Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NuNIA

Planowanie ciąży a lekka anemia

Polecane posty

Gość NuNIA

Mam niewielką niedokrwistość -hemoglobina 11,4( norma 12), hematokryt 33 ( norma 37). Zaczęłam brać tadyferon Fol -1 tableta dziennie.Lekarka -internistka, powiedziała, że mogę spokojnie brać to żelazo, bo ono nie ma niekorzystnego wpływu i za miesiąc rozpoczać starania o dziecko. Ale ja się zastanawiam, czy mogę do tego brać Centrum - Materna dla planujących ciąże. Wiem zapytam się lekarza, czy moge brać to i to jednoczesnie, ale dopiero za tydzień. A wy jak myslicie? Przyczyną anemi są u mnie obfite miesiączki, więc w może w okresie ciązy może nie będę miała anemi?

anemie w ciazy ma 99% kobiet, wiec i ty bedziesz ja miala. Zwlaszcza ze masz do niej tendencje. Nie wiem czym sie martwisz? przeciez to zadna choroba. Staraj sie o dzieko spokojnie i nie zamartwiaj sie na zapas. Co bedzie pozniej? zwariujesz przez te trudne 9 miesiecy ;p

Gość oj zdziwiłabyś się kurde no
całe życie zmagam się z anemią (u mnie to rodzinne - mama, dziadek), a w ciąży mam coraz lepsze wyniki od samego początku co jest zwłaszcza dla mnie szokiem;) oczywiście nie jest to hemoglobina 16, ale już 12,5 gdy na początku ciąży było 12,0 co jest naprawdę nie lada wyczynem jak na mnie i w ciąży:D

Gość 28 tc ...
Na początku ciązy zawsze hemoglobina jest wyższa, dopiero w II trymestrze drastycznie spada, bo wtedy jest największe zapotrzebowanie na żelazo. W 9 tc miałam 13, ok 20 tc już 10,3 przy czym zażywałam 2xdziennie żelazo. Teraz wyniki powolutku się poprawiają.

Ja przed zajściem w ciążę brałam Feminatal Metafolin 800, na zalecenie lekarza. Podobno to dobry zestaw,bo zawiera i witaminy z żelazem, i kwas foliowy i metafolinę, która wspomaga jego wchłanianie