Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasiatko-lala

pomozcie mi zinterpretowac wyniki hormonalne

Polecane posty

Gość kasiatko-lala

Kochane powiuedzcie mi cos o moich wynikach co? ja wam je napisze:)oki? Powiedzcie mi bo juz sama nie wiem, mialam problemy z owulacja, plamilam w srodku cyklu i przed okresem i moj gin powiedzial mi ze skoro nie mam owulacji to mam zrobic badania kiedy mi pasuje bo nie mam cyklu Wiec robilam je w 15dc a cykle mam 27dniowe wiec jak ja mam to czytac bo juz jestem glupiapomozcie mi ja napisze wszystko a wy mi powiedzcie oki? W tym m-cu jest lepiej, zero doslownie zero plamienia w yniki jak nizej, co o nich myslicie? Lh: surowica 9,46 mlU/ml f.folikularna 1,1 - 11,6 srodek cyklu 17,0 - 77,0 f.lutealna 0 - 14,7 po menopauzie 0 - 8,0 Prolaktyna:surowica 23,2 ng/ml Progesteron: surowica 4,46 ng/ml f.folikularna 0 - 1,13 owulacja 0,48 - 1,72 f.lutealna 0,95 - 21,0 1 trymsetr ciazy 9,3 - 33,2 2 trymestr ciazy 29,5 - 50,0 3 trymetsr 83,1 - 160 tsh - 1,29 ulU/mL Fsh: surowica 7,14 mlU/ml f.folikularna 2,8 - 11,3 owulacja 5,8 - 21,0 f.lutealna 1,2 - 9,0 menopazua 21,7 - 153,0 Androstendion 1,91 ng/ml

Gość klasyka za dużo prolaktyny
, a to stopuje okres w ogóle. Prolaktyna wydziela się na skutek stresu, guzów, problemów z hormonami tarczycy itp. Poza tym nie słuchaj rad z forum, idź do lekarza.

Gość klasyka za dużo prolaktyny
A poziom prolaktyny mierzy się ok. 2 w nocy, bo wtedy jest najwyższy. Najlepiej udać się na badania cyklu do szpitala. \

Gość kasiatko-lala
dziekuje za rady:) ja mam wizyte u lekarza za tydzien w czwartek jutro robie badania jeszcze na testosteron, DHEASi 17OHP a moj maz dzis zrobil badanie nasienia wiec czekamy na wyniki, a co myslicie o progesteronie co? A stresy to mialam duze moze to dlatego, i mam gazy i wzdecia od kilku dni:(a hormon tarczycy w normie z tego co wiem, nie mam nadczynnosci ani niedoczynnosci:)a za duzo przekroczona ta prolakytna?

Gość kasiatko-lala
czekam i prosze niech mi ktos pomoze:(?

Gość karrolina79
z tego co wiem to norma PRL jest do 27, więc raczej nie masz za wysokiej prolaktyny:)

Gość karwetka***
ja tez uwazam ze nie masz az takiej tragedi z prolaktyna zatem progesteron masz znacznie podwyzszone jak na srodek cyklu.lh slabe a ten hormon jest odpowiedzialny za owulacje.fsh masz w nor mie ale jak na 15 dzien powinnas miec duzo wiekszy.z reszta idz do lekarza on ci wszystko wytlumaczy.ale lh tu jest problem.

Gość ojacie
Jestes w fazie lutealnej (po owulacji) nie podajesz norm prolaktyny a to wazne, jsli jest w gornej granicy albo ponad norme to nadaje sie do zbicia, jesli zas norma wynosi ok do 30 to prolaktyna ok. KAZDE LABORATORIUM MA SWOJE NORMY - jedno ma do 20 inne do 30 i zawsze nalezy odczytywac wynik zgodnie z normami bo zalezy to od wysklowania aparatu. To, co w jednym labo bedzie mialo wynik 15 przy normie do 30 w innym labo wyniesie 10 w normie do 20 z tej samej probki krwi. lh w stosunku do fsh prawidlowe, wyniki masz dobre a co do wypowiedzi o podwyzszonym progesteronie, zapomnij o czyms takim jak srodek cyklu, owulacja u kobiety wystepuje dowolnie (na 12 do 16 dni przed miesiaczka), jeden cykl moze byc krotszy od drugiego i to naczy ze owulacja w tym cyklu wystapila wczesniej to ze jestes w 15 dc nie wyklucza tego ze jestes juz po owulacji (bo jestes) i nie maja racji te osoby, ktore sugeruja sie dniem cyklu a nie normalmi dla poszczegolnych faz lh tez tu nie jest zadnym probleme, ladny wynik

Badania hormonów powinno się robić w odpowiednich dniach cyklu, inaczej mogą być niemiarodajne.