Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość FUNZOLA

CO WIESZ O MACIERZYŃSKIM W UK?

Polecane posty

Gość FUNZOLA

Czesc wszystkim!Czy wiecie od ktorego miesiaca mozna w UK przejsc na urlop macierzynski?Od czego zalezy jak dlugo bedzie on trwal oraz ile bedzie wynosil? I czy wczesniejsze przebywanie na zwolnieniu lekarskim nie wplynie jakos na jego dlugosc? Czytalam gdzies ze jak sie od poczecia pracuje 26 tyg. to platny macierzynski trwa piecdziesiatkilka tyg.A ja w ogole w tej firmie pracuje 1,5 roku ale prawie od poczatku poczecia jestem na zwolnieniu i nie wiem jak bedzie dalej z macierzynskim:(

mozesz wziasc ju 11 tyg przed rozwiazaniem , a trwa chyba cos 9 miesiecy

Tak, od 11 tygodnia przed data porodu (oznaczona przez lekarza) mozesz isc na macierzynski. Zwolnienie lekarskie nic nie zmienia. No chyba, ze jest juz 11 tyg lub mniej do rozwiazania, a TY jestes na zwolnieniu lekarskim. Wowczas pracodawca ma prawo wyslac Cie na urlop macierzynski, ktory trwa 9 miesiecy. Podobno maja go przedluzyc do roku, ale nie wiem od kiedy dokladnie (kiedys slyszalam, ze od 2010 roku). Mam nadzieje, ze te informacje okaza sie przydatne:) Pozdrawiam.

Gość FUNZOLA
Spoko,dzieki wielkie! A przy okazji -poruszylas kwestie o ktorej nie pomyslalam -pracodawca moze mnie wyslac na urlop macierzynski juz na 11 tyg. przed rozwiazaniem-anulujac w sumie ten sposob zwolnienie lekarskie... Dzieki za info!Pozdrawiam serdecznie!