Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kawoszka fit

KAWA ODCHUDZAJĄCA? Kawoszki zapraszam

Polecane posty

tak, jesli mowimy o osobach bez jakis wiekszych problemow zdrowotnych to jest zdrowa. a przynajmniej - nie jest niezdrowa. potrafie to nawet uzasadnic powolujac sie na fakty naukowe. a Ty masz cos na potwierdzenie swojej tezy? :)

Gość antykawa
weź byle jaki magazyn o zdrowiu i tam napisane jest ze kawa jest niezdrowa i tak jak słodycze trzeba ją ograniczyć

ja niczego brac nie bede. tez Ci moge powiedziec - wez byle strone z wynikami badan i zobacz ze kawa niezdrowa nie jest jesli piota jest w umiarkowanych ilosciach...

Ja zamiast kawy preferuję cykorię lub kawę inkę. Wspomaga metabolizm. a słyszeliście o zielonej kawie?

zeby daleko nie szukac: - w maju 2006 w "American Journal of Clinical Nutriton" naukowcy z Norwegi przedstawili ciekawy wynik badania.W badaniu tym stwierdzono, ze u kobiet po przebytej menopauzie spozywajacych 1-3 filizanek kawy dziennie o 24 procent spada ryzyko rozwoju choron sercowo-naczyniowego w porownaniu z osobami niepijacymi kawy - W jednym z badan wzielo udzial az 125 000 zdrowych osob. Stwierdzono ze u kobiet pijacych przynajmniej 6 filizanek kawy dziennie ryzyko wystapienia cukrzycy bylo o 29% nizsze. Jest to zwiazane z wplywem antyoksydantow zawartych w kawie na komorki produkujace insuline. - Podczas Kaiser Permanente Medical Carne Program w Okland w Kalifornii stwierdzono, ze u ludzi pijacych ponad 4 kawy dziennie ryzyko wystapienia marskosci watroby jest nizsze. U smakoszy kawy stwierdzono tez mniejsza ilosc enzymow swiadczacych o uszkodzeniu watroby. - Kofeina wydaje sie oslabiac utrate zdolnosci poznawczych wynikajacych ze starzenia sie oraz opuznia postepy schorzen takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Najkorzystniejsze w tym przypadku jest spozywanie 1-3 filizanek kawy dziennie. (zrodlo - F.A.) _______________________________________________________ (A; Misiek; www.pompiarze.p) zrodlo: American Journal of Epidemiology; December 2006

