkami. Brak tam czulosci, ciepla, takiej otwartej komunikacji, dziecko musi sie trzy razy zastanowic prowadzac konwersacje z rodzicem i na zmiane z rodzenstwem zeby pilnowac sie i nie pomylic formy (druga i trzecia os.l.poj). Straszne.

Gość gość
ale z was niektórych sztywniacy,do rodziców nawet ''cześć'' nie powiedzą :O...ja nawet do teściowej mówię ''widziałaś to''...za to mój mąż do swoich rodziców też mówi przez ''ty'' a do mojej mamy ''widziała mama''