Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młoda mama synkaaaaaa

Mamy pomóżcie, martwię się o moje 5-miesięczne dziecko!!!

Polecane posty

Gość mama 5 miesiącznej córeczki
Osobiście uważam, że z każdą wątpliwością trzeba zgłaszać się do specjalisty. przecież mowa o naszych dzieciach które są najważneijsze na świecie. ja akurat nie mam takiego problemu. Jeśli ktoś twierdzi, że 3 miesięczne dziecko nie siada to się grubo myli. Moja córeczka już w 3.5 miesiącu zaczęła siadać, oczywiście chwiała się przy tym, 4.5 miesiąca i była w stanie dłużej posiedzieć bez podparcia. Każde dziecko jest inne, jedne zaczynają chodzić mając 8 miesięcy inne mając 13. Nie ma co sugerować się opinią innych ale w razie czego warto dziecko dokładnie przebadać.

Gość mama 5 miesiącznej córeczki
Osobiście uważam, że z każdą wątpliwością trzeba zgłaszać się do specjalisty. przecież mowa o naszych dzieciach które są najważneijsze na świecie. ja akurat nie mam takiego problemu. Jeśli ktoś twierdzi, że 3 miesięczne dziecko nie siada to się grubo myli. Moja córeczka już w 3.5 miesiącu zaczęła siadać, oczywiście chwiała się przy tym, 4.5 miesiąca i była w stanie dłużej posiedzieć bez podparcia. Każde dziecko jest inne, jedne zaczynają chodzić mając 8 miesięcy inne mając 13. Nie ma co sugerować się opinią innych ale w razie czego warto dziecko dokładnie przebadać.

Gość Here comes the...
Mój syn ma 5 miesięcy, 8kg i 72cm. Jest duży i trudno mu opanować zgodnie z normami książkowymi rozwój fizyczny. Dzieci mniejsze mają do ogarnięcia mniej wagi i mniej wzrostu, dzieci, które rosną wolniej mają możliwość dłuższego opanowania danych umiejętności przy danej wadze, nie są bardziej obciążone (acha i zaznaczam, mały nie jest gruby, powiedziałabym raczej, że szczupły;)) Np. mój syn później zaczął podnosić głowę, bardzo niechętnie, męcząc się itp. Ćwiczymy w miarę możliwości i umiejętności pojawiają się tydzień, dwa albo 3 później, lekarze zwracali uwagę na kładzenie na brzuchu, jedna lekarka wskazywała na potrzebę rehabilitacji widząc dziecko przez 2 minuty:/ Całe szczęście znajomy rehabilitant powiedział, że absolutnie nie ma się czym przejmować, ćwiczyć tak jak dotychczas i tyle. Jacy są lekarze mogę opisać na przykładzie bioderek: lekarz nr 1 powiedział, że tragedia i kazał nosić pieluchomajtki, lekarz nr 2 że super i trzeba nosić okrakiem, lekarz nr 3 (bo przy tak rozbieżnych opiniach musieliśmy się skonsultować znowu niestety:/) stwierdził, że nie ma tragedii ale żeby na wszelki wypadek starać się jak najczęściej nosić, ćwiczyć bo widać, że miałam mały brzuch w ciąży i stąd brak odpowiedniego kąta. Podsumowując: jeżeli się boisz idź do innego lekarza, ale z tego co piszesz mały jest zdrów po prostu rozwój ruchowy jest nieco wolniejszy.

Gość tez mamaaaa
ale o tym ze dziecko samo siedzi mowimy w przypadku kiedy ono samo usiadzie, a nie jak mamuśki je usadzą :/ - wtedy ono tylko utrzymuje zadana pozycje.. i naprawde baardzo rzadko sie to zdarza zeby 5cio miesieczne dziecko to potrafilo...choc jest to mozliwe oczywiscie

Gość doświadczona mama
Witam, kompletną bzdurą jest to żeby 5 miesięczne niemowle siedziało!!! mój syn ma 21 tygodni i też nie siada mojej koleżanki synek jak miał 7 miesięcy też nie siadał a teraz biega, ten alergolog to skończony pajac, sorry ale mnie zirytował :(

Gość gość
Moja 4 miesieczna corka sama potrafi usiasc z pozycji lerzacej na pleckach. Poczatkowo bardzo sie wystraszylam ze dziecku cos sie moze stac i polozylam je natychmiast na nowo a corcia usiadla ponownie sama. Takze 5 miesueczne dzieci powinny juz znacznie wuecej.

Gość gość
Dziewczyny tutaj nie chodzi o to czy dziecko samo siedzi czy nie, tylko sa pewne odruchy , ktore sprawdza specjslista. Dziecko lezace na plecach podciaga sie za raczki do pozycji siedzacej i obserwuje ulozenie glowki. Sa ramy czasowe co powinno robic dziecko w danym wieku. Jesli tego nie osiagnelo to jest opoznione. Wtedy trzeba szybko rozpoczac rehabilitacje zeby maluch nadrobil zaleglosci. Jesli opoznienie jest wieksze od 8 miesiecy to moze oznaczac porazenie mozgowe. Nie chce nikogo straszyc , ale wlasnie to przerabiam z moim malenstwem