Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość justyna453

cysta na jajniku

Polecane posty

Gość justyna453

Czy cyste na jajniku można stwierdzić u dziewic?

Gość ZUZA L.
Zwykle USG brzucha pokaze cyste i jej wielkosc. USG mozna zrobic prywatnie. Koszt ok 60-80zl. Jak powiesz jakie masz obawy to wtedy doktor dokladnie wszystko zobaczy. Po panstwowej lini albo bedziesz musiala sobie poczekac, albo skieruja cie na USG dopochwowe u panstwowego ginekologa i wtedy niestety moga cie troche rozdziewiczyc:-(

Gość justyna453
Zuza, a czy jak już wiadomo, że ma się tą cystę... to jest jakieś zagrożenie bezpłodności. szczerze mówiąc troche się boje...

Gość ZUZA L.
Male cysty sa zazwyczaj niegrozne, ale trzeba je leczyc albo monitorowac. Czesto po podaniu odpowiednich lekow hormonalnych same pekaja albo wchlaniaja sie i jest to calkowicie bezbolesne. W tak mlodym wieku cysty czesto tworza sie w wyniku tego ze nie peka pecherzyk przy owulacji. Jezeli cysta jest bardzo duza, nie znika i powieksza sie, trzeba ja usunac. W niektorych przypadkach niestety z jajnikiem. A wtedy Twoje szanse na poczecie dziecka w oczywisty sposob sie zmniejszaja. Duze nie leczone cysty czasem pekaja same. Wtedy konieczna jest natychmiastowa operacja. Male cysty nie leczone przez lata zwykle nie maja duzego wplywu na plodnosc, choc nie jest to regula. Natomiast po zajsciu w ciaze moga okazac sie powaznym problemem. Nie leczone cysty rowniez moga przeksztalcic sie w nowotwor. Szczegolnie jezeli bierze sie w tym czasie tabletki anty albo przechodzi menopauze. Cysty pobudzone hormonami potrafia sie zezlosliwic. I nie ma co ukrywac ze jest to jeden z najgorszych mozliwych rakow. Zdarza sie jednak dosyc rzadko. Skad tyle wiem o cystach? Bo mam w rodzinie kogos kto od 15 lat zyje z cystami na obu jajnikach i z powodow zdrowotnych nie moze byc operowany.