Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Artianka

BITKI

Polecane posty

Nie rozumiem - przecież sos mięsny sam się zrobi przy duszeniu bitek... Możesz ewentualnie pod koniec duszenia dołożyc pieczarki, ale ja tam zawszę wolę ten sos bitkowy taki jaki jest, bez udziwnień :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja jedyne co dodaje do takiego sosu, to cebula (nie używam wtedy mąki bo cebula rozgotuje się i sos stanie się zawiesisty) i daję pokruszonego grzybka suszonego :). No i przyprawy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A tak, oczywiście cebula, ale jakoś to mi się wydało zbyt oczywiste żeby o tym wspomnieć :P Swoją drogą nigdy nie próbowałam robić bitek bez cebuli, ciekawe, czy by coś z nich wyszło...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Raa
Zależy z jakiego mięsa robisz. Jeśli z wieprzowiny to cebula, czosnek, sól, pieprz, zioła np. tymianek lub rozmaryn /ja daję trochę sosu sojowo-grzybowego/ Jeśli z wołowiny to można poszaleć daję grzybki suszone, suszone śliwki, cebulę, czosnek, paprykę,ziele angielskie i listek laurowy. Sosy robią się same.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość to do wałowgo
tez sie dodaje do pieczenia lisc laurowy i ziele angielskie?? myslałam ze tylko do wieprzowiny !?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a wogole jak zrobic takie bitk
i z czego z jakiego miesa napiszcie mi jak krowie na rowie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi sie sos sam robi
podczas duszenia bitkow... Jedynie osobno podduszam (czy nawet podsmazam, bo lubie taka) cebulke i pod kobiec duszenia wrzucam ;) Bozi... jakbym sobie teraz zjadla 😭 a jakie robisz? wieprzowe czy wolowe? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi sie sos sam robi
bierzesz mieso - tniesz, tluczesz i wrzucasz na patelnie, zalewasz woda :P jak robie z wieprzowiny to wczesniej podsmazam ;) Potem dusze ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a wogole jak zrobic takie bitk
no ok ale jakie mieso

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mięso jakie jest - ja robię z pieczeniowego, albo łopatki, albo szynki - ma być taki kawał mięsiwa bez żył i ścięgien, żeby się go dało na plastry pokroić (jak na schabowe). Z reguły robię z wołowiny, ale z dowolnej wieprzowny też można.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A, oczywiscie najsmaczniejsze i wykwintne (tylko że odpowiednio drogie :P ) są bitki cielęce, najlepiej robione na maśle...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robiłam nawet z indyka :D. Kroisz mięso, obtaczasz w mące, podsmażasz na patelni, dorzucasz posiekaną cebulę, smażysz jeszcze moment, zalewasz wodą. wrzucasz zioła. Jeśli robisz z wołowiny to solisz nie od razu, żeby wołowina nie stwardniała :). Ja wrzucam jeszcze grzybki suszone.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Swoją drogą moja pani z warzywniaka sprzedała mi ostatnio taki patent, że podobno wołowina lepiej sie rozpieka jak doda sie do niej kawałek chrzanu. Chrzanu w kawałku z reguły nie posiadam, ale dodaję po łyżeczce tartego chrzanu zawsze do bitek. Nie jestem w stanie stwierdzić, czy to naprawdę pomaga, bo nie da rady upiec tego samego mięsa najpierw z chrzanem, a potem bez chrzanu ;) Ale w każdym razie bitki mam z reguły miękkie :D Bo to że wołowiny nie należy solić przed smażeniem to na pewno. okooko - właśnie miałam napisa, że nawet pewnie i z indora by wyszły - a jeszcze z obsmazonymi na maśle i karmelu jabłkami... :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie słyszałam o tym chrzanie. Ale prawda taka, że wszystko zależy od mięsa, czasem jest ładne, ale sie cholerstwo nie chce upiec, nie wiem czy ze starej krowy, czy jak :). Chyba tak. Hehehe, o tych jabłkach mi nawet nie mów, bo bym samych takich zjadla :D, bez bitek :D. Wogóle coś bym słodkiego zjadła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi sie sos sam robi
wolowe bitki robie z pieczeni wieprzowe z poledwiczek ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robiłam wieprzowe nawet ze schabu :D Smakowały :D Wołowe też robie głównie z pieczeni, dla mnie ważne jest żeby mięso było czyste.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ech, też bym cos słodkiego zjadła... Czas kończyć te diety i zabrac sie za jakieś prawdziwe jedzenie :) Takie pierogi z truskawkami :D Na starego wołu nic się nie poradzi. Teoretycznie powinno sie wybierać jasną wołowinę, bo mięso ze starych sztuk jest ciemniejsze, ale teraz to nigdy nie wiadomo. Trzeba liczyc na szczęście :P Ale z polędwiczek wieprzowych? To chyba takie małe kawałeczki wychodzą?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Poza tym polędwica mi się wydaje za krucha, nie nadająca się do dłuzszego duszenia. No nie wiem. Pierogi bym sama zrobiła, albo tort z truskawkami :D. Mam dużo, coś muszę wymyślic :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak masz za dużo truskawek to zrób koktajl - ale taki bez kefiru :P Tylko zmiksowane lekko poslodzone truskawki do picia - to sama esencja truskawkowatości :D Polędwiczki moim zdaniem sa tez po prostu za drogie, zeby je tak przerabiać, skoro nadaje sie do tego tańsze mięso. Ale co kto lubi :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Hehehe, takie truskawki to ja mrożę :). Uwielbniam potem takie zmiksowane, pyszne, zamrożone. Kiedyś hortex, dawno temu robił takie pyszności :). Teraz jak są w sklepach, to z dodatkowymi E :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Fakt, dla mnie polędwiczki, też są za drogie, do takich bitków/bitek nie wiem :). Poza tym malutkie, za kruche hmmm nie wiem. Polędwice to mi sie kojaża tylko i wyłącznie z krótkim obsmażaniem i delikatnym mięsem. :).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi sie sos sam robi
mi wychodza z poledwiczek ;) Fakt... drogie - ale nie robie codziennie. A poza tym oszczedzam na innych rzeczach, bo akurat na jedzeniu nie zawsze ;) Uwielbiam bitki wieprzowe z poledwiczek, z makarone (fale najlepiej). No mucha nie siada :D a im bardziej kruche tym lepiej - przynajmniej dla mnie ;) Ale kazdy ma inny gust...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mi sie sos sam robi
male kawalki... no moze, chociaz nie wiem. zalezy jak grubo sie kroi i jak cienko rozbija ;) ale mam smaka teraz 😭

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja wogóle nie jestem fanką wieprzowiny, także żaden ze mnie bitkowo-wieprzowy autorytet :). Ja wolę wołowe albo indycze :). I do tego kasza gryczana, albo każda inna. : D Mniam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×