Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszorka

Ciąża - idealny wiek

Polecane posty

Gość myszorka

Witam, jaki jest idealny wiek na pierwszą ciążę?? jest tendencja na opóźnianie terminu pierwszej ciąży, ale czy nie jest to troszkę wbrew naturze?? do jakiego wieku najlepiej "zajsc"?

Gość alicja.........
do 25 roku życia

Gość jestem szczęsliwą matką
pierwszy poród 17 lat 4 miesiace drugi 19 lat 8 miesiecy trzeci 22 2 miesiace a teraz uzywam zycia bo dzieci już podrosły ..... nie musze jak rowieśniczki przewijać niemowląt. Mam aktualnie 30 lat

Gość alicja.........
czyli do 25 wyrobiłaś się

Gość kociciwe
no...17 lat najlepszy wiek..prooosze chyba sama w to nie wierzysz!!!!!!teraz tak mówisz a wtedy było tak tez rózówo???wiec nie polcaj tego innym ty niemorlana bałwaniaro!!!

Gość looooll
ewelinkailaporush-swietnie to ujelas.moje znajome ktore urodzily dzieci w wieku 16-18 lat teraz chodza po dyskotekach ,przekuwaja nosy ogolnie mowiac odwala im.

Dobre, dobre, skądś to też znam z tym zakolczykowywaniem się. Ja uważam że na pierwsze dziecko to przed 30-tką już zgodnie z natura trzeba by mieć. Bo ponoć najwięcej problemów z zajściem zaczyna się po 30-tce, jak już się rozbudzi macierzyństwo. Raz że już organizm nie ten i po prostu ciężej zajść, a jeszcze dochodzi psychika, bo nagle okazuje się że dziecko to nie jest tak hop i siup zrobić. Ale ostatnio miałam takie rozkminienia że może 17 lat jeszcze nie ale te 20 lat na przykład to nie taki głupi pomysł. Kończę studia dzieciak do przedszkola a ja mogę sobie normalnie w świecie do jakiejś pracy pójść. Wiadomo jak jest w Polsce albo dzieciak albo praca i się jeszcze dziwią że nie ma przyrostu naturalnego.

Gość wiek rozrodczy

A właśnie przypomniało mi się coś. Urzekł mnie ostatnio post jednej z pań na temacie "Nie chcę dziecka nigdy" która to stwierdziła że kobiety zabierają się za rodzenie dzieci jak im się do roboty nie chce iść i jak chcą odpocząć, czy jakoś tak nie przetoczę dokładnie bo nie mogę znaleźć. Bardzo inteligentne stwierdzenie. Mam nadzieję że tej pani jak i wielu innym nigdy nie przyjdzie do głowy żeby zachodzić w ciążę z przemęczenia albo ze znudzenia pracą. Z deszczu pod rynnę

Gość myszorkowski
To jak mam 31 to ciężko mi bedzie zajść???

Na wykładach z biomedyki profesor mówił, że idealny wiek na zajście w ciąże to miedzy 24 a 26 lat. Ja mam 29 i jeszcze dziecka nie mam :(, mimo, że w ciązy 2x już byłam! niestety tak się nieszczęślwie ułożyło :( jesteśmy w trakcie starań! w poprzednie ciąże zachodziłam bez problemu! jak będzie z tą, okazę się niebawem! A jeszcze mi się przypomniało, jak moja ciocia w wieku 38 lat \"przebudziła się \" i stwierdziła, że chyba chciałaby dziecko! dziś ma lat 42 i dziecka nie ma :( lekarz jej powiedział, że raczej naturalnie im się nie uda :( myślę, że za wcześnie nie dobrze, ale za późno jeszcze gorzej!

myszorkowski nie jest powiedziane, że będzie problem. Chodzi o to że kobieta jak jest wieku rozrodczym to łatwiej zajść w ciążę. No a ten wiek jest no tak jak jjj napisała dwadzieścia parę lat. Potem już jest trudniej, bo częściej sie pojawiają cykle bezowulacyjne. Wiele kobiet jest też po wielu latach antykoncepcji hormonalnej, co może wpływać też w jakiś sposób na płodność. Do tego psychika tez dużo robi. Bo często kobieta jak bardzo chce zajść w ciążę to po prostu świruje, wyznacza owulację testem owulacyjnym, leży po każdym stosunku z nogami w górze, czym prędzej robi testy ciążowe. To prowadzi do stresu. Potem miesiąc w miesiąc się nie udaje i co sobie myśli taka kobieta, że na pewno ma problemy z płodnością. A jajeczko przez ten stres może się nie zagnieździć po prostu. Dlatego właśnie często lekarze radzą takiej parze która się długo stara żeby odpuścili na jakiś czas. Czasem jak odpuszczą to się dzidziuś sam pojawi. jjj koleżanka mojej mamy wyszła za mąż jak miała 32 lata. Starali się o dziecko z 5 lat i im nie wychodziło, potem było in vitro. Wyszło za 4 razem (synek) teraz ma jeszcze 2 córki.

z punktu medycznego najlepszy czas na pierwsza ciaze to wiek miedzy 20 a 25 , ja uwazam tak samo... chcialabym miec dziecko w wieku 20 lat juz na swiecie, a za jakies 5-6 lat nastepne :) do 30 roku zycia to ja bym zglupiala bez dziecka no ale nie kazdy jest taki jak ja.

