Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaaaskaaaaa84

kwas foliowy od 9 tygodnia??

Polecane posty

Gość kaaaskaaaaa84

Witam Was dziewczyny. 28 maja zrobilam test i wyszlo ze jestem w ciazy. teraz prawodopodobnie to 9 tydzien. problem jest taki, ze nie bralam kwasu foliowego, gdyz wczesniej po prostu sadzilam, ze okres jak zwykle mi sie opozalam.Poza tym bylam za granica i nie poszlam ztym problemem do lekarza. wrocilam wczoraj. Czytalam ze powinno sie go brac od poczatku ciazy. Ja chce miec zdrowa dzidzie. Napiszcie prosze, czy ktos tez tak pozno zaczal brac te tabletki i czy mojej dziecince nic nie grozi. Do lekarza ide we wtorek dopiero,

Gość kkkoooch
ja zaczełam od 7 tygodnia

Raczej nie grozi, kwas foliowy przecież przyjmujesz w diecie. Od 9 tygodnia, to raczej nie ma już sensu, ponieważ cewa nerwowa (której prawidłowy rozwój wspiera kwas foliowy) kształtuje się pomiędzy 21 a 28 dniem życia płodu :). Dlatego kwas bierze się przed ciążą i na jej początku. Jeszcze chwile lekarz zaleci ci branie suplementu witaminowego a nie kwasu. Ale nasze mamy nie brały kwasu i z nami wszystko jest ok :). Kwas doliowy jest w wielu produktach więc sie nie martw na zapas.

Gość kaaaskaaaaa84
tez staram sie tlumaczyc sobie, ze przeciez dawniej kobiety nie przyjmowaly kwasu. ale ja sie tyle naczytalam i naprawde sie martwie. moglam pomyslec ze to moze byc ciaza. nie daruje sobie, jesli cos zlego sie dziecku stanie:(

Gość kaaaskaaaaa84
okokokokokokoko wiem o tym, i dlatego sie martwie bo ja go nie bralam. Mam nadzieje, ze bedzie wszysko dobrze z naszym malenstwem

Jasne, że tak. Praktycznie większość rzeczy, które się je zawiera kwas foliowy :). Przecież wiadomo, ze naturalne witaminy są najzdrowsze :)(

Gość kaaaskaaaaa84
ja go kupilam dopero dzisiaj i dzisiaj wzielam pierwsza tabletke. Bede je brac a we wtorek do lekarza

Gość kaaaskaaaaa84
dziekuje ci. poastaram sie bo wiem ze spokoj teraz jest bardzo wazny. Wszystko musi byc w porzadku

Gość kwas foliowy
bierze się przed ciazą i do 12 tygodnia, później nie ma po co go brać, już nie pomoże

Gość sukienka w groszki
Kwas foliowy powinno się brać na 2-3 miesiące przed planowanym poczęciem do końca pierwszego trymestru ciąży. Jeżeli nie brałaś- trudno, zacznij teraz. Kup sobie folik, albo zestaw witamin najlepiej z kwasem foliowym i metafolina, bo ona ułatwia przyswajanie kwasu foliowego (np. Feminatal Metafolin 800). I nie stresuj się, bo to najgorsze dla Maluszka.