Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 18nastka

proszę doradźcie, nie mam doświadczenia w tym temacie...chodzi o zabezpieczenie

Polecane posty

Gość 18nastka

Witajcie :) chcemy z chłopakiem rozpocząć współżycie, jesteśmy ze sobą już 9miesięcy i myślę, że oboje dojrzeliśmy do tej decyzji. Jednak moja wiedza na temat antykoncepcji ogranicza się do literatury i opinii bardziej dowiadczonych kumpelek.. tak czy inaczej chciałam się poradzić, jaką metodę wybrać? dodam, że tabsy nie wchodzą w grę gdyż nie chce się truć w tak młodym wieku. myśleliśmy o prezerwatywach 'durex extra safe' czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ich temat? lub polecić nam jakąś inną skuteczną ale bezpieczną metodę antykoncepcji? z góry b.dziękuję :) Maja

Gość 18nastka
up

Gość 18nastka
a czy trzeba na coś uważać? mam na myśli takie bardziej 'techniczne' sprawy? :)

nie martw sie, w prezerwatywach jest instrukcja obslugi;) jak facet zalozy i bedziecie sie kochac nie szarżuj;)hehe mnie sie raz w zyciu zdazylo,ze gumka pekla a mojej przyjaciolce ciagle sie to zdarza(nie wiem co oni tam wyprawiaja) a kupuja durexa a z mezem takie zwykle po 3zł i nigdy nam sie nic nie przytrafilo! tylko uwazaj rzeby paznokciami nie pocharatac ale ogolnie nic sie nie stanie;)

Gość 18nastka
dzięki :) tak to już bywa że za pierwszym razem są wątpliwości... kurcze, a jeśli gumka pęknie...słyszałam o tabletkach 'po' ale sama nie wiem jak mialabym się zachować, z pewnością są to tableki na receptę, dość drogie itd.. może jeszcze jakieś wskazówki? :) :)

18nastaka a znasz swoje cykle bo jeśli tak to lepiej współżyć wtedy kiedy są dni niepłodne w razie awarii nic się nie stanie

Gość 18nastka
mam taki kalendarzyk w komputerze on niby oblicza co i jak..tyle ze nie mam idealnie rownych cykli...zazwyczaj jest kilkudniowa roznica i za bardzo nie wiem jak to liczyć ;/ przeważnie poznaje ze mam plodne po śluzie.. ale wiem ze to moze być mylne.. ogolnie dopiero wkraczam w swiat seksu i bardzo duzo czytalam na ten temat...ale i tak przydaloby sie kilka porad kogos bardziej doswiadczonego...nie chce zaliczyc Zadnej wpadki :)

Gość wiesz co.....
18nastka poczekaj ty do małżeństwa,tak będzie lepiej bo tylko psujecie chłopakow a i tak ożeni się z dobrą dziewczyną.

To może na początek zaplanujcie swoje pierwsze współżycie zaraz po okresie wtedy jest pewność że nie ma owulacji albo na kilka dni przed okresem. Jak masz cykle 25-30 dniowe to unikaj seksu miedzy 11 a 18 dniem

Gość 18nastka
wiesz co... -> my to chcemy zrobić z miłości a nie dla samej przyjemności...poza tym i dla mnie i dla niego to pierwszy raz.. oboje jesteśmy "porządni" więc odpuść.. dzięki karolcia :) a czy wiesz może coś więcej o tych pigulkach "po" ?

ale poco ci pigolka po? przeciez gumka nie peknie:) kochajcie sie kiedy bedziecie mieli ochote bez liczenia dni... nic sie nie stanie!

Gość ghss
w prezerwatywie jest okrponie nie wiem jak tak można :/

Dziewczyno! po pierwsze jeśli decydujesz sie na współżycie to niezależnie od metody antykoncepcji musisz brać pod uwagę możliwość zajścia w ciążę!! Sex jest piękny z osoba która się kocha ale trzeba być też pewnym i odpowiedzialnym za siebie i ewentualnie za dziecko!! żaden środek nie daje 100% pewności!! ja też odradzam branie hormonów bo mimo początkowego zadowolenia z czasem pojawiaja się problemy zdrowotne a po ich odstawieniu cykle są rozregulowane!! proponuje Ci byście stosowali prezerwatywy! ja używam z mężem Durexa i jeszcze nas nie zawiodły, jeśli je dobrze stosujesz to nic się z nimi nie stanie!! Dla pewności, dodatkowo w dni płodne możesz zastosować globulki np. patentexOval- to dobre rozwiązanie!! Ja również nie mam regularnych cykli pomimo 22 lat, więc tym się nie martw ale zacznij obserwować swój organizm pod względem temperatury, śluzu i samopoczucia- gwarantuje że bez problemu określisz swoje dni płodne. poczytaj o tym na necie!!jest tego dużo!! ja osobiście polecam prezerwatywy i gdybym miała możliwość zaczynać swoje życie seksualne jeszcze raz to nie decydowałabym się na pigułki dlatego tobie również odradzam:) pozdrawiam:) i życzę dobrych decyzji!

Gość 18nastka
chcialabym się dowiedzieć coś więcej o tej pigulce 'po' tak na wszelki wypadek... nie wiem jak jest w gumce ale wiem ze bez niej nie ma mowy o wspołżyciu...to za duze ryzyko, kiedyś..gdy będziemy mieli bardziej ustabilizowaną sytuację owszem, poki co -odpada... a czy któraś z Was stosowała globulki? podobno nie są zbyt estetyczne w użytkowaniu, czytałam że ciekną itp...

Gość 18nastka
oj matko - dziękuję Ci bardzo :) rozwiałaś nieco moje wątpiwości :) a jeśli chodzi o tabletki anty, to nie chcę tutaj robić jakiejś antyreklamy bo wiem, że jeste tutaj bardzo wiele zwolenniczek tej metody...ale baaardzo dużo czytalam na ten temat i zarówno ja jak i mój chłopak stwierdziliśmy, że nigdy w życiu nie będę tego brać. I już. mam nadzieję, że te durexy zdają egzamin :) i że będzie wszystko w poządku :)

18nasta Ja na temat pigułek "po" nic cię nie powiem bo nigdy tego nie brałam i nie zamierzam. musisz sobie uświadomić że skoro chcesz iść z facetom do łóżka to może coś się wydarzyć. jednak jeśli się będziecie zabezpieczać to nie ma obaw. Ciesz się seksem a nie myśl czy czasami gumka nie pękła bo przez taki strach możesz sobie opóźnić okres i pierwsza myśl to oczywiście ciąża

Gość 18nastka
dzięki dziewczyny :*** 3majcie kciuki wkrótce ten wielki dzień :))

Gość Emyu
hej, jesli chcesz zaczac wspolzycie to posluchaj. MY stosowalismy tabletki, po 2 latach prsyszla pora na ich odstawienie. Przez 2 lata nie bylo zadnych, nawet najmniejszych problemow. Po odstawieniu zaczely sie jazdy z rozregulowanym okresem. Zaczelismy stosowac gumki. Wszystkie byly prawidlowo zakladane i sprawdzone czy nie pekly. I co sie okazalo... ciaza. Nic nie daje 100% skutecznosci. Mozesz przeniesc cos na palcach lub w inny sposob. Sam nie wiem jak do tego doszlo ze moja dziewczyna zaszla. Chcialem tylko Ci przypomniec ze powinnas uwazac... Pozdrawiam.