Gość co za pytanie
dla każdej kobiety to inny wiek będzie idealny - dla jednej będzie to 20 lat dla innej 30, i w tym przypadku ostatnią rzeczą jaką należy sie kierować przy podejmowaniu decyzji kiedy zajść w ciażę jest opinia innych!

Gość do co za pytanie
no ale chodzi w tym przypadku nie o to kiedy w tobie sie obudzi instynkt macierzyński tylko kiedy najlepiej zajść w pierwszą ciążę, z punktu widzenia biologii.

Gość chyba lepiej poczytać
w fachowych pismach czy podręcznikach medycznych a nie pytać sie na forum.

Gość ihfguzdhnjgcf
22,23:)

Zastana wiała mnie kiedyś jedna kwestia. Dlaczego kobiety w wieku trzydziestu kilku lat mające dziecko, szybciej zajdą w ciążę niż te nie mające dziecka. Wydawałoby się że ich orgazmy powinny teoretyczne działać podobnie i mają teoretyczne równe szanse na zapłodnienie. Czy chodzi, że tak brzydko się wyrażę o "przepchnięcie rury" czy głównie o psychikę. Wiele dziewczyn ma problemy z zajściem w ciążę w wieku tych dwudziestu kilku lat, mimo że one i ich mężowie są jak najbardziej zdolni do robienia dzieci. A te co często nie chcą to mają. Czy nasza podświadomość może aż tak silnie działać? To tylko takie moje przemyślenia.

Podświadomość możłumaczeniem w takiej syte blokować to wszystko... chyba najlepszym wytłumaczeniem w tej sytuacji jest stres... stres może wszystko zablokować i wszystko się zaczyna dziać jak sobie coś wmówimy... A do tematu... to ja najchętniej już bym chciała mieć dziecko (mam 21) ale mam gigantyczny problem jak wiele dziewczyn w tym wieku - brak stabilizacji życia i przede wszystkim brak pieniędzy... jakbym teraz zaszła w ciąże to nie miałabym za co wychować dzidziusia i wszystko spadło by na głowe rodziców a tego bym nie chciała... dlatego wiele kobiet czeka z tym długo... czasem nawet za długo... Do tego w mojej rodzinie zawsze były problemy z zajściem w pierwszą ciąże po 25 roku życia... kuzynka się już 7 rok stara i czasem zachodzi ale nie jest w stanie utrzymać ciąży...

To chyba zalezy od dojrzałości psychicznej. Ja mam 26 lat i uważam,że jestem stanowczo za młoda ba dzieci.

Gość tratataaaaaaaaaaaaaaa
tu niema zadnej reguly kiedy mozna miec 20 lat i miec probemy z zajsciem w ciaze a mozna miec 30 i tak samo ja mam mnustwo koleznake ktore po 30 zaszly w ciazy bez zadnych problemow i to za 2-3 podejsciem kazdy organiz jest inny jednemu szybciej to wychodzi a innemu dluzej to czasu zajmuje kazdy widzi to jak chce

Gość gość
Mówi się ze pierwsza ciąża jest idealna do 30 roku życia, ale wzyciu się różnie układa. Podstawa to dobry lekarz. Ja miałam bardzo fajną lekarkę panią Beatę Chołys Duszyńską z Limanowej, byłam ogólnie bardzo zadowolona z prowadzenia całej mojej ciąży.

Gość gość
Tego jeszcze nie było. Ginekolożka spamuje na kafeterii, zachwalając jaka to jest dobra. Koniec świata, jak mawiał Popiołek.

Moim zdaniem, to nie można jednoznacznie stwierdzić jaki wiek jest tym idealnym do zajścia w ciążę. Najważniejsze jest to, jak dbamy o siebie w ciąży, a także to jak będą wyglądać nasze pierwsze godziny i dni z noworodkiem w domu. Tym bardziej, kiedy jest to nasze pierwsze dziecko, a wszystko jest po prostu nowe. Miałam okazję przeczytać świetny artykuł na ten temat, mianowicie https://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/noworodek/pierwsza-doba-z-noworodkiem/ . Może was także zainteresuje?

Gość gość
Tylko i wyłącznie 55 lat

Gość gośćdoktorquinn
Jeju a ja po40bede miała dziecko,teraz to mnie bedziecie opluwać,ale nie bede pisac nic dalej,ciesze się z dziecka :-)