Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karawana

Paradontoza

Polecane posty

Gość Karawana

Własnie sie dowiedzialam ze mam paradontoze, Dentyska powiedziala ze wypadna mi zeby kiedys i kazala smarowac zelem elmex. Czy ktos boryka sie z ta choroba? Co robic?

Gość jedne z rad
1.prawidłowa dieta 2.ćwiczenia mięśni żuchwy i szczęki poprzez żucie pokarmu a unikanie pokarmów rozdrobnionych mechanicznie 3.masowanie dziąseł szczoteczką do zębów 4.używanie odpowiednich past 5.hartowanie jamy ustnej chłodną i zimną wodą 6.płukanie jamy ustnej roztworem soli/dentoseptu, lub lekarstwem przepisanym przez dentystę 7.prowadzenie higienicznego trybu życia Szczegóły na www.vademecum.zdrowia.prv.pl

Gość ania minecka
Szybka wizyta u denstyty, ale to to już miałeś. Ważna jest profilaktyka. Przecież paradontozie można jak najbardziej zapobiegać. Sami korzystamy w domu z pasty ajona - jeden z członków rodziny miał paradontozę kilka lat wcześniej. Udało się ją całkowicie wyeliminować. Później nikt w domu już problemu nie miał. Nie wiem czy to zasługa ajony, ale po prostu z niej właśnie korzystaliśmy.

Gość herbert k.
Nie wiem czy to dzięki tej paście - możliwe. Wiem, że część ludzi na paradontozę genetycznie - niewielka część, a zdecydowana większość osób ma ją przez własne zaniedbania. Higiena jamy ustnej to tutaj podstawa do normalnego życia.

Gość Karawaniak
Tobie już nie pomogę, bo temat z przed 4 lat, ale mój lekarz dał mi próbkę pasty, którą ktoś tutaj wymienił - ajonę. Miałem wczesną paradontozę i udało mi się ją w całości wyeliminować. Teraz jest tylko lepiej - zęby mam super utrzymane.

Gość herbert k.
Czyli jednak można coś zdziałać samodzielnie - teraz już bym wiedział co robić. Generalnie polecam wizyty u dentysty co pół rok - wtedy dentysta nie przegapi pierwszych oznak paradontozy, a wy nie będziecie mieli problemów.

Gość yrek z
Można samodzielnie, ale w ten sposób to nic wielkiego się nie zdziała. Sama pasta to nie wszystko. Lekarz musi to ocenić. Nie w każdym stadium sama zmiana pasty faktycznie cokolwiek zdziała.

Gość mruskaz
Ludzie - nie gadajcie głupot. Jeśli paradontoza już jest to sami niczego nie zrobicie. O pastach itp. można mówić, ale przy profilaktyce, ale oczywiście Polakom przypomina jest temat dopiero wtedy, gdy problem jest widoczny ;/

Gość yrek z
Wszystko zależy od stopnia zaawansowania. Jeśli faktycznie paradontoza zaawansowana to ciężko cokolwiek zdziałać. Można za to już wcześniej pomyśleć o ajonie i później do tego typu problemów nie doprowadzić. Czy to nie jest proste?

Gość mruskaz
Ale brednie - zawsze można coś zdziałać, o ile tylko wykorzysta się odpowiednie sposoby. Wiadomo, że przy paradontozie najważniejsza jest profilaktyka, ale nawet później można coś zdziałać. Wystarczy tylko się zaangażować.

Gość Karawana-n
Rób jedno - myj zęby ajoną, co jakiś czas wizyta u dentysty i naprawdę wszystko będzie ok. Paradontoza jest poważnym problemem, ale nie aż tak dużym, żeby nie można było sobie z nim poradzić. Tak więc miej to na swojej uwadze.