Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

das

6msc a skórka chleba

Polecane posty

Ja swojemu dałam wafelek, suchy i kawełek chleba, mały miał pełne 7 miesięcy, kazali odstawić niestety zareagował alergicznie. teraz mamy odczekać 1,5 miesiąca i zobaczymy co dalej. Ja nie wiem co jet teraz w tym jedzeniu ale kiedys normalnie dzieci dostły biszkopta i nie było problemu a teraz... boję się mu coś dać.

jezeli chcez wprowadzac nowe produkty to najlepiej jest zaczac od takich ktore najmniej uczulaja (owoce,warzywa, kasze bezglutenowe), a mleko krowei i produkty glutenowe podawac po roku (jezeli nie chcesz ryzykowac uczuleniem).

Gość Binas
Normy żywieniowe wg najnowszych badań: "Nowy schemat żywienia został opracowany na podstawie wyników przeprowadzonych badań na temat optymalnego czasu wprowadzenia glutenu do diety. Badania potwierdzają, że wcześniejsze niż zalecane do tej pory wprowadzenie do diety niemowląt niewielkich ilości produktów glutenowych zmniejsza ryzyko wystąpienia celiakii. Do tej pory produkty zawierające gluten pojawiały się w diecie w 10. miesiącu życia dziecka. Nowy schemat zaleca podawanie ich: - od 5. miesiąca (po ukończeniu 4. miesiąca życia) niemowlętom karmionym piersią lub - od 6. miesiąca (po ukończeniu 5. miesiaca życia), jeśli dziecko karmione jest mlekiem modyfikowanym. Inną ważną zmianą - w jadłospisie dzieci karmionych piersią - jest wcześniejsze (od 5. zamiast od 7. miesiąca) wprowadzenie posiłków uzupełniających, na przykład przecierów warzywnych, do których dodawane są produkty glutenowe w postaci kaszki glutenowej, np. kaszki manny lub innej kaszki pszennej." "Wprowadzenie produktów glutenowych do jadłospisu w okresie 5.-6. miesiąca życia ułatwia dziecku przygotowanie się do tolerancji glutenu. Karmienie piersią wspomaga proces akceptacji glutenu. Podczas karmienia piersią właściwości mleka karmiącej mamy stanowią naturalną barierę ochronną, która reguluje proces tolerancji glutenu przez organizm niemowlęcia. Jest to osłonowe działanie (tzw. protekcja) mleka matki. Osłonowa rola mleka matki dla budowania tolerancji glutenu rozpoczyna się od 5. miesiąca życia. Wcześniej (od 1. do końca 4. miesiąca) i później (czyli po ukończeniu 6. miesiąca) mleko matki nie wykazuje tak wyraźnych, ochronnych właściwości przed działaniem glutenu. Dlatego właśnie wprowadzenie posiłków z glutenem w okresie od 5. do końca 6. miesiąca życia daje najlepsze efekty. Dziecko karmione mlekiem modyfikowanym także zbuduje tolerancję na gluten, jeśli będzie on podawany w czasie i dawkach zalecanych w schemacie. Nie martw się jednak, jeśli karmisz malucha według zasad "starego" schematu. Wcześniejsze wprowadzenie glutenu nie ma wpływu na rozwój dziecka, jest po prostu jednym ze sposobów zapobiegania celiakii u tych dzieci, które są predysponowane do zachorowania na nią." "Nie należy przekraczać dawki produktów glutenowych, zalecanej w schemacie żywienia. Została ona dobrana na podstawie badań, a jej przekroczenie mogłoby spowodować wystąpienie reakcji alergicznej!" "Przedstawione zalecenia są zgodne z zasadami żywienia niemowląt opracowanymi na VI Warszawskim Forum Żywieniowym w listopadzie 2006 roku. Janusz Książyk" Prof. dr hab. n. med. Janusz Książyk - kierownik Kliniki Pediatrii w Centrum Zdrowia Dziecka. Jest jednym z ekspertów, którzy opracowali obowiązujące w Polsce schematy rozszerzania diety niemowląt. Jest również członkiem polskich i zagranicznych towarzystw naukowych.

