Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ELLAAAAA.........

SWIADEK I STAROSTA????

Polecane posty

Gość ELLAAAAA.........

MAM PYTANIE CZY SWIADEK MOZE BYC ROWNIEZ STAROSTA,CZY MUSZA BYS TO ROZNE OSOBY?I KTO POWINIEN SIEDZIEC ZA NAMI W KOSCIELE? SWIADKOWIE,STAROSTA CZY MLODSZA DROZKA??

Gość ELLAAAAA.........
I CZY TO PRAWDA ZE STAROSTA MUSI BYC PO SLUBIE???

hej:) swiadek moze byc rowniez starosta, my tak wlasnie mamy. a w kosciele beda siedziec za nami i swiadkowie, i druzbowie. a starosta podobno wypada, aby byl po slubie, ale u nas nie jest; nie mielismy nikogo ze strony mojego narzeczonego, kto bylby zonaty/zamezny, i moglby pelnic te role. tak wiec jest osoba nie-zonata. nie ma zadnego prawa koscielnego czy cywilnego zabraniajacego tego:) pozdrawiam!

Gość a co bedzie jesli
ale jaja pierwsze slysze. nie wiem skad te zwyczaje, ale swiadkowie wystarcza.

Gość mhhj
a czym sie rozni starosta od swiadka???????//

starosta to tak jakby patron wesela, upewnia sie, czy gosciom niczego nie brakuje, dolewa wodeczki itp. swiadek podpisuje dokumenty w kosciele/USC, saluza pomoca mlodej parze, kwiaty i kopery pod kosciolem i takie rzeczy. nie dziwie sie ze czesc z was sie dziwi, wydaje mi sie, ze takie rozroznienie jest tylko w niewielu rejonach Polski.

no dokladnie ja np tez nie rozrozniam:)...u nas jest tylko swiadek...niema czegos takiego jak starosta:)...