Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

słonko na niebie

czy wrozby sie sprawdzaja?

Polecane posty

«Ty, saduceusz, Mnie o to pytasz? Odsylam cie do Ksiag Królów. Przeczytaj, co powiedzial Samuel do Saula, i co powiedzial Eliasz do Ochozjasza. Duch proroka wyrzucal królowi, ze zaklócil jego spokój, przywolujac go z królestwa zmarlych. Nie wolno tego czynic. Przeczytaj Ksiege Kaplanska, jesli juz nie pamietasz slów Boga, Stwórcy i Pana wszystkiego, co istnieje, Stróza zycia i tych, którzy pomarli. Zmarli i zyjacy sa w rekach Boga i wam nie wolno ich z nich wyrywac: ani przez prózna ciekawosc, ani przez swietokradcza przemoc, ani przez przeklete niedowiarstwo. Co chcecie wiedziec? Czy istnieje wieczna przyszlosc? I wy mówicie, ze wierzycie w Boga. Skoro jest Bóg, ma tez dwór. Jakimze moze byc ten dwór, jesli nie zlozonym z duchów wiecznych? Skoro mówicie, ze wierzycie w Boga, dlaczego nie wierzycie w Jego slowo? Czyz Jego slowo nie mówi: „Nie bedziecie praktykowac wrózenia ani nie bedziecie badac snów”? Czy nie mówi: „Odwróce moje oblicze od tego, kto sie zwróci do czarowników i do wrózbitów i bedzie uprawial z nimi nierzad, i wytepie go sposród mojego ludu”. Czy nie mówi: „Nie czyncie sobie bozków wedlug swego upodobania”? A kim wy jestescie? Samarytanami i zagubionymi czy tez synami Izraela? Kim jestescie: glupcami lub niezdolnymi do rozumowania? A skoro, rozumujac, zaprzeczacie niesmiertelnosci duszy, to po co wywolujecie zmarlych? Jesli te bezcielesne czesci ozywiajace czlowieka nie sa niesmiertelne, to cóz zostaje z czlowieka po smierci? Zgnilizna i kosci, kosci zwapnione, lezace posród robactwa. A skoro nie wierzycie w Boga do tego stopnia, ze uciekacie sie do bozków i do znaków dla otrzymania uzdrowienia, pieniedzy, odpowiedzi – jak czyni ten, o którego zdrowie przyszliscie prosic – to po co odlewacie sobie bogów i dlaczego wierzycie, ze moga wam powiedziec slowa bardziej prawdziwe, swietsze, bardziej boskie niz te, które Bóg do was wypowiada? Teraz zas Ja mówie do was slowa, jakie Eliasz powiedzial Ochozjaszowi: „Dlaczego posylales wyslanców, aby sie dowiadywac u Belzebuba, boga Ekronu, jakby nie bylo w Izraelu Boga, którego mozna by zapytac? Z tego powodu nie zejdziesz juz ze swego poslania i z pewnoscia umrzesz w swoim grzechu.”»