Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rasizmkiedyWkońcuSIĘtoSKOŃCZY

Polka szukajaca przyczyny rasizmu...

Polecane posty

zastanawiam sie nad tym skad bierze sie w ludziach tyle nienawisci do innych ludzi? powodem jest glupota? nie wiem... a moze po prostu niewiedza... macie na ten temat cos do powiedzenia? czy spotala Was jakas przykrosc z tego powodu albo byliscie swiadkami zachowan rasistowskich?

No ja np rumunów, cyganów i romów jakoś nie darzę sympatią :O

Przyczyną rasizmu w Polsce jest duża homogeniczność kulturowa spowodowana tym, że jako kraj rolniczy nigdy nie musieliśmy opierać swojej gospodarki na eksploatacji zamorskich kolonii (ani nawet nie byliśmy w stanie wysłać ekspedycji odkrywczej), a co za tym idzie nie mieliśmy niewolników których uczylibyśmy języka Polskiego, by po latach mogli oni szukać lepszego życia dla siebie w naszym kraju i wtapiać się w nasze społeczeństwo zatracając poczucie inności.

to ze nie bylo niewolnictwa to duzy plus. zreszta moglismy przekonac sie do czego doprowadza ten stan rzeczy w filmie jaki byl niedawno w tv pt."gorycz tropikow". jezeli chodzi o nazywanie czarnoskorych murzynami to jestem za tym zeby tego nie robic gdyz ich to moze obrazic. jeden chlopak z afryki wytlumaczyl mi dlaczego to jest dla nich bolesne: kiedys nazywano tak ludzi ktorzy byli tania sila robocza bez zadnych praw-teraz tak nie mozna na nich mowic gdyz sa ludzmi wolnymi, ktorzy maja takie same prawa jak my. zreszta nasi przodkowie przebywali w obozach np.koncetracyjnych i byli niewolnikami i strasznie cierpieli-dlaczego w takim razie nas nazywano by niewolnikami? co o tym Wy myslicie?

Gość Omadaomada
Moim zdaniem rasizm jest to choroba którą cieżko wyleczyć. To jest jak z paleniem papierosów albo hazardem. To jest silniejsze od człowieka. Zjawisko te występuje za równo u Żydów, Polaków jak i Niemców oraz wielu innych narodowości. Osoby nie tolerujące innych ras w większości przypadków same nie zdają sobie sprawy z tego, że naprawdę nawet gdyby bardzo chcieć, nie da się pokonać tego z dnia na dzień. Kuracja wymaga bardzo dużo cierpliwości i uczucia. Nigdy wytykanie albo odwracanie się od ludzi bo to jeszcze gorzej. Pozdrawiam Adamo