Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnietka

no-spa w ciazy --- szkodliwa????

Polecane posty

Gość agnietka

na innym topicu przeczytalam wypowiedz odnosnie nospy, ze w ciazy jest niewskazana. mi nakazal ja brac moj lekarz i to 3 razy na dzien, dosc dobry i szanowany doktor. i co ja mam teraz myslec? brac ja?

w krajach europy zachodniej ten lek jest WYCOFANY! nie podaje się go a już tym bardziej nie podaje się go kobietom w ciąży! czytałam że jak matka bierze tą no-spę to potem dziecko ma problemy z napięciem mięśniowym :( a teraz niemalże co 2 dziecko je ma...

Gość morank
Jak leżałam w szpitalu na Madalińskiego w Wawie to lekarze podawali no- spę pacjentkom... Mój lekarz mi też przepisał no-spę. Brałam i dzięki temu jestem nadal w ciąży, a mój maluszek rozwija się wzorcowo. Na twoim miejscu zapytałabym siebie czy mam 100 % zaufanie do swojego lekarza prowadzącego. Jeśli nie to warto by było go zmienić. Poza tym to co ludzie piszą w internecie należy traktować z przymróżeniem oka. W końcu twój lekarz skończył medycynę nie oni. Dochodzi jeszcze jedno zagadnienie : mianowicie norm w Krajach.Kazdy kraj ma inne normy. To co jest tylko na receptę w Niemczech czy Anglii jest dostepne w Polsce bez recepty. A dając skrajnościowy przykład to w Turcji np antybiotyki są sprzedawane bez recepty...

Gość agnietka
ja mam twardy brzuch i do tego macica sie stawia, wiec nospa to chyba koniecznosc... no ale z drugiej strony, jezeli jest szkodliwa... że się tak zapytam - nie pisz mi prosze o krajach zachodnich, bo sama zaszlam w ciaze mieszkajac w uk. opieka byla tak fatalna, ze czym predzej uciekalam stamtad. to prawda ze nie wypisuja nospy, ale czy wiesz ze tam po prostu zagrozonych ciaz sie nie ratuje??? mnie z plamieniami nawet nie zbadali tylko odeslali do domu i kazali czekac, zeby zobaczyc co bedzie. wiec prosze nie stawiaj mi tu krajow zachdnich za wzor, bo wiem jak to tam wyglada :-////

Gość agnietka
i jeszcze cos - wcale nospa nie jest tam wycofana!!! nie ma nospy, ale jest jej tamtejszy odpowiednik.

Wybacz, ale ja np do podtrzymywania ciąż za wszelką cene, to trochę się z nimi zgadzam. Ale to nie o to chodzi. O tej nospie to mi mówili dwaj lekarze w Polsce, całkowicie sie nie znający. Na dłuższe skurcze, stawianie się macicy dostałam na kilka dni fenoterol. I przeszło.

Gość agnietka
zgadasz sie z tym, ze jezeli kobieta w 25tc krwawi to nie nalezy jej pomoc??? gratuluje pogladow.

Gość agnietka
punkt widzenia zalezy od miejsca siedzenia - ciekawe czy bys sie tak z tym zgadzala, gdyby zycie twojego maluszka bylo zagrozone...

hej ja będąc w ciąży też brałam no-spe forte.brzuch mi się stawiał, później już pod koniec 8 m-ca brałam relanium.Urodziłam śliczną i zdrową córeczkę. pozdrawiam

tak jasne, nie ufaj lekarzowi tylko sobie i nie zazywaj choc przepisal. tylko potem nam tu nie placz i nie zgrzytaj zebami jak sie cos podzieje. w szkole rodzenia mowili nam o takich \"mądrych wszechwiedzących pacjętkach\", byly chore, lekarz przepisal np antybiotyk a one go nie braly bo WYCZYTALY ze szkodzi dzieku! pily tylko sok z malin i witamine C. owszem, im infekcja przechodzila a potem rodzily chore, zainfekowane dziecko. Tak tak moi drodzy, lepiej jest zazyc i podac dziecku przez pepowine zmodyfikowany przetworzony lek, niz potem po urodzeniu faszerowac go czystymi antybiotykami ze strzykawy.

A czy ja powiedziałam, kiedy z tego co wiem, tam się podrzymuje ciąze po 20-25 tygodniu, ja mówię o początkowych tygodniach ciąży. Proszę, ja wyraziłam swój pogląd, nie doprecyzowałam fakt, ale też można się domyślić, ze nie chodzi o te późne ciąże.

Gość ale lekarze chyba
przepisywali Wam no-spę forte? Bo mój ginekolog w ciąży kazał mi przez pewien czas brać taką no-spę (miałam ciążę lekko zagrożoną) - mówił, że to jest ta właściwa dla kobiet w ciąży, że eksperymentów na kobietach nie robiono (bo też która ciężarna zgodziłaby się być królikiem doświadczalnym?), badania robiono chyba na szczurach (o ile dobrze pamiętam) i wszystko z tymi szczurami było OK. Mojemu dziecku nic nie dolega, moja kuzynka urodziła trójkę dzieci na no-spie forte i wszystkie są zdrowe.

Gość agnietka
okokokokokokoko - w uk nie ma obowiazku podtrzymywania plodu majacego mniej niz 26 tygodni. tak dla twojej wiadomosci.

