Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maaaarcin

Fałd karkowy......

Polecane posty

na nastepnym usg zapytaj o kość nosową !!!! jesli jest cos nie tak z noskiem ? tj jego brak to nalezy sie martwić i jeszcze iść do innego lekarza ! tak czy siak, ja bym to skonsultowała z jeszcze jednym ginem . Mnie prowadzący w 14 tyg powiedział z tego to juz nic nie będzie, miałam zagrozoną ciążę - wyłam przez tydz. a jednak mam cudowną córcię . wam tez życzę cudownej i zdrowej pociechy. powodzenia :)

Możliwość posiadania dzieci z ZD nie ma nic wspólnego z wiekiem. Proszę nie powielajcie tych brzydkich schematów. A Tobie Marcinie życzę wszystkiego dobrego, róbcie kolejne badanie i z rezerwa jeszcze patrzecie na to co powiedział lekarz. Kolejne badania powiedzą na pewno czy jest się czego obawiać.

Gość Maaaarcin
Odświeżę:) Okazało się że jest wszystko już w normie - fałd zmalał i jest jak najbardziej ok - dla pewności robimy jeszcze badania prenatalne :) SUPER :D

Gość to dobra wiadomość
:)

Gość Maaaarcin
Gin o kości nosowej nic nie wspominał, stwierdził tylk oże układ kostny jest rozwinięty dobrze, ale dziecko było ułozone tak, że nie widać było twarzy. Był w stanie określić czy z kością nosową jest wszystko ok ????

Gość Maaaarcin
Mam 30 lat, żona 28. Teraz jest w 12 tygodniu a ten fałd był powiększony 2 tygodnie temu. Teraz jest ok. Wiec.... może będzie dobrze...

Gość lilkaaaa
Od około dwóch lat wiadomo, że pomiędzy 11 a 14 tygodniem ciąży u większości płodów z Zespołem Downa niewidoczna jest kość nosowa, która daje się uwidocznić u ponad 99% zdrowych płodów w tym okresie ciąży. W chwili obecnej prowadzone są badania nad przydatnością tego objawu w diagnostyce przesiewowej, ale już wiadomo, że umiejętna ocena tego objawu zwiększy czułość i swoistość diagnostyki. Wiek kobiety ciężarnej (lat) Ryzyko zespołu Downa u płodu 25 1:946 30 1:626 35 1:249 37 1:163 39 1:89 41 1:51 43 1:29

Gość lilkaaaa
no to napewno jest dobrze:) duzo tez zależy od lakarza, nie którzy nie nadaja sie do tego zawodu...zle mierza i potem stresuja bez sensu:) masz jakies foty z uzg???? bardzo wazny jest nosek....czy jest juz???? widoczny

Gość Maaaarcin
no nie widziałem noska, bo nie widać twarzy na usg. Powiedyia tylko ze uklad kostnz rozwija sie prawidlowo.

Gość yyyyyyyljbv
to wszystko ok

Gość Maaaarcin
Też mi się tak wydaje..... I mam andzieję ze tak będzie.

Marcinku pytałam bo własnie po kości nosowej można latwo sprawdzić co z maleństwem. Ja miałam akurat taki przypadek, bo jak potwierdzałam ciążę to się lekarz walnął w terminie o 2ipół tygodnia. I na USG wylądowałam nie pod koniec 12 tc ale w 15. I teoretycznie na mierzenie fałdu u mnie było za póżno ale lekarka powiedziała ze ma za ładny i zbyt dobrze wykształcony nosek. I że jest ok.

Gość Maaaarcin
No jak wspomniałem - Nam powiedział że układ kostny jest ok, więc mam nadzieję że wziął nosek pod uwagę :)

Gość Maaaarcin
Badanie prenatalne, jak sie dowiedzieliśmy w miejscu gdzie są one robione, wykluczają jakąkolwiek wadę genetyczną :) Ale kości nosowej jak nie widzielismy tak nie widzieliśmy bo na usg od tego czasu nie byliśmy... Wle penie jest ok :)

Gość lilkaaaaaa
Marcinek------to gratuluje!!!!!:) a tego lekarza co was tak przestraszył posłac na 4 literki:) pozdrowienia dla was:D

Gość Maaaarcinek
Likaaa to chodziło tylko o profilaktykę ale wytłumacz to kobiecie jak słyszy coś takiego w gabinecie... Sam nieźle się wystraszyłem :( Ale prawdopodobieństwo Trisomni 21 wysniosło 3400 więc chyba jest ok :) Powinno z noskiem być wporzadku prawda ??

Gość mama smoka
Marcinku gratuluję Twojej żonie takiego wspaniałego mężczyzny jak Ty :)

Gość Maaaarcinek
A co w tym wspaniałego ??? Sama normalność:)

U mojej córki NT wyszło idealnie bo tylko 1mm ale kości nosowej niestety nie było , choć to był 13 t.c. , ale lekarz powiedział że przy prawidłowym NT i jeszcze innych parametrach , obecność kości nosowej ma znaczenie diagnostyczne na końcu . I córa urodziła się zdrowa .Podobnie jak syn ma maleńki nosek. Powiększone NT może też swiadczyć o wadzie serca ale najczęściej to zwykły błąd pomiaru.

Gość mama smoka
Marcinku oczywiście że normalność, ale szkoda że nie wszyscy są tacy normalni. Pozdrawiam :)

Gość szczęsliwa...
Nasza córeczka też miała powiększony fałd karkowy w 11 tc i wynosił 2,7 mm. Zrobiliśmy test podwójny i szczegółowe usg i wszystko wyszło dobrze, Dzisiaj nasza córcia ma juz pół roku i jest zdrowa.

Gość polemika_schola
jestem w 10tyg 3 dniu NT4,4mm za 2 tyg ide na prenatalne

Gość wiem co mówię..
W 10tyg nie mierzy się fałdu karkowego tylko przezierność karkową, a na przezierność też jeszcze tydzień, dwa, jest za wcześnie! Przeszłam przez wszystkie etapy diagnostyki prenatalnej, więc te badania nie są mi obce.

Gość wiem co mówię..
Polemika, zdaje mi się, że też mierzyliście przezierność za wcześnie. U nas w 10tyg było 3,6, a tydzień później u specjalisty 2,4. Mierzyłam w 10tyg bo spieszyło mi się na urlop, zdaniem lekarza przeprowadzającego pomiar później zdecydowanie za wcześnie i dlatego badanie wypadło kiepsko. Poza tym z tego co kojarzę znaczenie ma też całkowita długość płodu. Skąd jesteś? Gorąco polecam dr Dudarewicza, przyjmuje w Łodzi, na Liściastej.

Gość ja pitole...
Co za idiota i imbecyl a nie lekarz mierzy przyzierność w 10tc??? Przecież ten wynik jest kompletnie niewiarygodny!!!! Świat schodzi na psy

Gość a od kiedy przezierność
się bada w 10 tc !! od 11 i3 dni do 13 i 6 dni tygodnia ciąży się to mierzy !! Wcześniej nie wyjdą miarodajne wyniki. Wiem bo sama poszłam w 10 tc bo kretyn źle obliczył wiek ciąży i lekarza od prenatalnego kazał przyjść za 2 tygodnie na to badanie ! Radzę iść skontrolować to. Możliwe też,że pomiar został źle wykonany bo się jakiemuś idiocie nie chciało dłużej bawić a dziecko miało podgiętą główkę.