Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamusia543

stulejka

Polecane posty

Gość mamusia543

mój 2.5 letni synek ma stulejke jak to się leczy proszę inne mamy o rady

Dzieci nie mam ale kiedyś czytałam, że to jest chorobą dopiero od pewnego momentu rozwoju organizmu. U większości niemowląt, noworodków i dzieci (2-3 lata) nie można napletka odsunąć jest to prawidłowy stan fizjologiczny.

Gość mamusia543
chciałabym wiedzieć czy tylko operacja wchodzi w rachube czy są inne sposoby

Gość mamusia543
tak ale jak do 3 roku zycia nie zejdzie to trzeba ingerować a ja sie boje ze to będzie bolesne dla mojego synka

W początkowym stadium stulejka może być leczona poprzez naciąganie, np. rozgrzanego w gorącej kąpieli napletka (metoda Beaugé'a). Jednakże najczęściej leczona jest chirurgicznie poprzez usunięcie części albo całości napletka. W łagodnych przypadkach stosuje się zabieg plastyczny poszerzający ujście napletka. Zazwyczaj operacja przeprowadzana jest przy znieczuleniu miejscowym. Rehabilitacja trwa niewiele ponad dwa tygodnie. Tak piszą na Wikipedii.

to nie będzie bolesne i to zabieg nie oparacja, faktycznie przy znieczuleniu wykonywany, ale nalepiej udac się do lekarza rodzinnego z podejrzeniem tego defektu najpierw

Gość blackcat
Wiedziemka - niewiem skąd że wiesz że to "nie jest bolesne" :o Mój facet miał stulejkę usówaną pare lat temu i sam zabieg podobno znosnie ale później KOSZMAR... Bół przy oddawaniu moczu, chodzeniu itd ps. a u dzieci to normalne i narazie NIEWOLNO napletka na siłe odciągac :o Idź sie lekarza zapytaj jak masz wątpliwosci.

Gość mamusia543
no byłam z tynm już u lekarz i to on stwierdził stulejke a nie ja sama a gdzieś na forum wyczytałam że pani doktor bez znieczulenia odsuneła napletek aż się krew polała a mały bardzo płakał

Gość moj synek
mial ten problem. gdy skonczyl 3 latka pediatra przepisala nam masc zmiekczajaca, a do tego o dzialaniu antyseptycznym. Kazala nam codzinnie po cieplej kapieli smarowac ta mascia i powoli sciagac napletek na tyle ile sie da. na poczatku nie udawalo sie wcale ale juz po tygodniu codziennych zabiegow uzyskalismy moze 1mm postepu. i tak dzien po dniu coraz wiecej. kuracja trwala kilka miesiecy ale w ten sposob rozwiazalismy problem bezoperacyjnie i przedewszystkim bezbolesnie dla dziecka. dzieki temu tez nasz 4 letnbi synek nauczyl sie juz sam odsuwac nepletek w czasie codziennych kapieli i wie ze wazna jest higiena tego miejsca

Gość kokoszka7770
ja nie mogę pomóc, ale czytałam ostatnio o tym więc może chociaż wyśle w odpowiednie miejsce;) proszę http://smyk.com/index.php?option=com_forum&action=thread&id=915&Itemid=0 http://smyk.com/index.php?option=com_forum&action=thread&id=7847&Itemid=0 może po prostu zapytaj tej lektraki tam, może jakoś konkretnie pomoże :) mam nadzieję, że wszytsko będzie dobrze:) Pozdrawiam!!!

Gość mamusia543
we wtorek mam wizyte u neurologa dziecięcego min w sprawie opóznionego mówienia więc porusze i ten prolem nie omieszkam zapytać również o tę maść może to by był jakiś sposób