Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo nieświadoma tego

KOCHANE ODPOWIEDZCIE MI SKĄD SIĘ BIORĄ RUDE DZIECIACZKI????

Polecane posty

właśnie przeczytałam na jednym z for właśnie takie pytanie i w zasadzie nie znam na nie odpowiedzi.Może Wy mi odpowiecie?:)Pozdrawiam serdecznie

no prosze, nie bądzcie takie zadufane w sobie i powiedzcie, uświadomcie mnie.

najczesciej to chwilowe u blondnów blondynek. w lecie czesto takie maluszki ktore mają jasne wloski stają sie rude :D a tak wogóle to sprawa genów i dzoiedziczenia.

Ale jak to chwilowe? Znam pare gdzie ojciec jest szatynem i matka również a 2 dziewczynki zajeebiście rude.

moze ktos w dalszej rodzinie byl rudy np dziadkowie... albo poprostu taka krzyzówka genów i wyszly rude... :D Rude wlosy sa fajne. Niewiele jest takich prawdziwie rudych ludzi :)

wiem ze są fajne ale bardziej chodzi mi o geneze, powód ich "rudości"

Gość blackk inezz
poczytaj se jakas ksiazke z genetyki. koloru wlosow (zreszta nie tylko) dzieci wcale nie musza dziedziczyc po rodzicach, a po dalszych przodkach np. dziadkach, pradziadkach itp. dziecko sie rodzi rude, bo widocznie gdzies w rodzinie sa takie geny. widze ze na biologii to chyba spalas, bo genetyka to druga klasa szkoly sredniej, wiesz krzyzowki genetyczne, allele itp. co za durne pytanie w ogole??? biora sie stad co wszystkie inne dzieci...

Gość mysle ze bedziesz
mamamani ty to masz pojecie...zgroza chyba latem rudzi staja sie blondynami bo wlosy im jasnieja,a nie robia sie rudzi;/

mysle ze bedziesz troche sie mylisz :D latem jasne wlosy przybierają miedziany kolor i wygladaja w promieniach slonca na rude :D Oczywiscie nie u wszystkich sie tak dzieje bo sa dzieci ktorym wlosy od slonca wrecz plowieją i niemają tego rudo zlotego polysku tylko wpadają w bialy odcień :) poobserwuj sobie :D

Gość jak ubierzesz pomaranczowa cza
jak w ciazy zalozysz pomaranczowa czapke, to dziecko rude bedzie... rudy to taki sam kolor jak inne, i pewnie bierze sie z tego samego powodu...

Gość angeldevil
studiuje biotechnologie, wiem co nieco o dziedziczeniu, chodzi tutaj o epistaze , plejotropie i croossing over... raczej nie chccesz zeby ci opisywac o co w poszczegolnych procesach chodzi, na kolor wlosow maja wplyw geny i to powinno zaspokoic twoja ciekawosc

Gość blackk inezz
mamani - ja jestem naturalna blondynka. urodzilam sie z jasnymi wlosami i nigdy, powtarzam nigdy moje wlosy nie nabieraly w lecie rudego koloru!!! w lecie robily sie jasniejsze, prawie biale. znam wiele matek dzieci z blond wlosami i sorry, ale zadne w lecie nie rudzieje... nie wiem gdzie ty zaobserwowalas takie rewelacje...

black inezz zaobserwowalam to u mojej corki w zeszlym roku, u mojej siostry, u mojego kuzyna... byl okres w lecie ze w promieniach slonka wlosy im się zlocily i wygladaly na rude- oczywiscie są rozne odcienie rudego wiec zeby nie bylo ze to byla jakas marchewka tylko jasno rudawe :D:D ale np moja kuzynka juz nie ma tego zlotawego odcienia wlosow tylko ma takie jasne jakby biale. tak jej plowieją od slonca :) mysle ze wszystko zalezy od czlowieka...

ja też jestem blondynką i moje włosy pod wpływem słońca zawsze jaśnieją a jesienią robią się takie rudawe.... tak mam już od zawsze ale mi to nie przeszkadza :)

dzieci o rudych włosach najczęsciej rodzą się ze związków rodziców o konflikcie sergiologicznym- niewiem czy dobrze nazwe wpisałam. oraz genetycznie gdy jedno z rodziców jest rude.

Gość siedem groszy
kwestia laczenia sie genow dominujacych i recesywnych.. Tak jak oboje rodzicow moze miec brazowe oczy, a dziecko moze miec oczy niebieskie. Natomiast gdy oboje rodzicow ma oczy niebieskie, to dziecko moze miec tylko niebieskie oczy... Genetyka..

