Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam bo chciałabym wiedzieć

czy lekarz też wam poradził zrobić sobie przerwę ?

Polecane posty

czy lekarz też wam poradził zrobić sobie przerwę podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej? Ja od dwóch lat zabezpieczam się tabletkami, a potem przerzuciłam się na plastry, teraz mój ginekolog polecił mi conajmniej 2 miesięczną przerwę, czyli zero hormonów narazie. Czy też spotkałyscie się z tym?

dla twojego zdrowia to bedzie dobre, przynajmniej sie dowiesz czy masz normalny okres, bo pigulki utrzymuja organizm w sztucznym stanie ale moim zdaniem to powinno byc co najmniej 3 miesiace

tak też chciałabym zrobić tylko teraz mam na uczelni goracy okres (sesja, obrona) i nie chciałabym się dodatkowo stresować spóźniającym się okresem, co często podobno się zdarza po odstawieniu. Więc pewnie zrobię sobie tą przerwę ale za 2 miesiące góra. ;]

Leki trzeba odstawiać na min. pół roku, żeby był efekt. Ale w tabsach nie jest potrzebna żadna przerwa, jeżeli Ci służą i nie masz skutków ubocznych.

Gość zośka22
tak,bylam u lekarza i pytalam czy po 3latach powinnam zrobic jakas przerwe,bo wydaje mi sie ze tak i tez mi tak powiedzial ze powinnam odstawic na miesiac lub dwa.

Otyla --> a na której ulotce? Zoska --> to bzdury gada i dla własnego bezpieczeństwa zmień lekarza. Pierwszy cykl po odstawieniu jest cyklem sztucznym, wydłużonym o tydzień (przerwa na krwawienie z odstawienia), poziom hormonów dopiero stabilizuje się do naturalnego, zaczyna się dojrzewanie pęcherzyka (albo jeszcze nawet nie zdąża) itd., a tu łup - organizm dostaje znowu inną dawkę hormonów. Dla powrotu do naturalnego cyklu i stabilizacji hormonalnej ze 3 miesiące są potrzebne, ale jeśli chcesz sprawdzić, czy jakaś dolegliwość jest od hormonów, to min. 6 miesięcy. Chcesz, to sobie odstawiaj na miesiąc, tylko nie płacz potem, że tabsy to świństwo, bo po nich nie można zajść w ciążę albo ma się inne problemy :O.

no to nie trzeba odstawiac? po dianie po 3 latach trzeba zrobic przerwe albo zmienic ale po innych to chyba nie w sumie pierwsze slysze o tym,zeby robic sobie przerwy

mi dwie lekarki powiedziały, że przy tych niskohorm nie trzeba robić żadnych przerw. a jeśli już ktoś bardzo chce - to min 3 miesiące - jak napisała Nomina

Czemu Yasmin nie, a Yasminelle tak? Przecież oba mają podobną dawkę etynyloestradiolu i identyczną - drospirenonu. Na marginesie: nie porównujcie różnych hormonów, tzn. nie przejmujcie się, że Harmonet ma 0,75 mg, a Yasmin 2 czy 3 mg, bo to są różne hormony.