Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fatallee

Kiedy dziewczynki zaczynają siadać? Czy powinnam ją podciągać?

Polecane posty

Gość fatallee

Córcia ma prawie 4,5 miesiąca, sama się rwie w leżaczku do siadania, czy mogę jej podać ręce i podciągać czy za wcześnie?

o nie zalezy od tego czy dziewczynki czy chlopcy. kazde dziecko inaczej. Moim zdaniem nie powinnaś jej podciągac. mozesz jej podac rece ale podciagnąc musi sie SAMA!!!

moj syn ma to samo, w lozeczku pociaga sie na przywiszce na lozeczko:) ale ja ne pomagam nawet jak czsami placze i wymusza...

Gość jak chce siedziec to dlaczego
jej nie pomagac? ja swoja siostrzenica sadzalam w tym wieku.okladalm poducha a ta sie smiala i dumna byla ze juz siedzi

Gość Beznadziejnieeeeeeeeeeeee
Dlatego, że dziecko siądzie jak będzie do tego gotowe, pomaganie. a już tym bardziej okładanie poduchami jest szkodliwe, dla jej kręgosłupa. Po co robić krzywde dziecku?

Gość fatallee
Z tego co słyszałam to dziewczynki ze względu na biodra nie powinno się sadzać, poprostu nie robić tak, zeby ciężar ciala opierał si na biodrach.

fatalle nie sadzaj jej. moim zdaniem sama usiądzie ale mozesz podczas zabawy dac jej palce do trzymania i jesli bedzie silna to sie podciągnie do siedzenia... moja miala 4 miesiace jak ciagnela glowke do siadania. myslalam ze to juz... a zaczela siedziec w 8 miesiecącu...

Gość nie nie nie nie
po 1) obkładanie poduchami to zbrodnia ! Dziecko ma siedzieć wtedy kiedy jest do tego zdolne tzn kiedy jego mięśnie sda na tyle silne żeby utrzymac cięzar ciała w pozycji siedzacej. po 2) każde dziecko rozwija się w swoim tempie i jezeli w książce napisali , że nop dziecko w wieku tylu i tylu miesięcy powinno już siedziec to nie znaczy, że tak ma być. No chyba, że sa jakieś inne niepokojące objawy alb o te rożnice w czasie sa bardzo duże. Moja córka jeszcze samodzielnie nie siedziała kiedy jej 3 tygodnie młodsza kolezanka już samodzielnie siadała. Tamta zaczęła chodzić jak miała 9 miesięcy, jak miała rok skakała po kanapach jak mała małpka, moja w tym czasie jeszcze nie chodziła, zaczęła stawiać pierwsze kroki wieku 14 miesięcy. Za to moja jak miała 1,5 roku gadałą już na całego jej wysportowanai ruchliwa na maksa kolezanka zas do ukończenia 3 roku życia posługiwała się zaledwie kilkoma słowami i właciwie nie budowała nawet prostych zdań. Teraz obie chodzą do szkoły, obie biegają i obie gadają. Dajcie dzieciom rozwijac się w ich własnym tempie. Pozdrowionka.

Gość fatallee
No dobrze, macie racje. MAMANI - a kiedy twoja córcia zaczęła raczkować? przed siadaniem czy po? P.S. podziwiam cie za ciaze za ciążą!

Gość fatallee
A czy mogę ją nosić pleckami do mnie "na siedząco" lub gdy ja siedzę sadzać ja tyłem do mnie, przy czym lekko sie odchylam. Inaczej jest płacz - chce wszystko widziec, w lezaczku sie denerwuje bo nie widzi co tam u góry. Gdy jemy obiad musi siedzieć na kolanach :(

fatalle mania zaczela raczkowac po tym jak zaczela siadać... wogole powiem ci ze ona wszystko na raz opanowala zaczela siadac i siedziec w tym samym czasie a jakies 2 tyg poxniej zaczela wstawac w lozeczku :D a teraz mam klopot :( ma 14 miesiecy i za reke chodzi super wrecz biega... sama juz zaczela ladnie chodzic... a od kilku dni znów raczkuje... nie chce sama chodzic :( za reke super biega itd a sama nie. nawet stac sama nie chce jak nie ma sie czego przytrzymac... nie wiem od czego to... nie upadla nie potukla się w tym czasie... tzn miala jeden wiekszy upadek ale po nim jeszcze sama chodzila. jeszcze na dzien dziecka sama dreptala w parku po trawie... i od jakiś 4-5 fdni znow nie chce... :(:( Mam to przeczekac czy cos z tym zrobic? jeszcze napisze ze jak ja zostawiam sama na środku pokoju tak ze nie ma sie czego potrzymac to albo raczkuje albo sie zanosi od plączu zeby jej podac reke :(

Moja zaczęła sadać w wieku 5 mies., a siedziała sama jak miała 6. Ale była szczupła, możliwe, że pulchne maluchy maja mniej siły.