Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sza-fi-ra

Baranina-jak przyrzadzic?

Polecane posty

Gość sza-fi-ra

czy lubicie mieso barane? Jagniecine lub baranine? Ja mam kotlety i nie wiem jak przyrzadzic aby byly dobre.. poradzcie cos.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podobno trzeba dac dużo rozmarynu, bo wtedy mniej śmierdzą - tak słyszałam z drugiej ręki, ale doświadczeń nie mam sama, poza tym, że raz jadłam - rozmaryn nie bardzo pomógł :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w ogole nie wiem skad sie wzielo te pojecie, ze baranina/jagniecina smierdzi, moza kiedys sprzedawali jakies stare barany i ludzie to sobie tak zapamietali? :P mieszkam w Holandii i w te mieso zaopatruje sie u Turka, jest swieze i jasne, jak moja mama zjadla je po przyrzadzeniu to nie mogla wyjsc z podziwu, ze takie dobre :) mlodsza siostra tak samo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sza-fi-ra
Takie kotlety z koscia ..ja sie nie znam ale wlasnie znalazlam przepis i jutro zrobie :tak rozgrzac maslo na patelni , wlozyc nasolone mieso , dodac czosnek, rozmaryn i dusic bez wody we wlasnym sosie.:) Zobaczymy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
juz wiem jakie, tez takie kupuje :) ja czesto dusze przyprawiona baranine w occie winnym, na bardzo malym ogniu, troche to trwa, ale efekt jest swietny dodaje sporo czosnku, ocet, gotowa mieszanke zmielonych przypraw - bez konserwantow i glutamianu - gozdziki, galka muszkatolowa, czarny pieprz, imbir, cynamon i kardamon; nigdy nie ma dziwnego posmaku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie wiem - może mnie się trafiły jakieś stare barany, bo przypomniało mi się że jeszcze raz jadłam - i to w Nowej Zelandii, gdzie teoretycznie powinni wiedzieć, jak się obchodzić z jagnięcina. I w obu przypadkach ten charakterystyczny zapach mi przeszkadzał. Ale co kto lubi - takie ryby też mają swój zapach :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bidortaa
e nie , mieszac baranine z wieprzowina? co za pomysl - na te twoje miesko najpewniejszy sposob: zabek cezosnku troszeczke rozmarynu dobry olej mieso ogladasz i jezeli jest troche za duzo tluszczu to okroj ale nie wyrzucaj - te skrawki sluza mi do wytopienia tluszczu przy smazeniu rozmaryn i czosnek + malutko soli -ja nie dodaje soli) wymieszaj z olejem posmaruj miesko i odstaw na troche potem pozostaje ci na rozgrzana patelnie wrzucic miesko i obsmazac z kazdej strony - sztuka polega na smazeniu - bo nie moze byc przesmazone dlugo ale i nie za krotko - niektorzy lubia polsurowe do tego dodaje zielona fasolke szparagowa tez z dodatkiem czosnku i pietruszki - ziemniaki pieczone z diabla albo z piekarnika - do ziemniakow mozna zrobic sos ze smietany gestej z czosnkiem bo baranina czesto doprawiana czosnkiem - najlepszym kawalkiem jest udziec ale wole karkowke - zeberka z jagniat na ogol piecze sie bez przypraw bo naprawde nie nalezy psuc smaku miesa :) Info dla pan odchudzajacych sie: baranina jest wlasnie polecana w jadlospisie bo to chude mieso

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Jesli lubicie jagnięcine i chcecie zjeśc taka prawdziwą, dobrze przygotowaną to jak bedziecie w Krakowie koniecznie powinniście odwiedzić tą restauracje http://www.magnes.krakow.pl/ Dobra golonka, jagnięcina. Smak niezapomniany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Polska jagnięcina jest znakomita, ale niestety kiedyś jej wcale nie było. Można było co najwyżej liczyć na starego, wysłużonego barana, który musiał wczesniej posłużyć do zrobienia iluś tam swetrów i par skarpet:)Co do ceny, to dobra jagnięcina kosztuje ok. 40 zł za kilogram.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
To ja jednak wole już wybrać sie do wspomnianej restauracji i tutaj zjesc dobrze przyrzadzone mieso niż po prostu samodzielnie sie z tym wszystkim męczyc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ooooooooooo fffuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjjjjjjjjjjj!!!!!!!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Patilutekks
Przyznam Ci, że to nie łatwa sprawa, ja nigdy nie jestem w stanie osiągnąć pożądanego efektu, bardzo dobrą baraninę jadłam np. w Krakowie w http://podbaranem.com/ , ale muszą tam dodawać jakiś wyjątkowy składnik, bo nie jestem w stanie odtworzyć tego smaku :( No ale próbuj, trening czyni mistrza i to nie są puste słowa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja też raczej sama bym sie za to nie wzięła :) Dlatego też popieram wybor restauracji takiej jak wspomniany Magnes w Krakowie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!! WON ze spamem tych spelun!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ech ludzie ludzie i jeszcze raz ludzie czytając te wasze wypociny typu jak można usunąć zapach mięsa owczego nie żadne wykrawanie tłuszczt żadne mycie pod ciepła wodą lub coś w tym stylu to nic nie pomoże nawet moczenie w occie też ja lubię mięso owcze bo mam skąd brać po za tym mięso trzeba włożyć do garnka i obtoczyć kawałek mięsa solą normalną ze sklepu to zniewluje ten zapach to jest najlepszą rada dla wszystkich

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Od doboru przypraw zależy dużo jeśli nawet nie wszystko jeśli chodzi o smak potrawy. Często gęsto ludzie o tym zapominają jednak. My do naszej restauracji stawiamy na polskie, naturalne przyprawy z Siedlec ze sklepu NMR (http://nmr.com.pl). Warto u nich poszukać. Do baraniny mamy na pewno sprawdzony dodatek i tak samo bardzo dobrze wydobywa smak przyprawa cygańska – mogę te dwie polecić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×