Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pannnaa Migottkkaa

Porady i przykłady radzenia sobie ze wścibstwem

Polecane posty

Gość Pannnaa Migottkkaa

Mam taką współpracownice, która pyta dosłownie o wszystko, nie zraża jej ton, ani wymijające odpowiedzi. Każda najmniejsza odpowiedź, jest początkiem dalszych pytań. Żadne aluzje nie działają. Wprost nie moge jej powiedzieć, bo się strasznie obraża. No i do tego są zależności służbowe... Potrafi się obrazić jak ktoś jej czegoś osobistego nie powiedział, dla mnie to istna paranoja. Proszę o Wasze przykłady radzenia sobie ze wścibstwem .

Gość dlldldldl
To jest dość proste. Musisz być typem, co do którego takie indywiduum ma po prostu śmiałość i czelność. Naucz się trzymać ludzi na dystans. Mnie jakoś nikt nie zadaje wścibskich pytań, a zaiste byłoby o co, bo żyję niekonwencjonalnie. Ale ludzie nie mają śmiałości, po prostu.

Gość lorbosia
Przyłączam sie do prośby, chętnie usłyszę jakimi sposobami można sobie radzić z taką osobą, też mam problem... osoba ta chce sie na siłe zaprzyjaźnić, ingeruje pytaniami w życie prywatne i nie przeszkadza jej ze ewidentnie daje sygnały ze mi sie to nie podoba i nie chce odpowiadać na takie pytania, uważa ze jest super i wszyscy powinni ja wielbić, sztuczność zachowania bije od niej na kilometr, te uśmieszki sztuczne itp...fuj, na dodatek próbuje manipulować ludźmi, help

Gość dlldldldl
Moje panie: asertywność i dystans.

Gość dlldldldl
Pierwsza zasada: nie mówić nic o sobie. Jeśli gadacie o swoim sprawach przy ludziach zapraszacie ich niejako do swojego życia prywatnego, więc się potem nie dziwcie.

Gość Pannnaa Migottkkaa
dzięki za wypowiedzi, ostatni tydzień chodzę i warcze, żeby nikt nie miał śmiałości, ale w sumie to nie o to mi tak do końca chodzi

Gość dlldldldl
Druga zasada: nie interesowanie się życiem prywatnym innych. Unikanie takich rozmów, nawet jak ktoś chce się pochwalić/pożalić, cokolwiek.

Gość dlldldldl
Nie bo to nie chodzi o warczenie. Ja jestem bardzo miła dla ludzi. Uprzejma, uśmiechnięta, ale nic poza tym. Pogadać sobie można o pogodzie, cenach, korkach w mieście - sprawach powierzchownych i nieważnych. NIGDY nie mówić o sobie.

Gość Pannnaa Migottkkaa
no staram się nic nie mówić, ale ta bestia pyta np. jak ci minął weekend? A potem drąży i drąży

Gość dlldldldl
Nie plotkować też o osobach trzecich - to BARDZO ważne.

Gość Pannnaa Migottkkaa
do tego jak biorę urop to pyta po co .. a jestem od niej zależna. Potem jeszcze potrafi publicznie wszystko wychlapać

Gość dlldldldl
Ale tu chodzi o to, żebyś nie mówiła także wtedy kiedy ty masz ochotę. Po prostu chronić swoją prywatność.

Gość lorbosia
Migotka, mam tak samooo raczej stosuje sie do tych zasad..szczególnie teraz kiedy ta persona wybitnie działa mi na nerwy i kiedy dała sie juz poznać jaka jest.. z poczatku chciałam dać jej szansę pokazania sie, poznania, byłą nowa, nie chciałam od razu skreślać....od czasu kiedy wiem jak jest unikam, nie wchodze w żadne szczegółowe dyskusje, ale nadal sie to zdarza choc juz nie tak często, za to cześciej widze złość że nie udało sie wejść w czyjąś sferę prywatną, ze jak to ktoś mnie nie lubi???? i złość ta potem odbija sie na pracy, czyli np robienie sobie drobnych złośliwości w pracy oczywiscie tak by nikt sie nie zorientował...

