Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bela81

wynik EEG co mi jest?

Polecane posty

witam serdecznie 2 tyg temu miałam robione EEG głowy dstałam dziwny wynik, robiłam te badanie pierwszy raz. a wynik jest taki: OPIS BADANIA: Czynność podstawowa utworzona z fal alfa o częstotliwości 8-9c/s i ampitudzie do 60uV oraz zarejestrowano pojedyńcze fale theta o częstotliwości 5-6/c/s i amplitudzie do 80uV. W odprowadzeniach czołowo-skroniowych dominują fale beta, zarejestrowano ponadto pojedyńcze fale theta o częstotliwości 5-6c/s i amplitudzie do 80uV. W trakcie zapisu rejestrowano kilkakrotnie wyładowania fal wolnych theta 5-6 c/s i amplitudzie 90uV oraz delta o częstotliwości 0,5-2c/s i amplitudzie do uV we wszystkich odprowadzeniach, częściej podczas hyperwentylacji. RZ- słabo wyraźne FS- wodzenie rytmu zachowane HW- nasila wyladowania fal wolnych ORZECZENIE: zapis nieprawidlowy - zmiany o typie napadowym. BARDZO PROSZĘ NIECH MI KTOŚ POWIE O CO CHODZI I CO MI JEST?

Gość jak to jest z tym
W wielu schorzeniach mózgu badanie pozwala umiejscowić proces chorobowy w określonej okolicy. Szczególnie istotne znaczenie ma badanie EEG u pacjentów z napadami padaczkowymi, w przebiegu zapalenia mózgu

Gość betraycze83
Spokojnie :) Wynik EEG może interpretować tylko i wylącznie neurolog, ktory zna Twoją historię choroby i wie, z jakiego powodu bylo zalecone EEG. Mnostwo ludzi ma nieprawidlowe zapisy, a są zupelnie zdrowi. Zapis EEG zmienia się w ciągu dnia wielokrotnie, i tylko specjalista ktory wie czego szuka może stwierdzic, czy rzeczywiście dzieje się coś niepokojącego. Tak generalnie to wcale ten wynik źle nie wygląda.

Gość tak -zgadzam się
To tak jak EKG zmienia się za każda razą!