lepiej rozpocząć poranek od filiżanki kawy niż słodzonego soku jeśli istnieje zaniepokojenie rozwojem cukrzycy typu 2 - proponują to najnowsze badania. Badacze odkryli, że wśród grupy więcej niż 12000 dorosłych w średnim wieku, którzy wypijali ok 4-5 filiżanek kawy w ciągu dnia ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 jest mniejsze niż u tych, które rzadko sięgały po kawę. Wyniki badań, które ukazały się w American Journal of Epidemiology potwierdzają już część badań na ten temat , które były przeprowadzane w przeszłości. Uzasadnienie nie jest jeszcze do końca jasne. Można przypuszczać, że pewne składniki kawy jak np. magnez polepszają regulację glikemii w organizmie. Niektóre wyniki badań sugerują także, że kawa kofeinowa pobudza pewne reakcję metaboliczne mające na celu kontrolę i utrzymanie odpowiedniej wagi ciała. Cukrzyca typu 2 powstaje, kiedy organizm traci wrażliwość na insulinę, która “przewozi” cukier z krwi do wszystkich komórek jako źródło energii. Ten typ cukrzycy jest dość mocno skorelowany z występowaniem otyłości. W przeciwieństwie do kawy, słodzone soki i delikatne drinki są powiązane z występowaniem otyłości a co za tym idzie ze wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Jednakże wyniki badań nie dostały jeszcze zielonego światła na wdrożenia jakiegokolwiek postępowania w fazie obecnej. Oczywiście umiarkowanie w spożywaniu słodzonych napoi na pewno nie zaszkodzi nikomu - powiedziała Dr. W. H. Linda Kao - główny autor badań. “Wydaje nam się, że zbyt pochopne byłoby polecanie zwiększonej konsumpcji kawy. Pomimo jej pozytywnego wpływu na rozwój cukrzycy musimy pamiętać, że ogólnie przyjmuje się, że kawa jest “zła” i połączona z występowaniem innych jednostek chorobowych jak np. nadciśnienie tętnicze” - podkreśliła w wywiadzie dla Reuters Healt Dr Kao. Jednak badacze wykazali jedną rzecz, która zaskoczyła wszystkich. Otóż badana grupa oprócz kawy spożywała również spore ilości napojów słodzonych co daje niejasny obraz i powiązanie picia kawy z ryzykiem wystąpienia cukrzycy. Należy pamiętać, że umiarkowanie w piciu kawy jest bardzo ważne a do słodzonych napoi musimy podchodzić z ostrożnością. Uczestnicy badania ukończyli je wypełniając szczegółowy kwestionariusz, który zawierał informacje: o ich diecie, jak często pili kawę i napoje słodzone dziennie. Również podawali informacje o poziomie ich aktywności fizycznej, używkach (papierosy, alkohol) i innych czynnikach ich życia codziennego. Nawet uwzględniając inne czynniki, z badań wynika, że osoby pijące duże ilości kawy wykazywały mniejsze tendencje do rozwoju cukrzycy po okresie badawczym. Ci, którzy wypijali 4 i więcej filiżanek kawy dziennie stanowili 1/3 mniej osób narażonych na ryzyko rozwoju cukrzycy po okresie badawczym. Jednak pomimo, że temat kawa - cukrzyca jest bardzo intrygujący, potrzebne są jeszcze dodatkowe badania na potwierdzenie tej teorii - podkreśla Dr Kao

pomylilem zrodla. pierwszy teks - F.A. drugi: (A; Misiek;www.pompiarze.p ) zrodlo: American Journal of Epidemiology; December 2006

Gość Kawoszka fit
Dziękuję za ciekawą dyskusję. Opowiadam się po stronie FIT 26- kawa to nie narkotyk przecież :)

Gość inverno
Nie kierowalabym sie badaniami naukowcow, bo na kazdy temat mozna znalezc sprzeczne doniesienia. Jedna filizanka kawy nikomu nie zaszkodzi, a moze nawet wplywa korzystnie na organizm, ale wieksze ilosci sa juz niezdrowe. Po pierwsze kawa zakwasza organizm, tak jak mieso. Po drugie po co nadmiernie obciazac watrobe bombardujac ja parokrotnie w ciagu dnia duzymi dawkami kofeiny? Sa inne sposoby na stlumienie apetytu, np. siemie lniane.

Kawoszka - :) ajlll - slyszalem, ale nie zglebialem tematu. inverno - skoro nie nalezy sie sugerowac doniesieniami ze swoata nauki - to czym nalezy sie sugerowac? badania to zrodlo wiedzy. jaka jest wiec Twoim zdaniem dla nich alternatywa? czym mamy sie sugerowac? NIkt nie mowi o duzych dawkach. Nic nie jest zdrowe w duzch dawkach.

Gość Kawoszka fit
W sumie sie już zastanawiam, czy codzienna kawka rozpuszczalna z mleczkiem i cukrem nie szkodzi :)

Gość inverno
Wiadomo, ze my, zwykli ludzie czerpiemy wiedze z artykulow, ktore czesto opisuja wyniki przeprowadzonych badan, ale branie kazdego doniesienia na powaznie nie ma sensu, bo na doslownie kazdy temat mozna znalezc sprzeczne wyniki badan. Dla mnie kawa jest uzywka, ktora w nadmiarze szkodzi i obciaza watrobe. Poza tym wnioski tez wyciagam obserwujac swoja rodzine. Kiedy moja mama pije 3 kawy dziennie, robia jej sie since pod oczami, kiedy probuje przestac pic, boli ja glowa i jest nie do zycia. Ja pije zielona herbate, ktora zawiera bardziej przyjazna forme kofeiny i takich symptomow nie mam. Kofeina w kawie uzaleznia.

