Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Słowo mi towarzyszy

Kres Waszych Zmartwień!

Polecane posty

Gość Słowo mi towarzyszy

Z przyjemnością mam państwu zaszczyt zaprezentować : D Z I E S I Ę Ć P R Z Y K A Z A Ń BOŻYCH rzecz jasna... Panie i panowie to recepta na udane życie , każde , i po i przed śmiercią , wystarczy się dostosować , efekt będzie osiągnięty w 100% jeśli zastosujecie sie do niego wszyscy. ... Dekalog Jam jest Pan Bóg twój, którym cię wywiódł z ziemi egipskiej, z domu niewoli. 1. Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną. 2. Nie będziesz brał imienia Pana Boga twego nadaremno. 3. Pamiętaj, abyś dzień święty święcił. 4. Czcij ojca swego i matkę swoją. 5. Nie zabijaj. 6. Nie cudzołóż. 7. Nie kradnij. 8. Nie mów fałszywego świadectwa przeciw bliźniemu swemu. 9. Nie pożądaj żony bliźniego swego. 10. Ani żadnej rzeczy, która jego jest.

Gość to jeszcze wspomnij
o oszustwie, którego się dopuścil Kosciół na tych przykazaniach. kiedys drugie brzmiało "Nie zrobisz sobie obrazu ani rzeźby na podobieństwo moje...." Wyrzucono je, zgadnij, które rozbudowano na dwa, zeby wciąż było 10?

a właśnie, że nie, sięgnij do oryginału: 1 I mówił Bóg wszystkie te słowa a rzekł: 2 Jam jest Pan Bóg twój, którym cię wywiódł z ziemi Egipskiej, z domu niewoli. 3 Nie będziesz miął bogów innych przede mną. 4 Nie czyń sobie obrazu rytego, ani żadnego podobieństwa rzeczy tych, które są na niebie wzgórę, i które na ziemi nisko, i które są w wodach pod ziemią. 5 Nie będziesz się im kłaniał, ani im będziesz służył; bom Ja Pan Bóg twój, Bóg zawistny w miłości, nawiedzający nieprawości ojców nad syny w trzeciem i w czwartem pokoleniu tych, którzy mię nienawidzą; 6 A czyniący miłosierdzie nad tysiącami tych, którzy mię miłują, i strzegą przykazania mego. 7 Nie bierz imienia Pana Boga twego nadaremno; bo się Pan mścić będzie nad tym, który imię jego nadaremno bierze. 8 Pamiętaj na dzień odpocznienia, abyś go święcił. 9 Sześć dni robić będziesz, i wykonasz wszystkę robotę twoję. 10 Ale dnia siódmego odpocznienie jest Pana Boga twego; nie będziesz czynił żadnej roboty weń, ty i syn twój, i córka twoja, sługa twój, i służebnica twoja, bydlę twoje, i gość twój, który jest w bramach twoich; 11 Bo przez sześć dni stworzył Pan niebo i ziemię, morze, i cokolwiek w nich jest, i odpoczął dnia siódmego; przetoż błogosławił Pan dzień odpocznienia, i poświęcił go. 12 Czcij ojca twego i matkę twoję, aby przedłużone były dni twoje na ziemi, którą Pan Bóg twój da tobie. 13 Nie będziesz zabijał. 14 Nie będziesz cudzołożył. 15 Nie będziesz kradł. 16 Nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu świadectwa fałszywego. 17 Nie będziesz pożądał domu bliźniego twego, ani będziesz pożądał żony bliźniego twego, ani sługi jego, ani dziewki jego, ani wołu jego, ani osła jego, ani żadnej rzeczy bliźniego twego. /Księga Wyjścia 20/

Gość Słowo mi towarzyszy
Masakra , w dodatku wpis podwyżej świadczy o tym że jestem nagminnie podglądany

Gość kobieta ja
jasssne, 90% spoleczenstwa, to ponoc katole, a tylko popatrzec na przykladzie kafeterii, jak sie stosuja do wlasnych zasad.

Gość kobieta ja
"Bóg zawistny w miłości, nawiedzający nieprawości ojców nad syny w trzeciem i w czwartem pokoleniu tych, którzy mię nienawidzą;" "bo się Pan mścić będzie nad tym, który imię jego nadaremno bierze." no no, cos msciwy ten Bog chrzescijanski w orginale. szkoda tylko, ze to ksiazeczek komunijnych te niewygodne czesci poucinali...

Gość kobieta ja
*do ksiazeczek

Gość kobieta ja
i co ze w starym? przykazania sa wiec ze starego (a sa podstawa chrzescijanstwa) i sa przeklamane z tego, co widac.

nie rozumiem , przykazania streszczono ,żeby łatwiej było je zapamiętać , a Bóg swoich podmiotów nigdzie nie kryje, jak widzisz wkleiłaś oryginał ,który jest ogólnodostępny, w tym wypadku w internecie , ale także i w biblii...

Gość kobieta ja
1. ja niczego nie wkleilam 2. streszczono wycinajac niepasujace klechom fragmenty o msciwym ogu 3. z tego co widac, to ty chyba czegos zalujesz...

Gość gorzej
jesli to 10 przykazan ze starego testamentu jest nieaktualne to gdzie 10 z nowego?? niema, wiec orginał jest jak najbardziej aktualny klecho

Gość kobieta jaa
dokladnie.