Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość euliczka

niebardzo rozumiem mleko w woreczkach zamrożone

Polecane posty

Gość euliczka

Dziewczyny.Co to znaczy ,że odciągniete mleko nalezy przechowywac w pojemnikach lub woreczkach specjalnych? Jeżeli matka musi wyjechac na dwa dni -rozumiem ze odciaga zapas mleka .Tylko zawsze myslałam ze do butelki a nie do pojemników czy woreczków. Problem tkwi w tym,że jak niania czy babcia będzie podawał mleczko to powinna z worka czy tez z tego pojemnika przelac do butelki? Wydaje mi sie ze prosciej byłoby odrazu mleko ściagniete wlewac do butelek(z pewnością będzie ich kilka).Nie bardzo rozumiem więc jak podawac mleko dziecku które był w woreczku czy pojemnikach? Któras z was wytłumaczy mi?

Są takie specjalne woreczki do zamrażania mleka, ale nie sugeruj się nazwą, ja sobie wyobrażałam że są takie cieniutkie z folii jak kiedyś oranżada w woreczkach :) ale nie, są solidne, można je postawić i mają nawet miarkę :) wkażdym razie ja robiłam tak: miałam dwa pojemniki na mleko (czyli butelki ale bez smoczków) takie plastikowe medeli po 10 zl chyba i na zmianę odciągałam do nich mleko żeby się uzbierało 150 ml (nigdy na raz tyle nie odciągnęłam), potem zlewałam do woreczka, który ma właśnie pojemność max 150 i wkładałam do zamrażalnika, pisałam na tym woreczku datę (bo mleko może stać w zamrażalniku chyba dwa tygodnie) no i masz...:)jak chcesz zrobić większy zapas to woreczki sprawdzają się idealnie.. jak chcesz rozmrozić, to najpierw do lodówki ten woreczek - najlepiej do wygotowanego naczynia, bo może się okazać że w woreczku jest dziura i szkoda mleka ;) a potem już \"płynne\" do butelki i do podgrzewacza i voila :) naprawdę prościutkie :) robiłam to tylko raz, bo na szczęście więcej nie miałam potrzeby, ale od czasu do czasu robię zapas \"na wszelki wypadek\" :)

Gość euliczka
a jak zostanie Ci nadmiar mleka z woreczka, to dajesz do wypicia mężowi? bo mój bardzo się naprasza, że bardzo chciałby kilka razy sobie spróbować :-o nie wiem, czy tak wypada...

Gość no cóż ...
odciągnięte mleko może stać w lodówce chyba 48 godzin, może stać w wyparzonej/wysterylizowanej i szczelnie zamkniętej butelce. Wtedy wyjmujesz butelkę z mlekiem, podgrzewasz do temp. 36-36,5 st.C i podajesz dziecku. natomiast, jak chcesz przechowywać pokarm dłużej np. 7 dni, 3 tygodnie itd. musisz zamrozić, bo się zepsuje. Najwygodniej mrozić w specjalnych woreczkach i pojemniczkach opisanych datą ściągnięcia mleka. Po rozmrożeniu przelewasz do butelki, podgrzewasz i podajesz. Mrożenie w butelce raz Że jest niewygodne, dwa że nie wiem, czy plastik z butelek nadaje się do zamrażalnika (mogą się w niskiej temp. jakieś związki wydzielać, butelka moze peknac

Gość euliczka
dzięki wam dziewczyny.Teraz juz wiem,że wlewając mleczko do woreczków to nastepnie po wyjęciu z lodówki przelewa sie do butelki i podgrzewa. na allegro widzialam te woreczki.Faktycznie sa to takie stojące sztywne woreczki.

Gość euliczka
czytałam kiedys ze nie ma potrzeby pokarmu zamrazac na zapas.Dziecko rosnie a jego potrzeby żywieniowe tez sie zmieniają. Najlepiej na bieżąco wkładac do lodówki.No chybaze faktycznie mama zmuszona jest na miesiąc isc do szpitala.Wtedy wyjścia nie ma. Mi chodziło o krótki wyjazd 3 dniowy. Tych woreczków na 3 dni musi byc dosc duzo.Zakładając ze dziecko karmione jest kilka razy dziennie.

Gość zzygfrydka mallusienka
te woreczki sa jednorazowe czy po umyciu w ciepłej wodzie mozna je uzyc ponownie?

Gość raczej jednorazowe
raczej jednorazowe, bo mleko powinno być przechowywane w wyjałowionych warunkach, a woreczka przecież ani nie wygotujesz, ani nie wyparzysz niektóre pojemiki na mleko też mają określoną ilość użycia np. po 5 razach plastik nie nadaje się już do kontaktu z mlekiem, bo wytwarza szkodliwe substancje. Ale taką informacje producent zawsze podaje np. na instrukcji użytkowania

Gość gość
Mega dobry pomysł to woreczki Kiinde, kupisz na www.ebiton24.com odciągasz pokarm bezpośrednio do niego, potem przechowujesz go, a następnie gdy potrzebujesz, wyciągasz, podgrzewasz w tym samym woreczku i podajesz dziecku przypinając tylko smoczek. Omijasz całą sterylizację i zbędne butelki/pojemniki. Super sprawa dla mamy, która chce karmić swoim mlekiem a musi zostawić czasem tatusia samego z dzidziusiem :) Z tego co wiem można zamrozić w tym woreczku jeżeli chcesz.

Gość gość
Nie wiem po co wymyślili te woreczki jednorazowe. Chyba tylko po to by na nich zarabiać i zaśmiecać mocniej środowisko