Gość inverno
Kawoszka, czytalam, ze kawy rozpuszczalne to syf, wiec jak pijesz kawe, to chyba jednak lepiej kupowac zwykla. Z cukru tez bym zrezygnowala, bo jesli nawet kawa ma jakies dobre wlasciwiosci, to cukrem je zabijasz.

Gość Kawoszka fit
właśnie... sprzeczność badań mnie drażni :| cukier zabija "Zalety kawy"?

Gość inverno
Rafinowany tak. Chyba, ze fit26 znajdzie wyniki badan twierdzacych inaczej;)

inverno - prosze nie splycac. przeciez nie jest tak ze czerpie inspiracje z kazdego artykulu czy badania naukowego, a wszystkie w nich zawarte traktuje jako szczere zloto. przedstawilem to co mam pod ręką zeby podeprzec sie konretnymi argumentami. moge podobnych wkleic 5, 10 i 15. Prawda jest taka, ze na temat kawy krazy wiele obiegowych sadow ktorych w zaden logiczny sposob nie mozna uzasadnic (jak np sugestia ze kofeina z kawy uzaleznia a z zielonej herbaty nie - co zasugerowalas) i takie plotki nalezy dementowac. zajmuje sie zywieniem i poglady ktore przedstawiam nie maja charakteru poglosek obiegowych, czy nawet naukowych, a sa odzwierciedleniem powszechnych w swiecie nauki przekonan. mozna je lekcewazyc, ale jest to nierozsadne. jako ze mam dostep do materialow zrodlowych - dziele sie pewnymi informacjami i tyle. kawa jest uzywka przede wszystkim z tego powodu, ze zawiera kofeine - ktora ma potencjal uzalezniajacy. podobnie moze byc z zielona, czy czerowną herbatą. Kawoszka - cukier nie zabija wszystkoch zalet kawy. ale jesli traktujemy kawe jako srodek wspomagajcy odchudzanie (mechanizm wyjasnilem strone wczenisej), to dodawanie curu jest poprostu bezsensowne w tym wlasnie kontekscie. jesli wyniki badan sa konieczne - owszem moge w wolnej chwili znalezc.;)

Gość blablablalalalala
a co powiecie na temat slim coffe? Kawa która odchudza?

Gość rose.
a na mnie gorzka rozpuszczalna rano działą jak przeczyszczacz jelit!

Gość kawa szybko uzależnia

Gość Christinka
uzależnie się od kawy jeżeli będę piła 1-2 filiżanki dziennie?

Gość motylek to ja
ja slyszalam ze kawa podnosi poziom kortyzolu we krwi - a to wlasnie utrudnia chudniecie. Ale z 2 strony zameirzam ja pic rano na czczo przed bieganiem - bede na tyle pobudzona aby miec energie na to bieganie, no i podnosi termogeneze wiec dodatkowy plus :)

Gość Kawoszka fit
Droga/ Drogi Fit 26, czy picie codziennie kawy rozpusczalnej ze śmietanką i cukrem nie zaszkodzi? Z cukru do kawy nie zrezugnuję :)

ale na co czy nie zaszkodzi? na zęby zaszkodzi...

Gość he he dokładnie
:D jedna kawa dziennie to ok

Gość nieciekawa mary
wydaje mi się, że jak pijecie kawę z cukrem to jej dobroczynne właściwości wyparowują... a ile ma kcal taka kawa ze śmietanką i cukrem!

Gość trzeba odstawić cukier