dzieki za informacje,bo o tym akurat nie wiedzialam ze sie to zmienilo a warto przeczytac i wiedziec...tak wiec podam moej corci skorke od chleba,zobaczymy:)

ja jak mialam zajecia na tamat laktacji to podano nam ze po roku gluten i raczej w to wierze, a zajecia mialam z pania mgr.Joanna Piatkowska ktora jest Międzynarodowa Konsultantka Laktacyjna, ale i tak kazdy zrobi jak bedzie uwazal :)

podałam maluszkowi tę skórkę od chlebka i prawie się zachłysnął. jak to było u was?

Mnie na studiach uczylła pani doktor ordynator dziecięcego, że nie wolno podawać glutenu do końca 12 miesiąca, ponieważ mozna zniszczyć dziecku jelita do końca życia ( te kosmki ). Nie jest powiedziane, że u wszystkich dzieci ale nie które reagują uszkodzeniem już przy1,2 podaniu glutenu! Skad wiecie, że to nie bedzie nie daj boze wasze dziecko?

mi lekarz powiedział, że jak dziecko ma mieć alergie na gluten to będzie ją miał nie zależnie od tego czy wprowadzimy go w 6 czy 10 msc.różnica jest taka, ze wczesniej sie o tym dowiemy.

Gość szok co krok
Ja skórki od chleba jeszcze nie dawałam, ale dałam taki słoiczek Gerbera zupka jarzynowa z kaszą manną, tez z glutenem, córce bardzo smakowało. A podałam jej tę mannę właśnie na zalecenie lekarza. Ma niecałe 7 miesięcy

Gość o mamo...
yvon1896- to ze powiedziała to ordynator oddziału dziecięcego to nie znaczy ze ona sie na tym zna. moja starsza córka dostawała skórke jak była mała i dzisiaj ma już 12 lat i jakoś nie narzeka na żołądek.teraz mam małą córeczkę (5mies) i tez mam zamiar dać jej chlebek.z tego co tu przeczytałam to znalazła sie książkowa mamuśka która uważa że nawet podaąc 4- miesięcznemu dziecku marchewkę to sie mu szkodzi, a gó... prawda. przecież śą dla dzieci różne dania już od miesiąca i jakby one były szkodliwe to już dawno nie było by ich na rynku, a lednak są. co ciekawsze znam przypadek małego chłopca, którego matka nadal daje mu mleko z pudełka i nic więcej, a dziecko ma już 2 LATA. i to dopiero jest tragedia bo dziecko jest niedorzywione, ma problemy ze słuchem i wzrokiem a jego cera jest biała jak śnieg. I CO WY NA TO?

Gość gość
pomożcie błagam. moja córa za 5 dni konczy 8 msc, a moja tesciowa od 6 msc faszeruje ja skorka od chleba!! pomozcie mi jakich argumentow mam uzywac zeby te babsko w koncu xrozumialo? twierdzi ze jak nie bede dawac skorki to dziecko nie nauczy sie gryzc... ostatnio byla impreza rodzinna, wczesniej powiedzialm zeby jej nie dawali, wystarczylo ze wyszlam do lazienki a ona juz dala i dziecko chleb w buzi mialo, malo tego RAZOWY! noz sie w kieszeni otwiera..pomozcie co ja mam robic z tym babskiem. argumentuje sie tym ze on a czworke dzieci wychowala i wnuczke jedna i wnusia w 8 miesiacu to juz biszkopciki jadla ai bla bla bla

Gość gość
Wszystko jest do czasu. Znam kilka przypadków zakrztuszenia się skórką od chleba w tym jeden zakończył się tragicznie a w drugim dziecko już 2 lata jest roślinką. Skrajna głupota "dorosłych" nie zna granic.