Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kałownik

zakochałem sie

Polecane posty

Gość kałownik

zakochałem sie w dziewczynie o 2 lata starsza co mam robic ona mówi ze to siara z młodszym chodzic a ja ja kocham co robic odpuścić sobie czy starać sie ?? czekam na odpowiedzi !! ??

Gość kałownik
ciagle czekam

Gość kałownik
tak ja mam 13 lat a ona 15

no straszne i co z tego,ale tak na marginesie to wezcie sie dzieci za nauke ;)

Gość kałownik
nauka nie jest na pierwszym miejscu u mnie nigdy a ona mowi ze jej dzie=wnie z mlodszym byc !! :(

Gość kałownik
NICMOS co to za spam

Gość PIERŚCIENIE EINSTEINA
Podwójny pierścień Einsteina w sytemie SDSSJ0946+1006, którego odkrycie zostało zaprezentowane podczas dorocznego spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Astronomicznego w Austin jest pierwszym tego typu przypadkiem soczewkowania grawitacyjnego kiedykolwiek zaobserwowanym. Ten kosmiczny fenomen został znaleziony na zdjęciach wykonanych przez Teleskop Hubble'a. Zjawisko soczewkowania grawitacyjnego, które zostało przewidziane przez Alberta Einsteina w ogólnej teorii względności polega na zakrzywieniu promieni świetlnych odległych obiektów w polu grawitacyjnym masywnego ciała niebieskiego (soczewki). Ze względu na obiekty pełniace rolę soczewek zjawisko to dzieli się na trzy grupy - makrosoczewkowanie (soczewka to galaktyki lub gromady galaktyk), mikrosoczewkowanie (planety, gwiazdy, czarne dziury), femtosoczewkowanie (komety, niewielkie asteroidy). Pierwszą soczewkę grawitacyjną (podwójny, radiowy obraz kwazara Q0957+561) odkryto w 1979 roku natomiast pierwszy pierścień Einsteina zaobserwowano osiem lat później. Nowo odkryta para pierścieni jest niezwykle rzadkim przypadkiem makrosoczewkowania grawitacyjnego, które ma miejsce wtedy, kiedy światło dwóch odległych galaktyk przechodząc przez pole grawitacyjne położonej bliżej obserwatora masywnej galaktyki zostaje ugięte tworząc wokół niej obserwowane zjawisko. Warunkiem koniecznym dla zaistnienia tego fenomenu jest ustawienie wszystkich "zainteresowanych" obiektów (soczewkowane galaktyki, soczewka) w jednej linii z obserwatorem. Zdaniem Tommaso Treu, który wraz z Raphaelem Gavazzim (obaj University of California, Santa Barbara) kierował zespołem astronomów - autorów odkrycia zaobserwowanie w skali kosmicznej takiego ustawienia w linii trzech obiektów można porównać do "trafienia głównej wygranej na loterii". Wstępna analiza danych pozwoliła na ustalenie odległości poszczególnych galaktyk. Galaktyka soczewkująca jest odległa o 3 miliardy lat świetlnych, natomiast obiekty soczewkowane odpowiednio o 6 i 11 miliardów lat świetlnych. Udało się również określić masę środkowej galaktyki. Wyniosi ona jeden miliard mas Słońca. Dzięki badaniom kosmicznego fenomenu w sytemie SDSSJ0946+1006 naukowcy będą mieli możliwość lepszego poznania natury odległych galaktyk, ciemnej materii, ciemnej energii a także być może określenia rodzaju krzywizny Wszechświata, która jest związana z jego masą. Możliwe będzie wykonanie dokładnej mapy rozmieszczenia ciemnej materii w galaktyce soczewkującej. Poszukiwania podwójnych pierścieni Einsteina będą kontynuowane w ramach projektu Joint Dark Energy Mission. Ocenia się, że odkrycie i zbadanie 50 podwójnych pierścieni Einsteina pozwoliłoby na zmierzenie zawartości ciemnej materii we Wszechświecie oraz równania stanu ciemnej energii z dokładnością do 10 procent.