Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bree

Pogoda w Norwegii ========================

Polecane posty

Pytanie do wszystkich zamieszkujących Norwegie :) Czy Norwegia jest naprawdę tak zimnym krajem jak to sie wszędzie słyszy??? Wszystkie pory roku sa chłodne???

Chłodne. Moim zdaniem nieprawdą jest,że w Norwegii są śnieżne,-20 stopniowe zimy. Owszem zdarzają się takie,ale na skraju północy. W środkowej części bywają zimy i takie jak w Polsce.

A lato, jesień, wiosna jakie sa??? Nie ma ciepełka nigdy??

ja mieszkalam w Norwegii 3 lata temu, przyjechalam w lutym i bylo duzo sniego i bylo zimno,ale pozniej wiosna byla piekna i ciepla a lato,to bylo wrecz upalne i nie dalo sie wysiedziec na sloncu. Podczas calego mojego tam pobytu padalo tylko przez kilka dni. Moze powinnam dodac,ze ja bylam w Oslo. Jesli ktos narzeka na pogode w Norwegii to niech przyjedzie do Irlandii. W tamtym roku od czerwca gdzies tak do wrzesnia dzien w dzien prawie padalo. W zyciu nie widzialam tak ohydnego lata.

Norwegia jest bardzo zróżnicowana pod względem pogody.Tu w różnych regionach jest z niż różnie.Ja mieszkam nad morzem norweskim,zimy nie są tu mroźne ale bardzo śnieżne,lato jest tu upalne ale kródkie,jesień i wiosna nie różnią się od tych w Polsce z jedną różnicą że są kródsze i jak w pażdzierniku spadnie śnieg to leży aż do kwietnia.Stopnieje,napada,stopnieje a przez noc tyle nawali że z łopatą samochodu na podjeździe szukam :).Temperatury odczuwa się tu innaczej niż w Polsce i naprzykład gdy jest jeden stopień ciepła to można w grubym swetrze chodzić i zimno nie jest tak przenikliwe jak w Polsce.Chociaż mieszkam w tej samej szerokości co leży Alaska to nie jest tu tak zimno dlatego że niedaleko na oceanie przepływa ciepły prąd Glodsztrom i ociepla klimat.Ciemno też tu wcale nie jest.W zimie w najkródszych dniach jasno jest od około dziesiątej rano do około 15 popołudniu,ale to nie jest długi okres.Za to już teraz w maju mamy jasno do 12 w nocy,za miesiąc o 12 w nocy będzie można jeszcze książkę czytać bo szrawo się robi około pierwszej a jasno już jest około 4 rano.Nie ma nocy tylko szarówka przez te parę godzin i tak już będzie do jesieni.Białe noce są tu cudowne i dzień taki długi :).Czasami o 22 potrafi ktoś przyjść z wizytą no bo dzień jeszcze. Środkowa Norwegia nie jest taka zimna i ciemna jak by się mogło wydawać bo ociepla tu klimat Goldsztrom.

Mieszkam w okolicach Alesundu.

do idy ja nie na temat chcialam cie tylko zapytac czemu nie jestes na poprzednim topiku /polki......./ zawsze cie odbieralam jako jedna z rozsadniejszych osob i czasami przydalabys sie pozdrawiam wszystkich

Kobi zostawiłam Ci wiadomość na sąsiednim "naszym"topiku. Bree pewnie że nie jest tak źle,no przynajmniej u mnie ale z tego co wiem to Norwegia jest tak różnorodna nawet pod względem pogody że pewnie wiadomości o niej z różnych regionów będą zupełnie inne.Wiem napewno że innaczej jest w Bergen innaczej w Oslo a jeszcze innaczej właśnie tu gdzie mieszkam,więc z tą pogodą to naprawdę bywa różnie. Bree a wybierasz się tutaj?Jak tak to w jakie rejony?

Mój mąż się wybiera do pracy ale jeszcze nie wiem w jaki region. Pytam o pogodę bo być może za jakiś czas dojade do męża z dziećmi, a słyszy sie że Norwegia jest zimna a ja kocham ciepełko ;)

Bree co prawda nie jest tu jak na Majorce;) ale da się wytrzymać,no chyba że męża pod biegun wyślą:),no to współczuje :).

nie no na biegun go nie wysla :) jest spawaczem wiec pewnie trafi do jakiejś stoczni :)

Bree jak do stoczni to pewnie nad morzem więc klimat napewno umiarkowany.Ale tak wrazie czego niech kupi sobie kalosze :):),jak pojedzie w okolice Bergen.Mówią o Bergen że tam pogoda jest przynajmiej stabilna,wiadomo że będzie padać,hehehe:):).Jak będziesz widziała gdzie Twój mąż jedzie to napisz.Ustalimy pogodę i wybierzemy mu żeczy które ma spakować do walizki,hihihi:):). Powodzenia.

IDA bardzo dziękuję :) Jak będę wiedziała dokąd mąż jedzie to na pewno napiszę :)