Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ada123456789

Mam pytanie dla dobrze orientujących się w medycynie itp

Polecane posty

Gość ada123456789

Zaczne od początku.... Jakiś tydzień-dwa temu bardzo bolał mnie brzuch i wylądowałam w szpitalu na kroplówkach i dostałam jakiś tam chyba Nolicyn i Biseptol i mnie wypuścili nie wiedząc co mi jest. Dziś mnie już nie boli prawie w ogóle ale miałam badaną krew i nic , mocz i nic, usg i nic. Było podejrzenie że to jajniki ale ostatnio w moczu wykryli jakieś chyba eutrocyty albo elektrocyty (coś takiego) i nie wiem co mi może być. Mam piasek w nerakach, jestem młoda więc jajniki też to mogą chyba być, i poroniłam jakieś pół roku temu. Jeśli ktoś wie z czym te eutrocyty mogą być związane to prosze o kontakt albo na forum albo prywatnie na poczte. ;) Ps.I błagam nie piszcie mi ze są lekarze w każdym mieście bo moja lekarka ma urlop a reszta sie mną nie interesuje. Mówią że to był skurcz jajników albo piasek i wypraszają.

Gość gieniu nałogowiec
masz krew w moczy pało durna i idź do lekarza, a nie siedź na forum dla debili

Gość ada123456789
Byłam w szpitalu jak mi zauważyli te eutrocyty i i tak mnie wypuścili z bólem brzucha... na wyjście dali mi tylko tabletki pzreciwbólowe i antybakteryjne. Pytając się co mi jest powiedzieli ze nie wiedzą ale w szpitalu nie mogę tak gługo siedzieć na zwykły ból brzucha i mnie wypisali. Musze się zdjagnozować i leczyć na własną ręke więc jeśli jesteś taki świetny\a to mnie wylecz ! Ja prosiłam o pomoc bo lekarze mi nie chcą pomóc.

Gość Cooooooo
ERYTROCYTY

Gość Cooooooo
A tak w ogóle to są krwinki czerwone...

Gość ada123456789
erytrocyty,eutrocyty własnie tego nie wiem... dopiero na wieczór będe miec tą karteczke gdzie pisało co to ja tam mam... czytałam i o tym i o tym ale i tak nie wiem co mi jest. Czy to jajniki ? Nerki ? czy coś związane z moim poronieniem ?

Gość Cooooooo
Nie ma czegoś takiego jak eutrocyty, rozumiesz? A z czym ten Twój problem jest związany to nie wiem, bo lekarzem nie jestem. Miałam tylko biologię w szkole stąd wiem że erytrocyty to krwinki czerwone.

Gość ada123456789
Krwinki czerwone (erytrocyty, RBC) Wzrost ich liczby - erytrocytoza, natomiast spadek - erytropenia. Erytrocytoza (czyli czerwienica) jest rzadko spotykaną chorobą i może być spowodowana nowotworowym rozrostem krwinek czerwonych. Jej przyczyną bywa również niedotlenienie lub zwiększona produkcja hormonu pobudzającego wytwarzanie krwinek czerwonych we krwi (erytropoetyny). Częściej mamy jednak do czynienia z niedokrwistością. Może być ona wywołana utratą krwi, niedoborem witaminy B12 lub kwasu foliowego (tzw. niedokrwistość megaloblastyczna). Do niedokrwistości dochodzi też w przypadku oddziaływania różnorodnych czynników powodujących rozpad erytrocytów (mówimy wtedy o niedokrwistości hemolitycznej). Przyczyną niedokrwistości jest także niedobór żelaza lub inne przyczyny wtórne (ciąża, choroby nerek, nowotwory, choroby przewlekłe). eutrocyty - Granulocyty obojętnochłonne (NEUT) Ich zwiększenie obserwujemy w zakażeniach miejscowych i ogólnych, chorobach nowotworowych, hematologicznych, po urazach, krwotokach, zawałach, w chorobach metabolicznych, u palaczy oraz u kobiet w trzecim trymestrze ciąży. Spadek liczby neutrocytów występuje w zakażeniach grzybiczych, wirusowych (grypa, różyczka), bakteryjnych (gruźlica, dur, bruceloza), pierwotniakowych (np. malaria), w toksycznym uszkodzeniu szpiku kostnego, przy leczeniu cystostatykami. Pani "Cooooo" jest coś takiego i to znalazłam ale nie wiem co to dokladnie takiego bo był tylko krótki opis...

Ale jakie one były? Świeże czy wyługowane? Jeśli świeże - to od pęcherza, wyługowane - od nerek. Być może miałaś skurcz spowodowany wydalaniem piasku i silnym podrażnieniem dróg moczowych. Może nawet jakiś mały kamyczek się trafił. Dziwne, że nie zrobiono Ci podstawowych badań urologiczno-nefrologicznych.