Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ann.567

mam pytania na temat histerokopii

Polecane posty

Gość Ann.567

jeśli ktoś mógłby udzielić mi info jak dokładnie taki zabieg wygląda od momentu wejscia na salę i kiedy przeprowadza się wywiad anestezjologiczny,bo zabieg mam miec w poniedziałek ,a nikt wywiadu ze mną nie przeprowadzał:) dziękuję🌼

Witam! 🖐️ W tytule topiku wkradla się literówka. Rozumiem, że chodzi o HISTEROSKOPIĘ. Wywiad anastezjologiczny przeprowadadza lekarz bezpośrednio przed wykonaniem znieczulenia. Konieczność przeprowadzenia dodatkowych badań w tym celu występuje b. rzadko. Więcej informacji na ten temat znajdziesz tu: http://www.zdrowie.med.pl/znieczulanie/z_metody.html Samo badanie trwa kilkanaście minut i wygląda tak: Pacjentka kładzie się na fotelu ginekologicznym (ma zgięte we wszystkich stawach kończyny dolne), jest rozebrana i przykryta prześcieradłem chirurgicznym. Do badania wykorzystuje się sterylne narzędzia. Po odkażeniu pola zabiegowego badający wprowadza do kanału szyjki histeroskop, wypełnia płynem lub gazem (CO2) jamę macicy i ogląda śluzówkę. Jeśli istnieje taka potrzeba, badający przy pomocy specjalnych szczypiec wprowadzonych przez histeroskop może też pobrać wycinki śluzówki do badania histopatologicznego. Wynik badania przekazywany jest w formie opisu. Szczegółowe informacje na temat histeroskopii i interesujace linki mozna znaleźć m.in. na stronach: http://www.osteomed.krakow.pl/content/view/111/101/ http://www.zdrowie.med.pl/uk_rozrodczy/badania/skopia.html Pozdrawiam i życzę dobrych wyników! 🌻 :)

Gość Ann.567
Rozumiem,że wywiad zostanie przeprowadzony tuż przed zabiegiem ? Na samą mysl o zabiegu przechodzą mnie ciarki :( Bardzo dziękuję:) 🌼

Tak, przed znieczuleniem. Czy zabieg bedziesz miała w szpitalu czy w przychodni? Zwracam uwagę, że przed badaniem naeży się wypróżnić, opróżnić pęczherz moczowy i powstrzymać się od spożywania posiłkow i płynów (ew. z wyjątkiem niewielkiej ilości czystej wody) : przed znieczueniem miejscowym - 3 godz. przed zabiegiem przed znieczueniem ogólnym - 6 godz. przed zabiegiem.

Gość Ann.567
w szpitalu przy Wołoskiej.Najgorsze jest to ,że ma być upał ,a ja od poprzedniego wieczora mam nic nie jesc i nie pić.Pomijam fakt wielkiego strachu przed zabiegiem ,przytłacza mnie brak płynów.Jak wytrzymam to pragnienie ,jesli do szpitala mam się zgłosić na 8.30 ,a godzina zabiegu nie jest znana. Bywalec,bardzo dzięki

Gość Ann.567
Mam mieć histerokopię operacyjną i znieczulenie ogolne.Usuwać mi będą Twór [nie są pewni czy to polip]z macicy.Mam nadzieję,że wyjdę tego samego dnia

Współczuję 🌻 Ale wg mnie nie powinnaś się bać. Jak każdy zabieg inwazyjny narządów wewnętrznych histeroskopia przyjemna na jest ale nie jest też niebezpieczna czy bolesna. Prawdopodbnie zamierzają ją wykonać w znieczuleniu ogólnym skoro wyznaczyli tak dlugi okres niejedzenia. Zjedz poprzedniego dnia późiej kolację . A co do upałów i picia - zapytaj lekarza. Wg mnie przy upałach dopuszczalne jest picie niewielkich ilosci niskozmineralizowanej wody zeby nie dopuscić do odwodnienia organizmu. Oczywiście o innych napojach nie ma mowy. I nie martw się - nie jest przyjemne ale da się przeżyć. :) Pozdrawiam! 🌻

Gość Ann.567
No i jak Ci podziękowac ? Baaardzo dziękuję:) Medycynę masz w małym paluszku ,jak widać :) Bywalec dla Ciebie 🌼 🖐️

Dziękuję za miłe słowa :) 🌻 Cieszę się że moja wiedza może się komus na forum przydać :) Także - SPOKO! - wszystko bedzie dobrze! :) Jak bedziesz już po to opisz wrażenia - może jakiejś innej kobiecie się to przyda. I nie zapomnij zabrać do szpitala podpasek (nie tamponów!) - przez 2-3 dni po zabiegu moga wystepować lekkie krwawienia i plamienia. A także.... zapasu wody mineralnej! Po zabiegu też bedzie Ci sie chciało pić. :D Wszystkego dobrego! 🖐️🌻 :)

Gość slicznie dziękuję
Ania:)