Gość morank
mówiłam tylko o normach, a nie o jakości leczenia czy poziomie wiedzy. Wiele kobiet brało, bierze i będzie brało no- spę w ciąży... A ty zamiast pytać się na forum to spytaj się swojego lekarza o skutki brania no -spy. Zarówno o te krótko i długo terminowe.

Poza tym napisałam, ze trochę sie zgadzam, co nie znaczy, że uważam że robią doskonale i idealnie. Poza tym po co ja się tłumaczę.

To przepraszam, bardzo, że nie znam dokładnie przepisów w UK, ale ogólnie g... mnie to obchodzi jak tam jest. Ja wiem jak jest u nas w kraju. JA MÓWIŁAM I MYŚLAŁAM O WCZESNEJ CIĄŻY. Dobra kończę, bo widze, że zaraz się zacznie problem.

ja też mieszkam w UK więc mi nie mów jak tu jest :O wiem że nei podtrzymują ciązy do 12 tyg i tu się z nimi zgadzam (możesz sobie na mnie psy wieszać ja mam to gdzieś) i też straciam jedno dziecko - w 21tyg ciązy!!! mam już zdrowe dziecko, urodzone o czasie ale jeśli kiedykolwiek zdecydujemy się na kolejnego maluszka to napewno!!! nie będę prowadzić ciązy w PL a skoro mają odpowiednik no-spy to czemu o nią nie poprosiłaś? hmm? co, języka się nie zna co? dlatego lepiej gadać w PL z lekarzami po polsku nie? chcesz to bierz no-spe- po co nam dupe zawracasz na forum? po co?

Gość agnietka
lekarz mi powiedzial, ze brzuch jest za twardy, stawia sie, do tego mam krotka szyjke macicy i moge urodzic przedwczesnie. zalecil brac nospe, zeby rozluznic ta stawiajaca sie macica, ktora czasem strasznie sie napina. dzis rano na innym topicu wyczytalam ze nospa jest szkodliwa, niewskazana i w ogole zla itp. wiec sie pytam. wg mnie lepiej chyba brac ta nospe i donosic ciaze, ale chcialam poznac inne opinie i przypadki. jestem w 28tygodniu.

Gość a po co i dlaczego
agnietko! ja również brałam no-spe, od 14-15 tyg. co jakis czas, ale nie dawła żadnych efektów, znaczy nie pomagała ;) dopiero kiedy ginka kazała mi ją brać ciągle, tak jak piszesz 3x dobe po kilku dniach zaczał się brzucho rozluźniać, a miałam go okropnie spięty, stawiał się, miałam skurcze, Fenoterol dostałam dopiero po 25tc i nie odstawiono mi go już, bo powiedziano że może to spowodować przedwczesny poród, wiec póki możesz to nie spiesz się do niego, bo prawdopod. już na nim zostaniesz. Mimo brania nospy i magnezu, fenoterolu, a nawet relanium bo nic nie pomagało, moj synek urodził się zdrowy, bez napiecia mięśniowego, nie miał go również potem. Doskonale się rozwija :) (tfutfutfu) Donosiłam go do 42tc :) Poza tym, ja też słyszałam w ciąży ze nospa spowoduje to nap. miesniowe u niego, ale pomyslalam sobie ze lepsze napiecie miesn. ktore mozna rehabilitować, i nie zostaje po nim slad, niż poronić w tak wysokim tc. Wynik jest jasny, nie przejmuj się i nie czytaj w necie na ten temat bo się nastresujesz tylko, pozdrawiam serdecznie :*

Gość ale lekarze chyba
mi też groził poród przedwczesny, brałam no-spę forte do 36 tygodnia ciąży, potem lekarz odstawił, bo twierdzil że teraz nawet gdybym urodziła to z dzieckiem będzie wszystko OK :) Młoda jak na złość urodziła się w 41 tygodniu ciąży i miała 10pkt. Apgar.

ufff, że się tak zapytam, myślałam, że jestem osamotniona w swoim poglądzie.Gratuluję zdrowego maluszka :). Ja z tego co wiem, na rozwierającą się szyjkę, skurcze itd to sama nospa nie wystarczy, tylko własnie kobiety biorą fenoterol. Także, lepiej zapytaj lekarza, a jeśli nie jesteś do końca pewna, to idź do innego.

Gość agnietka
że się tak zapytam - glupia i wrednia pizda z ciebie. wrocilam dlatego, ze nie bylam zadowolona z opiki i tyle. szczegolnie mnie wkurzylo, ze nawet mnie nie zbadali gdy plamilam, odeslali do domu, a ja siedzialam i sie martwilam. nie twoja sprawa jak znam jezyk, ale ide o zaklad ze lepiej od ciebie. pracowalam w obsludze klienta. zreszta po co w ogole to pisze. jak jestes tak w uk zakochana i tak spiewajaco znasz angielski, to po co wlazisz na polskie forum???? nie lepiej isc sobie na jakies angielskie???

Gość ghggghghg
Okokoo ciesz się, ze nie miałas problemów z ciążą. Uwierz mi, że kobieta walczy o swoje dziecko anie zostawia je na pastwę losu. Ale mnie wkurzają takie poglądy!!!!!! Widać, że nie przeszłas poronienia i nie masz problemów z ciążą!!!!!!!! Mądralińska.

No i masz sprawę wyjaśnioną. To co powtarzałam, ze mimo, ze są jakieś sygnały o szkodliwości to kobiety ją biorą, żeby ratować maluchy i tyle.

Gość a po co i dlaczego
ale lekarze chyba -> ja ostawiłam w 37!! :) widzisz jak nas długo potrzymało :)