Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a23b

No to kończę....

Polecane posty

Gość a23b

Mam 23 lata. Trzy lata temu przez rok brałam Diane35- tyłam, miałam nastroje i w końcu odstawiłam. Potem... po 2 latach przez 3 miesiące Cilest (zupełnie nie dla mnie) a do wczoraj brałam przez rok Syndi35. Niby wszystko było dobrze. Tylko że od kilku miesięcy mam doła... Nie powiem, mam problemów masę, ale zawsze dawałam sobie radę a od kilku miesięcy nie potrafię się cieszyć, jestem ciągle zmęczona... Postanowiłam że to będzie koniec mojej przygody z tabletkami anty, dodatkowo mój partner i ja jesteśmy ostatnio tak zapracowani itd. że przez ostatnie opakowanie wcale nie współżyliśmy :( Powiedzcie mi kochane, czy dobrze robie ze odstawiam tabletki na stałe? Brałam je także na cerę (tłustą) i pomagały.... Ale czy jest sens dalej się truć? Boję się, że będziemy teraz mieć jazdy, jeśli chodzi o ciążę.... Czy ktoś miał podobną sytuację?

Gość SzczęścliwaNIEmama
Nie radze Ci odstawiać . Po pierwsze mitem jest, że odstawiając tablteki "oczyszczasz się" wręcz przeciwnie bo siejesz w swoim organizmie spustoszenie, po drugie wszystko Ci sie rozleguluje. Znam tylko kilka dziewczyn które nie biorą tabletek i ciągle siedzą u ginekologa bo mają straszne problemy a te na tabletkach zyją szczęśliwie. Po drugie po odstawieniu Twoja plodność wzrasta i wystarczy jeden nieostrożny ruch i zajdziesz w ciąże a póki w organizmie jest ślad po tych hormonach to możesz mieć problem z ciążą, tzn jej prawidlowym przebiegiem. Byłam u kilku lekarzy i powiedzili mi że w środowisku natrulanym jakim żyjemy lepiej jest nam je brać bo to tylko służy jak nie masz chorej wątroby. Ja będę brała do czasu aż poczuje, że czas na dzieci

Gość SzczęścliwaNIEmama
dodam, że nastroje to nie wina tabletek i jeśli chodzi o cerę to mam ten sam problem jak nie brałam przez 2 miesiące ( bo nie chciało mi się iść do lekarza :) ) to cera zrobiła mi się masakryczna!

Gość elomalenka
ja odstawilam miesiac temu , czuje sie wspanialem schudlam , mam wieksza ochote na seks , same plusy ;]

Gość SzczęścliwaNIEmama
może to zależy od organizmu ja bez tabletek myam straszny PMS, długi okres, okropną cere i stres przed ciążą a po tabletkach czuje, że mam skrzydła :)

Gość taaaaaaaaaa
odstawiając tabletki nie zrobisz spustoszenia w organizmie tylko doprowadzisz do tego że organizm będzie chciał wrócić do normy. Czasem organizm dochodzi do siebie całymi miesiącami. Spotkałam się z opiniami że płodność jest większa po odstawieniu tabletek ale nie ma na to dowodów. Bo niektórym to się wydaje, że skoro organizm tyle nie jajeczkował to po odstawieniu będzie jajeczkować 5 razy w tygodniu. Chodzi o to że po tabletkach ten okres płodności może się pojawiać niespodziewanie tak jak przy nieregularnych cyklach. Wiem że przy tabletkach człowiek jest przyzwyczajony na na żywca ale jak odstawiasz to się zabezpiecz gumką (chyba że masz jakąś inną alternatywę), ale nie na żywca z myśleniem a może się uda. Właśnie mam w grupie na studiach takich znajomych co im sie udało w ten sposób - oczywiście zostać szczęśliwymi rodzicami.

Gość a23b
SzczesliwaNIEmama- pierwszy raz spotkalam się z taką opinią, jaką napisałas. Szczerze mówiąc zaskoczyłas mnie. Przedtem od ginekologów i znajomych słyszałam dokladnie to, co napisala "taaaaaaaaaaaa". Od wczoraj nie biore tabletek. Oczywiscie najpierw będzie to przerwa na miesiączkę a potem zobaczymy co i jak. Jestem bardzo ciekawa jak bede się czuła. Elomalenka- ja wlasnie mialam tak jak kiedys odstawilam diane35 - po 1-2 mies. schudłam i poczulam się lepiej :) Oby teraz tak było.... A zabezpieczenia? Będą na pewno... chociaz jestesmy juz w takim wieku i na takim etapie związku, że nie płakałabym, gdybym zaszła :P :):):)

Gość SzczęścliwaNIEmama
rozmawiałam z 5 różnym ginekologami i wszyscy stwierdzili, że jeśli dobrze je znoszę i nie chcę mieć dziecka to żebym absolutnie nie odstawiała. Rezygnacja z nim może spowodować burzę hormonów którą nazwałam tym spustoszeniem i przekonałam się o tym na własnej skórze.

Gość a23b
Ale ja je źle znoszę- jestem grubsza i mam stany depresyjne (identycznie jak z diane35 kiedys- po odstawieniu minęło).

Gość SzczęścliwaNIEmama
oczywiście każdy znosi je inaczej ja bez nich konam ale może w Twoim przypadku lepiej będzie odstawić

Gość a23b
Bez nich konasz? To znaczy co Ci jest? Bo jeśli chodzi np. o bóle miesiączkowe to u mnie tabletki nic nie zmieniły- boli i tyle :O

a23b może powinnaś zmienić tabletki na słabsze, ja biorę novynette i jestem bardzo zadowolona. powinnaś pomyśleć o zagrożeniu wpadką, bo skoro jesteście aż tak zapracowani to moze jeszcze nie jest czas na dziecko hmm??

Gość a23b
Narazie nie chcę brać tabletek. Czuję, że potrzebuję przerwy, źle się czuję, przytyłam. W dodatku tak jak pisałam nie są mi one ostatnimi czasy potrzebne.. Mówisz o słabszych tabletkach- ale pewnie dużo droższych?

ja biore novynette i kosztują one w moim mieście około 26zł(nie wiem dokładnie bo kupowałam 2 miesiące temu). to jedne z tabletek o najniższej zawartości hormonów, polecam. porozmawiaj o tym ze swoim ginekologiem.

Gość a23b
Dzis powinnam zacząć kolejne opakowanie syndi i nie biore :) Ciekawe jak zaaraguje moj organizm...