Gość dobre - sergilogiczny konflikt
bebolek20 - skad ty mozesz wiedziec jak przebiega konflikt serologiczny, skoro nawet nie znasz nazwy... konflikt sergiologiczny -no to sie usmialam :D siedem groszy - dzieci moga dziedziczyc kolor oczu po dziadkach. geny oczu brazowych sa dominujace, a oczu niebieskiech recesywne.

Gość aaaaaaajaaaaaaaaaaaaa
to ja zapytam inaczej, wie ktoś jaka krzyżówka bedzie z brunetki i rudo-blondyna? Z tego co pamiętam to czarny dominuje nad rudym, ale cóż nie chce mi się odkopywać materiałow z genetyki bo nawet nie wiem czy je jeszcze mam.

Gość RRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
NAJNOWSZY KOLOR loreala

Ja mam rude włosy !!! Mama jest blondynką, tato był brunetem ( był bo teraz jest siwy :) ) Moi bracia nie są rudzi, tylko ja. Oprócz mnie w rodzinie jest jeszcze rdzawy wujek ... Do tego MaMani ma rację bo w okresie zimowym moje wlosy bardziej przypominają blond, natomiast w lecie, w słonku nabierają \"rudości\" czasami aż do pomarańczu ... pozdrawiam

Gość to ja wam odpowiem
jak kobieta w ciazy idzie na grzybobranie i znajdzie rydza to jest 50% na rude dziecko. jak do tego spotka lisa na swojej drodze to juz masz babo placek - rude dziecko na 100%

Gość rudowłosa łucja
analogicznie rzecz biorąc: SKĄD SIĘ BIORĄ BLOND DZIECI????????????? I O WŁOSACH CZARNYCH?????? JAK PYTAM O RUDE TO DLACZEGO NIE O INNE???????????? CO ZA KRETYŃSKIE PYTANIE.... nie dziwie się że w naszym kraju jest taka dyskryminacja,jak ludzie zadają tak bezdennie głupie pytania,typu skąd się biora rude dzieci.....;/ ehhh;/;/;/

Gość bedfghhh
jeżeli kobieta nie daje to są później rude dzieci, ponieważ pochwa jest zardzewiała

Gość mój tato jest szatynek
mam brunetką, a ja rudzielcem :P nawet jeśli w rodzinie byi rudzi (chyba gdzieś baaaaardzo daleko) to to dziwne...bo przeca ruda to najsłabszy gen, znaczy recesywny i w zetknięciu z ciemnym powinien ginąć? rodzeństwo mam 2 ciemych :p, i jednego brata: rudo blond. różności u nas od liku :p - ale z twarzy to wszyscy wykapani :P

a u mnie było tak ... któregoś dnia siedziałam w pracy z resztą ludzi i w pewnym momencie wypaliłam że będę miała rude dziecko ! ... no i urodziłam rudego malucha :)

Gość odpowiadam jako genetyk
Gen czarnych włosów dominuje nad genem włosów jasnych, który z kolei dominuje nad genem włosów rudych. Kiedy odziedziczona cecha jest dominująca, oznacza to, że zawsze się ujawnia, a każdy inny odziedziczony gen pozostaje ukryty. Jednakże ten zamaskowany gen zostaje zapisany i może połączyć się z innymi genami, umożliwiając tym samym jego ujawnienie. Dla przykładu, ty i twój partner moglibyście oboje mieć czarne lub brązowe włosy, ale jednocześnie posiadając zamaskowany gen włosów rudych. Jeśli wasze dziecko odziedziczy oba geny odpowiadające za rude włosy, będziecie zdumieni gdyż wasze dziecko będzie rudowłose.

Gość do genetyka
a jak to jest z kolorem oczu? jak 1 rodzic ma niebieskie a 2 brązowe to na logikę dzieci powinny mieć brązowe bo to jest gen dominujący...

Gość odpowiadam jako genetyk
hm z oczami jest inaczej: na nasz kolor oczu składają się dwa "geny" - jeden od jednego rodzica, drugi od drugiego. Jeżeli od jednego odziedziczymy gen ciemny od drugiego gen jasny to ciemny ma przewagę jako dominujący - wówczas mamy oczy ciemne (posiadając też ten jasny). możemy więc przekazać dziecku albo gen oczu jasnych albo ciemnych. Jeśli drugi rodzic przekaże dziecku gen oczu jasnych i my również jasnych to nasze dziecko będzie miało jasne oczy (mimo że oboje rodzice mają ciemne oczy). Geny to loteria, ale jeśli chodzi o oczy to sprawa jest oczywista. Oboje rodzice o jasnych oczach nigdy nie będą mieli dziecka z ciemnymi oczami. Natomiast odwrotna sytuacja jak najbardziej będzie miałą miejsce, czyli rodzice o ciemnych oczach mogą mieć dziecko o oczach niebieskich.