Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OlivierKa18

Pytanie o prawko..

Polecane posty

Gość OlivierKa18

Od niedawna chodze na prawko i w mojej szkole jest tak,ze mam w sumie czesto z innymi instruktorami ,,,, i jak wiadomo czasem kazdy tlumaczy inaczej .. no i mam pytanie do osób ktore całkiem niedawno otrzymały prawko gdyż chce wiedzieć jak wlasciwie ma być a więc .. dojeżdzjaąc np na światła o hamując na czerwonym pierwszy instruktor: zdejmujesz noge z gazu, naciskasz hamulec,dociskasz sprzęgło i czekasz, następnie wrzucasz na jedynke i ruszamy drugi: zdejmujesz noge z gazu naciskasz hamulec, dociskasz sprzęgło dajesz na luz, zaciągasz ręczny puszczasz wszystko i czekasz.... mi pasuje pierwsza wersja,jest wygodna.. ale czy zdam egzamin jak tak zrobie? sorka za pytanie ale nie mam sie do kogo skierowac

Gość a ja tak****
obie sa poprawne. ja tez mialam instruktora ktory chciala, zebym robila tym 2 sposobem i niestety musialam sie podpozradkowac choc tez wole ten 1. pozdrawiam

Gość OlivierKa18
dziekuje bardzo :) spróbuje robić tym drugim jak on mi każe ale jeżeli będzie mi to zle wychodzic to bede robila pierwszym sposobem , bo on nawet mniej czasu zajmuje a wiadomo na egzaminie stres

Gość pilot od TV
pierwsze słyszę o tym drugim sposobie. Niedawno zdałam prawko i tylko hamowałam na 1 sposób

Gość kamil22
drugi sposób jest dobry na wzniesieniach zeby ci auto nie zjechało w życiu wygodniejszy jest pierwszy pozdro

Drugi jest dobry nie tylko na wzniesieniu. Co prawda nie praktykuję ;) ale... jeśli stoisz na światłach za jakimś autem, zaciągniesz ręczny, a ktoś z tyłu się zagapi i nie zdąży wyhamować (wjedzie Ci w tyłek), to jest szansa, że nie rąbniesz w tego z przodu ;)

Gość OlivierKa18
tak wiem,że ten sposób z ręcznbym jest dobry na wzniesieniu własnie ale przykladowe światła w centrum miasta , w sumie co chwile sie zmieniają i ledwo co sie zatrzymam a juz ruszam a ten mi każe dawac na luz itp i zanim ja to zrobie to już zielone a nie daj boze mi zgasnie to juz czerwone i tak w kółko a ja sie tylko stresuje przez niego a robiąc pierwszym sposobem idzie mi idealnie, szybko i bez stresu :(

Gość kamil22
jezdzi się tak jak jest komu wygodniej ja mam prawko 4 lata i zawsze jezdzę w pasach z przyzwyczajenia ty wolisz nie zaciągac recznego to nie rób tego proste a taka gadka że jak ktoś w ciebie uderzy to ty nie uderzysz przed tobą durnota jakich mało to w końcu nie będzie twoja wina a osoba ta będzie pokrywac kaszt naprawy dwóch aut :))

Gość policjantaaaa
to bedzie twoja wina bo ty uderzysz w auto z przodu bo nie zabezpieczyles swojego wozu:)

Gość OlivierKa18
tylko że on mi tak każe robić bo twierdzi ,że dając na luz noga odpoczywa ( nie musze naciskac sprzegła ) i sprzęgło się nie niszczy ( :o ) tylko potem na mnie się drze że nie umiem ruszyć jednak bede robila swoim sposobem ..

ja aktualnie robie prawo jazdy mi facet mowil ze wlasnie sa 2 sposoby ale jesli lepiej mi bez recznego to nie musze wcale go uzywac to jest dobre jak sie stoi na swiatlach i sie stoi dlugo wtedy noga odpoczywa ale juz bez przesady lekkie trzymanie hamulca tez nie nadwyreza zbyt nogi;) mi latwiej jest ruszac bez recznego, wiec stosuje pierwszy sposob:) a nie rozumiem tez dlaczego ci tak kaze jesli 2 sposoby sa prawidlowe to powinien ci pozwolic wybrac ja 4czerwca mam egzamin zobaczymy jak mi pojdzie:)

Gość OlivierKa18
bo on twierdzi ze jak od poczatku bede tak robila to mi wejdzie w nawyk i wedlug niego czeste trzymanie na sprzegle je niszczy pfff... dzieki bardzo ja bede robila bez ręcznego :) teraz wiem,ze to bedzie dobrze

ale to zalezy jak dlugie sa swiatla!!!ja na niektorych skrzyzowaniach uzywam recznego,bo z przyzwyczajenia wiem,ze dlugo sie czeka na nich,na egzaminie wez pierwszy sposob

no jasne ze to zalezy bo jak masz czekac 5minut to bez sensu noge trzymac:) ale u mnie w miesice to akurat swiatla szybko sie zmieniaja, trzeba byc w gotowosci, a zanim ja bym ten reczny zwolnila...:P