Gość Pannnaa Migottkkaa
nie plotkuje, bo mnie inni w ogóle nie obchodzą, znaczy w sensie co sie stało, co zes... itp

Gość dlldldldl
Masz problem, skoro kilka razy jej się udało coś wyciągnąć. Trudno jest przemodelować istniejącą relację z kimś. Łatwiej jest przyjąć pewne zasady, jak wchodzisz w nowe środowisko.

Gość dlldldldl
Jak pyta po co bierzesz urlop, powiedz: sprawy prywatne. Tyle.

Gość Pannnaa Migottkkaa
właśnie właśnie

Gość na litosc boska
Nakłam jakichś nieprawdopodobnych głupot. Jak komuś powtórzy, to wyjdzie na wariatkę. :)

Gość dlldldldl
I ważne jest to, żeby dla takiej osoby być miłym a nie naburmuszonym. Ona musi zrozumieć, że wyznaczasz granicę równocześnie jej nie obrażając/odrzucając itd.

Gość lorbosia
tak troche pozwoliłam jej wejść w moje życie, błąd ale akurat wtedy potrzebowałam chyba kogoś, taki miałam moment słabości, poza tym nie chciałam jej od razu odrzucać, wywierała początkowo bardzo pozytywne wrażenie

Gość Pannnaa Migottkkaa
Ona się śmiertelnie obraziła na moją koleżanke, że ta jej o problemach ze swoim facetem nie powiedziała. Wyobrażacie sobie. Obraziła się na pracownika swojego męża , że on ich na ślub nie zaprosił . Z tekstem "jak oni sie zachowuja"

Gość lorbosia
moze jeszcze jakieś rady?

Gość Pannnaa Migottkkaa
Wiecie co postanowiłam? Odpowiadać : "czemu cie to interesuje" na pytanie o pieniądze-niedużo na pytanie np. czemy to czy tamto zroiłam- czy to źle / dobrze? i doprowadzić takimi pytaniami , żeby pytek poczuł się nie swojko

Gość Pannnaa Migottkkaa
albo, że wiem , ze te pytania to wynikają z dobrych intencji, ale chciałabym to zachować dla siebie

Gość lorbosia
ja to juz jestem tak wnerwiona na nią...normalnie chciała mnie osaczyć..tu zaproszenie na świeta, tu moze przyjdziesz wtedy i wtedy, pytania typu co robiłaś w weekend? po ogólnych odpowiedziach wnikanie dalej i drążenie, a gdzie a co itp.... staram sie odpowiadać tak by nic z tego nie wynikała ale strasznie mnie to wyprowadza z równowagi..

Gość Pannnaa Migottkkaa
lorbusia osiągnełam ten etap w poniedziałek, jak musia łam powiedzieć po co biore urlop- zabieg kosmetyczny- a ona po powrocie do pracy na forum, powiedziała : patrze jaka jesteś śliczna, mówie, że jeszcze nie jestem śliczna, a ona będziesz powtarzać ZABIEG? Od razu ludzie zaczeli pytać co robiłam... ech ta jej słynna dyskrecja. A potem pytania nie przesłychania. Aż zaczełam warczć

Gość Pannnaa Migottkkaa
Mój znajomy jak ktoś poruszał przy nim temat innej osoby to ucinał " nie mnie to oceniać". To a'propo wypowiedzi ddllddll, żeby samemu nie obgadywać.

Gość Pannnaa Migottkkaa
up up, może jeszcze ktoś się wypowie? Dzięki za wszystkie wypowiedzi

Gość aw mojej bylej pracy
to szef poalkoholu na wyjezdzie staral sie wypytac o prywatne sprawy

Gość upupupupupupupupupupu
up