Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Koszalka Opalka

szynka

Polecane posty

Gość Koszalka Opalka

Mam mrozona szynke, ktora wczesniej byla uwedzona. Wiem, ze trzeba ja sparzyc. Ale jak to zrbic? Gotowac ja we wrzatku? Ile czasu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a po co chcesz ją sparzyć:-)? wyciągnij ją dzień wcześniej, połuż ją gdzieś na talerzu w kuchni, albo w lodówce jeśli nie chłodzi zbyt mocno, a rano szyneczka będzie gotowa do jedzenia:-) rozmrażałam tak ostatnio wędzoną polędwicę (zawsze w ten sposób rozmrażam tego typu wędliny)i zawsze są ok pozdrawiam:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Koszalka Opalka
no ale wlasnie wiem, ze wedzona trzeba sparzyc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no, ale skąd Ty to wiesz:-)? mój Tato często wędzi i czasami się to wędzone mięsko zamraża, nigdy nie słyszałam o tym, że po wyciągnięciu mięsa z zamrażarki trzeba je sparzyć, bądź gotować(bo i po co?) pozdrawiam:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lepsza parzona
Wydaje mi sie ze na kazdy kilogram 45 minut + 15 minut ogolem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wojka
Jeżeli szynka jest za mało wędzona, to należy ja parzyc w wodzie tak: ile wazy szynka tyle minut np. szynka 1 kg , parzymy ja 1godzinę. Woda nie ma sie gotowac tylko tak "bulkać". Parzymy pod przykryciem , w niezadużym garnku , aby nie wygotowywac smaku. Ulotna chwila ma racje, dobrze uwedzona szynka nie wymaga parzenia, ale musi sie długo wedzic, aby była miękka. Pozdrawiam :):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wojka
Wedzoną a surową szynkę [taka ze sklepu], ja piekę w piekarniku. Mówie Wam jest pyszna. Znam smak wedzonej szynki z dzieciństwa,gdyz mój tata tez wedził szyneczke swojskiej roboty. Teraz niestety nie mam takich możliwości i zamiast jeśc niedobrą , gotową szynkę ze sklepu, sama ja piekę i jest pyszna, zbliżona do swojskiej. Moje dzieci sie zajadają. To na razie tyle co wiem o szynce. A pamietacie smak swojskiej kiełbaski? mniam, mniam,:):D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wojka....kiełbaski, to może nie, ale z dzieciństwa pamiętam smak wędzonej jeszcze ciepłej sielawy....hmmm....mniam, mniam:-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wojka
sielawy ????......... cóż to takiego? Podziel sie wiedzą, a nasza wyobraźnia zrobi resztę:):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sielawa to ryba

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wojka
tak sie domyślałam, że tu chodzi o rybke, ale przypuszczałam tez, ze to cos z prosiaczka, jako temat taki.:) No to sie teraz wszystko zgadza. Jestem w domu.:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wojka - ale pieczesz mięso szynkowe tak jak pieczeń, czy pieczesz te wstępnie wędzone szynki ze sklepu? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wojka
Piekę kupiona gotową surową wedzonkę np: Karczek wedzony-surowy. Owijam to w folie aluminiową i do piekarnika na ok 2 godziny w zależności od wielkości wedzonki. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Tak dzięki temu mi się przypomniało że też mam w zamrażalce szynkę od dobrowolskich :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×